Ο εκθεσιακός χώρος της Επιδαύρου επαναλειτουργεί με μία περιοδική έκθεση για τη Μήδεια

Το φεστιβάλ αποδίδει στο κοινό έναν ακόμη χώρο πολιτισμού που αποκαλύπτει τα πολλά πρόσωπα της εμβληματικής Μήδειας.

Η Μήδεια στην Επίδαυρο © Αττική Πολιτιστική Εταιρεία

Με μια πρωτότυπη έκθεση για τα πολλά πρόσωπα της Μήδειας επαναλειτουργεί φέτος ο εκθεσιακός χώρος του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, που αποδίδεται μετά από πολλά χρόνια στο κοινό χάρη σε μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το φεστιβάλ, που σε λίγο καιρό θα εορτάσει τα 70 χρόνια λειτουργίας του, αποδίδει στο κοινό έναν ακόμη χώρο πολιτισμού, ο οποίος θα φιλοξενήσει τα πρόσωπα της εμβληματικής ηρωίδας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στα θέατρο της Επιδαύρου ήδη από τη δεκαετία του 1950. Η επαναλειτουργία του εκθεσιακού χώρου εγκαινιάζεται στις 7 Ιουλίου με την περιοδική έκθεση που έχει τίτλο "Η Μήδεια στην Επίδαυρο", με έναυσμα την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης του Φρανκ Κάστορφ (21/7) αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, που ως Μήδεια του Κερουμπίνι το 1961 στο Αρχαίο Θέατρο, άφησε εποχή.

Η Μήδεια στην Επίδαυρο
Φωτορεαλιστικά προσχέδια της σχεδιαζόμενης έκθεσης © Ε. Κουτσουδάκη Δ. Φαρίδου

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου είχε τη σύλληψη και τη γενική εποπτεία του εγχειρήματος, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Ερατώ Κουτσουδάκη, την επιστημονική επίβλεψη ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος και την έρευνα-τεκμηρίωση η θεατρολόγος, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου.

Η Μήδεια στον χρόνο

Η Μήδεια στην Επίδαυρο
Φωτορεαλιστικά προσχέδια της σχεδιαζόμενης έκθεσης © Ε. Κουτσουδάκη  Δ. Φαρίδου

Η έκθεση η οποία παρουσιάζεται στο κτίριο που σχεδίασε ο Άρης Κωνσταντινίδης, εστιάζει στις μεταμορφώσεις της Μήδειας από το ‘56 μέχρι σήμερα. Το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί τον εκθεσιακό χώρο από τις 7 Ιουλίου μέχρι και τις 26 Αυγούστου, καθώς θα είναι ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων στο αργολικό θέατρο. Η έκθεση περιλαμβάνει μοναδικής αξίας τεκμήρια από την αρχειακή συλλογή του φεστιβάλ, αλλά και των υπόλοιπων πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων που έχουν ανεβάσει Μήδεια στην Επίδαυρο, κάνοντας μια μοναδική αναδρομή στις μορφές του θρυλικού προσώπου της Μήδειας και ταυτόχρονα ένα ταξίδι στην ιστορία του θεάτρου.

O Πρόεδρος του ΔΣ Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ. Δημήτρης Πασσάς, χαιρετίζει την εγκαινίαση του εκθεσιακού χώρου υπογραμμίζοντας ότι: "Σε ένα κτίριο σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας δίνουμε διαφορετικό προορισμό και έτσι τα Επιδαύρια αποκτούν μουσειακή παρουσία και προβολή. Το Φεστιβάλ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε και διεκπεραίωσε το έργο αυτό που συμπληρώνει την εμπειρία των επισκεπτών του Αρχαίου Θεάτρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Υπουργείο Πολιτισμού για την στήριξή του".

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου τονίζει τη σημασία της επαναλειτουργίας του εκθεσιακού χώρου αλλά και το σκοπό της περιοδικής έκθεσης για τη Μήδεια: "Tο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που σε λίγο καιρό θα εορτάσει τα 70 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζει φέτος, με ιδιαίτερη συγκίνηση, μια έκθεση με πολλαπλές πτυχές. Με αφορμή το πρόσωπο της Μήδειας, σας προσκαλούμε να κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο. Η διαδρομή που σας παρουσιάζουμε αποτελεί έναν φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους του Θεάτρου που άφησαν το ίχνος τους στην ορχήστρα της Επιδαύρου. Ταυτόχρονα, οι είκοσι σταθμοί, με τα στοιχεία τους, συνθέτουν ένα ψηφιδωτό της σύγχρονης ιστορίας του Θεάτρου μας, καθώς με ευγλωττία αποκαλύπτουν αισθητικές τάσεις και ρεύματα, ολόκληρες "σχολές". Mε την έκθεση αυτή αποδίδουμε στο κοινό έναν χώρο που παρέμεινε κλειστός επί πολλά έτη και ευχόμαστε, από εδώ και στο εξής, να αποτελέσει ένα ζωντανό φεστιβαλικό κύτταρο που θα συνομιλεί δημιουργικά με τις παραστάσεις εντός του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, φιλοξενώντας ποικίλες δράσεις. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της έκθεσης και εύχομαι να απολαύσετε το ταξίδι".

Η Μήδεια στην Επίδαυρο
Διαφημιστικό φυλλάδιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις "δυο εμφανίσεις" της Κάλλας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. © Αρχείο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η αρχιτέκτων Ερατώ Κουτσουδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, επισημαίνει: "Τι μένει από μια θεατρική παράσταση άραγε όταν σβήσουν τα φώτα; Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που θέτει η πρώτη περιοδική έκθεση της νέας εποχής για τον εκθεσιακό χώρο. Ένα ακόμα ερώτημα που θέτει η έκθεση είναι το εξής: Πώς εξελίσσεται η θεατρική φόρμα μέσα από τα χρόνια; Πώς διαφορετικές δημιουργικές ομάδες, σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες επιλέγουν να ερμηνεύσουν το ίδιο έργο; Είκοσι δύο Mήδειες θα έχουν περάσει ως το τέλος της φετινής σεζόν από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, με την πρώτη να ανεβαίνει το 1956, έναν μόλις χρόνο από την επίσημη πρώτη του θεσμού των Επιδαυρίων. Μήδεια του Ευριπίδη βέβαια, αλλά και οπερατική Μήδεια του Κερουμπίνι, παρωδιακή Μήδεια του Μποστ, καθώς και η επικείμενη σύνθεση του Φρανκ Κάστορφ. Κάθε παράσταση μας συστήνεται μέσα από τα ίχνη που άφησε, για άλλες πολυάριθμα ενώ για άλλες όχι, δίνοντας βήμα στη δουλειά όχι μόνο του σκηνοθέτη, της πρωταγωνίστριας στον ομώνυμο ρόλο και των υπόλοιπων ηθοποιών, αλλά και όσων άλλων εργάστηκαν γι’ αυτή, σε επίπεδο δημιουργικό και τεχνικό. Φωτογραφίες, αποσπάσματα από τις μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, κοστούμια, σκηνογραφικές μακέτες και ενδυματολογικά σχέδια, οδηγοί σκηνής, προγράμματα και σκηνοθετικά τετράδια, παρτιτούρες και σπάνια ηχητικά τεκμήρια συνθέτουν το σύμπαν της έκθεσης "Η Μήδεια στην Επίδαυρο". Με αφορμή λοιπόν τη Μήδεια, η έκθεση επιχειρεί να προτείνει μια διεισδυτική ματιά μπροστά και πίσω από τα θεατρικά φώτα, ακόμα και όταν αυτά έχουν σβήσει και η θεατρική πράξη αποτελεί πια ιστορικό γεγονός".

Info: εκθεσιακός χώρος Επιδαύρου | 7/7-26/8 | Η έκθεση θα λειτουργεί τις ημέρες των παραστάσεων (Παρασκευή & Σάββατο), από 6 μ.μ. – 1 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση "Η Μήδεια στην Επίδαυρο" διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Matilda The Musical" έρχεται στο Παλλάς τη νέα σεζόν 2024-25 και ετοιμάζει πρώτη ακρόαση για παιδιά

Η Θέμις Μαρσέλλου ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ και ανακοινώνει ακρόαση για κορίτσια και αγόρια 6-13 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber