"Οι μέρες πριν τη βροχή": Γνωρίστε το βραβευμένο έργο που έρχεται στο Αττικό Άλσος με ελεύθερη είσοδο

Το έργο που διακρίθηκε μέσα από τον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το "αθηνόραμα" παρουσιάζεται για μία παράσταση στο θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού".

Οι μέρες πριν τη βροχή Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία που διαδραματίζεται στη σύγχρονη Αθήνα και το πολύβουο Θησείο αφηγείται το έργο του συγγραφέα και ηθοποιού Κωνσταντίνου Σειραδάκη "Οι μέρες πριν τη βροχή" που θα δούμε στο θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού", στις 4 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου (ΦΑΝΘΕ) της Περιφέρειας Αττικής. 

Ο συγγραφέας ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο των μικροπωλητών που στήνουν τους πάγκους τους στους πλακοστρωμένους δρόμους, όμως ποια είναι  η ιστορία τους; Κεντρικός ήρωας είναι ο Θωμάς, γύρω από τον οποίο ξετυλίγεται όλη δράση. Όπως αποκάλυψε ο συγγραφέας στο "α", τα πάντα ξεκίνησαν από έναν μονόλογο αυτού του ήρωα, που είναι ένας άνδρας που "καιγόταν": "από τη μία φλέγεται από επιθυμία για καλλιτεχνική καταξίωση και από την άλλη από την επιθυμία να δει το παιδί του από το οποίο έχει αποκοπεί. Επειγόντως και τα δύο. Και ταυτόχρονα είναι –ή αισθάνεται ότι είναι- εκτός παιχνιδιού". 

Οι μέρες πριν τη βροχή
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Πρόκειται για ένα σύγχρονο δείγμα γραφής, που ισορροπεί επιτυχημένα μεταξύ δράματος και κωμωδίας και παρακολουθεί με αμεσότητα και καθημερινή γλώσσα τους λαϊκούς ήρωες, ανθρώπους της διπλανής πόρτας: τον Θωμά, πρώην ηθοποιό, τον Βασίλη, πρώην πωλητή βιβλίων και τη Ρόζα, ψυχολόγο. Μάλιστα,  ο συγγραφέας εντάσσει έξυπνα στη δράση το στοιχείο της κινηματογράφησης, μέσα από τον Γιώργο, που γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή τους. Όπως σημειώνει η  σκηνοθέτρια της παράστασης: "το έργο ακροβατεί ανάμεσα στη μυθοπλασία ενός σεναρίου και στις αληθινές ιστορίες των ηρώων του”.

Οι "Μέρες πριν τη βροχή" γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μας είπε ο Κωνσταντίνος Σειραδάκης: "Ξημεροβραδιάζεσαι με τους ήρωες και τα φαντάσματά σου, όταν μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Το να γράφεις, να σβήνεις και να ξαναγράφεις ως αργά το βράδυ και μετά την άλλη μέρα πάλι το ίδιο, δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να περνάς τον καιρό σου, για να παραλλάξω λίγο τον Πολ Όστερ, Αλλά δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Και ας ήταν μια μακριά, έντονη, και επίπονη, εμπειρία. Ήταν κι ωραία εμπειρία μαζί".

Τώρα θα δει τους ήρωές του να ζωντανεύουν στο σανίδι, από τους Λάζαρο Βαρτάνη, Δημήτρη Καραβιώτη, Νικόλα Παπαϊωάννου και Δήμητρα Σύρου. Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Λαμπρινή Καρδαρά, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση η Μαρία Βουμβάκη και την κίνηση η Αναστασία Γεωργαλά.

Διαβάστε Επίσης

Οι "Μέρες πριν τη βροχή" είναι ένα από τα δύο έργα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό που διογάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με εμπνευστή τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Χάρη Ρώμα και την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, στο πλαίσιο του , σε συνεργασία με το περιοδικό "αθηνόραμα". Το πρώτο, "Στις 4 το πρωί" του Σπύρου Καρρά παρουσιάστηκε ήδη (1/8) σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι.

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσεων. Πληροφορίες: www.patt.gov.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι μέρες πριν τη βροχή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ο Θωμάς, ο Βασίλης και η Ρόζα είναι τρεις μικροπωλητές που στήνουν τους πάγκους τους στο Θησείο και πάνω τους εκθέτουν ποικίλα αντικείμενα τα οποία κατασκευάζουν οι ίδιοι με τα χέρια τους. Ο Γιώργος είναι ένας κινηματογραφιστής και θέλει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από αυτούς τους ανθρώπους και τη δική τους καθημερινότητα. Ο Θωμάς, που είναι πρώην ηθοποιός, ο Βασίλης, που είναι πρώην πωλητής βιβλίων και η Ρόζα, που είναι ψυχολόγος, με αφορμή τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ, διηγούνται την προσωπική τους ιστορία, τα τραύματά τους αλλά και το πώς οδηγήθηκαν, τελικά, σ’ αυτή τη δουλειά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τα "Ψυχοσωματικά μου μέσα" επιστρέφουν με ένα masterclass στα όρια της αντοχής

Η ομάδα nunc και η Ευαγγελία Γατσωτή επιστρέφουν από τις 29 Οκτωβρίου με μια κωμωδία για το άγχος, τα όρια και την εμμονή με την τελειότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/10/2026

Η Σκηνή Brecht-2510 αποκαλύπτει το πλουραλιστικό της πρόγραμμα για το 2026–2027

Όλα όσα θα δούμε τη νέα θεατρική περίοδο στην 3ης Σεπτεμβρίου: Οι παραστάσεις που επιστρέφουν, οι μεγάλες πρεμιέρες και οι φιλοξενούμενες παραγωγές

Δύο θεατρικές παραστάσεις που μιλούν τη γλώσσα των εφήβων

Το "DNA" και το "The Exam" φέρνουν στη σκηνή τον σχολικό εκφοβισμό, την ανάγκη για αποδοχή και το άγχος των εξετάσεων, προσεγγίζοντας από διαφορετικές πλευρές τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της εφηβείας.

Είδαμε το "Oracle" του Τβαρκόφσκι, το πιο καθηλωτικό video game που είδαμε ποτέ στο θέατρο

Είδαμε στη Στέγη το "Oracle", τη σχεδόν τετράωρη, καθηλωτική παράσταση του Λούκας Τβαρκόφσκι. Ένα πολυμεσικό έπος για τον Άλαν Τιούρινγκ, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης που προκαλεί δέος, κόπωση και προβληματισμό.

Ο Λούης Πατσαλίδης έρχεται στο Stage 7 με "Νεύρα"

Ο Λούης Πατσαλίδης επιστρέφει στην Αθήνα με ολοκαίνουργιο stand-up comedy υλικό και σατιρίζει όσα δοκιμάζουν την υπομονή μας καθημερινά.

"The Exam": Το άγχος των εξετάσεων γίνεται θέατρο

Η Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Λαμπέτη παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύγχρονο έργο "The Exam" του Άντι Χάμιλτον, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη (από 18/10).

Τα αρχαία τελετουργικά των "Ελευσινίων Μυστηρίων" επιστρέφουν στη σκηνή

Η θεατρική ομάδα Ρόδα παρουσιάζει μια μουσική και θεατρική προσέγγιση στα Ελευσίνια Μυστήρια, με παραστάσεις στη Νέα Ιωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου.