Οι εκδόσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για το 2023

Συνομιλώντας δημιουργικά με το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα και τις θεματικές του, το Φεστιβάλ παρουσιάζει για ακόμα μια χρονιά τις νέες του εκδόσεις.

Εκδόσεις Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Μήδεια Φρανκ Κάστορφ 2023

Από το 2020 η εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Οι εκδόσεις του Φεστιβάλ δεν περιορίζονται στον παραδοσιακό ετήσιο Κατάλογο σε μορφή καλλιτεχνικού λευκώματος, που είναι εμπνευσμένος από τη θεματική της ελευθερίας, αλλά συνομιλούν δημιουργικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων και τις θεματικές του. Στη λίστα των φετινών εκδόσεων περιλαμβάνονται επίσης θεατρικά προγράμματα από την Επίδαυρο όπως το πρόγραμμα της "Μήδειας” του Φρανκ Κάστορφ, πρωτότυπα θεατρικά έργα που έχουν γραφτεί με ανάθεση για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο της σειράς "Contemporary Ancients" μεταφρασμένα και στα αγγλικά, καθώς και θεωρητικές προσεγγίσεις σε αυτοτελείς εκδόσεις, όπως ο τόμος "Antigonisms / Αντιγονισμοί. Φύλο – Νόμος – Θέατρο”, με αφετηρία τον ιδιαίτερα επιτυχημένο ομώνυμο κύκλο συζητήσεων που διοργανώθηκε το 2022. 

Εκδόσεις Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023

Κατάλογος 2023 - Η Ελευθερία των "Άλλων"

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν" του Διονυσίου Σολωμού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 αφιερώθηκε στην πολύτιμη έννοια της ελευθερίας, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα κι όπως την αναζητάμε – συλλογικά, ατομικά, καλλιτεχνικά. Από αυτή τη θεματική εμπνεύστηκε ο αναλυτικός Κατάλογος του 2023 που σχεδίασε το G Design Studio, με σημειώματα δημιουργών από όλο το φάσμα της φεστιβαλικής σκηνής από το Ηρώδειο και την Πειραιώς 260 ως την Επίδαυρο και τη Μικρή Επίδαυρο – κορυφαίων δημιουργών, μαέστρων, ερμηνευτών, σκηνοθετών και δραματουργών, Ελλήνων και ξένων, αλλά και νεότερων ομάδων. Οι πρωτότυπες αυτές συμβολές των καλλιτεχνών πάνω στη θεματική της ελευθερίας, από την Άνε Ζοφί Μούτερ και τον Ανουάρ Μπραχέμ ως τον Ζιλμπέρτο Ζιλ και από τον Κιρίλ Σερεμπρένικοφ ως τον Φρανκ Κάστορφ, συνθέτουν μια παράλληλη αφήγηση στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκδόσεις Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Μήδεια Φρανκ Κάστορφ 2023

"Μήδεια” του Φρανκ Κάστορφ

Το εκδοτικό πρόγραμμα συμπληρώνεται κάθε χρόνο από θεατρικά προγράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά, τα οποία συνοδεύουν τις παραστάσεις σε παραγωγή του Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Παραστάσεις σαν τη "Μήδεια” σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ, όπως και οι αναθέσεις του 2022 ‒”Άλκηστη” σε σκηνοθεσία Γιόχαν Σίμονς, σε συμπαραγωγή με το Schauspielhaus Bochum, "Πέρσες” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, σε συμπαραγωγή με την εταιρεία "Το Θέατρο" και την Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και "Αγαμέμνων” σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε, σε συμπαραγωγή με το Residenztheater του Μονάχου‒, θέτουν κατά προτεραιότητα το ζήτημα της μετάπλασης των αρχαίων έργων για τη σύγχρονη σκηνή, κάτι που αναδείχθηκε ιδιαίτερα μέσα από τον έντονο διάλογο που πυροδότησαν.

Τα θεατρικά προγράμματα που συνοδεύουν τις παραστάσεις λειτουργούν συμπληρωματικά προς το θεατρικό γεγονός, τροφοδοτώντας τον διάλογο αλλά και διατηρώντας ταυτόχρονα, το ίχνος της παράστασης στον χρόνο. Το πρόγραμμα της "Μήδειας”, που συνεχίζει να αναζητά το κοινό σε όλα τα πωλητήρια του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει εκτενή συνέντευξη του σκηνοθέτη και δραματουργικό σημείωμα της Στέφανι Καρπ για το έργο του Κάστορφ στη Φολκσμπίνε. Σταχυολογούνται, ακόμη, επιλεγμένα αποσπάσματα της σκηνικής σύνθεσης από το έργο του Ευριπίδη, του Χάινερ Μίλερ και του Ρεμπό αποδίδοντας σε ένα εικαστικό "πάντρεμα" κειμένου και εικόνας θραύσματα της ατμόσφαιρας μιας παράστασης που θα μας μείνει αξέχαστη.

Μήδεια Φρανκ Κάστορφ
©alexkatphotography
Λεζάντα

Θεατρική σειρά "Contemporary Ancients"

Η θεατρική σειρά των Εκδόσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου περιλαμβάνει τα ελληνικά έργα του Κύκλου "Contemporary Ancients”, που γράφτηκαν με ανάθεση για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, εμπνευσμένα από το αρχαίο δράμα, σε δίγλωσσες εκδόσεις (ελληνικά και αγγλικά), καθώς και εκδόσεις έργων που έχουν ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η θεατρική σειρά εγκαινιάστηκε το 2021, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νεφέλη, και έκτοτε γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, κρατώντας ζωντανή την επαφή του κοινού με τα θεατρικά κείμενα και πέραν της φεστιβαλικής περιόδου – τόσο των θεατών που απόλαυσαν τις παραστάσεις όσο και κάθε θεατρόφιλου αναγνώστη.

Φέτος, στο πλαίσιο της σειράς "Contemporary Ancients" κυκλοφορούν τα έργα "Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους” του Γιάννη Σκαραγκά (αγγλική μετάφραση Aliki Chapple) και "Φιλοκτήτης” του Χρήστου Οικονόμου (αγγλική μετάφραση Karen Emmerich). Το φετινό εκδοτικό εγχείρημα περιλαμβάνει ακόμα το έργο "Η άλλη πλευρά της καταιγίδας”, πρωτότυπο ίχνος της παράστασης του Γιάννη Χουβαρδά από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2022. Τη σειρά σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Ευαγγελάτου επιμελείται η Δήμητρα Κονδυλάκη. 

Εκδόσεις Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Αντιγονισμοί 2023

"Antigonisms / Αντιγονισμοί. Φύλο – Νόμος – Θέατρο”

Στον κύκλο συζητήσεων με τίτλο "Antigonisms / Αντιγονισμοί”, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2022 με επιμέλεια του Διονύση Καψάλη και της Δήμητρας Κονδυλάκη, ομιλητές και ομιλήτριες απ’ όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και από τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών, προσέγγισαν τη μορφή της Αντιγόνης, συνδέοντάς τη με το σήμερα. 

Η έκδοση αυτή, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, διασώζει στις σελίδες της το πολυπρισματικό αποτύπωμα της Αντιγόνης στον σημερινό στοχασμό: από τη λογοτεχνία και τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες έως τη φιλοσοφία και την ψυχανάλυση. Ο τόμος περιέχει θεωρητικά κείμενα των: Edith Hall, Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, Ελένης Βαροπούλου, Νίκου Δασκαλοθανάση, Άντζελας Δημητρακάκη, Στέφανου Δημητρίου, Δημήτρη Κυρτάτα, Σωτήρη Μανωλόπουλου, Κωνσταντίνου Α. Παπαγεωργίου, Έλλης Παπακωνσταντίνου, Αλεξάνδρας Ρασιδάκη, Αγγελικής Σπυροπούλου, Έλενας Τζελέπη, Γιώργου Φαράκλα.

Ολόκληρη η θεατρική σειρά καθώς και ο τόμος "Antigonisms / Αντιγονισμοί” είναι διαθέσιμα στα πωλητήρια του Φεστιβάλ και στα βιβλιοπωλεία.
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.