Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τη "Δωδέκατη νύχτα" στο Θέατρο Τέχνης

Με την αριστουργηματική κωμωδία του Σέξπιρ εγκαινιάζει ο Γιάννης Κακλέας τη συνεργασία του με το ιστορικό θέατρο.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας ©Patroklos Skafidas

Η αριστουργηματική σεξπιρική δραματουργία θα σημάνει την έναρξη της ερχόμενης σεζόν για το Θέατρο Τέχνης με μια πολυαναμενόμενη συνεργασία, σε συμπαραγωγή του ιστορικού θεάτρου με την Panik Theater Productions. Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ιστορικό θέατρο, εκεί  όπου σπούδασε και ξεκίνησε τη δυναμική πορεία του στο θέατρο. Επιλέγει την κωμωδία "Δωδέκατη νύχτα" και προτείνει μια φαντασμαγορική εκδοχή του έργου με μια ωραία ομάδα νέων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι επίσης απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης: Αμαλία Καβάλη (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2021-22), Κωνσταντίνος Μπιμπής (βραβείο Δημήτρης Χορν 2017), Ελευθερία Παγκάλου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης αλλά και η Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος κ.ά.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
©Patroklos Skafidas

Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων κυριαρχούν στο έργο που εκτυλίσσεται γύρω από ένα ναυάγιο, το οποίο στέκεται η αιτία να χωριστούν δύο δίδυμα αδέρφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας κι από εκεί αρχίζουν οι περιπέτειές της, σε ένα έργο με θεματικές που απασχολούν έντονα την εποχή μας και θα φωτιστούν με αποκαλυπτικό τρόπο από τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Κακλέα.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
©Patroklos Skafidas

Η πρεμιέρα της παράστασης προγραμματίζεται στις 7 Οκτωβρίου, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης συνεχίζοντας ακόμη πιο δυναμικά την περσινή πρώτη συνεργασία της Panik Theater Productions με το θέατρο με την "Παρεξήγηση"
Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Κακλέα, τα σκηνικά της Ηλένιας Δουλαδίρη και του Γιάννη Κακλέα, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, η χορογραφία της Αγγελικής Τρομπούκη και ο σχεδιασμός φωτισμού της Στέλλας Κάλτσου.

Ερμηνεύουν οι: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 31 Ιουλίου και θα ισχύσουν ειδικές τιμές προσφοράς για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
©Patroklos Skafidas

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στο αριστούργημα του Αναγεννησιακού ποιητή τα πρόσωπα του έργου στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου μπερδεύονται περίτεχνα με τα είδωλα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητες των ατόμων. Αυτή την ιδιαίτερη νύχτα, το ερωτικό πάθος εμφανίζεται χωρίς ηθικούς περιορισμούς. Ο καθένας εκφράζει την επιθυμία του χωρίς προκαθορισμούς ταυτότητας φύλου. Προτιμάει ό,τι ο έρωτας προστάζει και επιθυμεί ό,τι δονεί το σώμα του.

Ο Σαίξπηρ οδηγεί τους χαρακτήρες σε τοπία άγνωστα, σε μια φανταστική Ιλλυρία, όπου κυριαρχεί ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η βαθιά επιθυμία να ζήσουν μια ζωή χωρίς όρια. Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η παρενδυσία και η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή μιας κοινωνίας μη ερωτικής. Ο Σαίξπηρ δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ελευθερίας δοκιμάζοντας τις πραγματικές επιθυμίες των ηρώων του με κίνδυνο να οδηγηθούν στην τρέλα. Και μόνο ο τρελός του έργου με την λογική του σοφού, τους προτρέπει χωρίς φόβο και ενοχή να πράξουνε … ό,τι επιθυμούν!

Ένα ερωτικό παιχνίδι ρόλων είναι η "Δωδέκατη νύχτα". "Θα ΄θελα να ήσουν, όπως εγώ θα ΄θελα να είσαι" λέει μια ηρωίδα του έργου, προκαλώντας τον ίδιο της τον εαυτό να αποδεχτεί τον πυρήνα της αληθινής ερωτικής της επιθυμίας. Το κωμικό παιχνίδι, η τρελή γιορτή, η ποιητική πανδαισία και το ξέφρενο ερωτικό γαϊτανάκι κάνουν τη "Δωδέκατη νύχτα" ένα από τα πιο απολαυστικά, διασκεδαστικά και τολμηρά έργα του Σαίξπηρ. Ένα διαχρονικό κείμενο που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, σε μια κοινωνία που δίνει τον δικό της αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
©Patroklos Skafidas

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μάρτυρας κατηγορίας"- Μυστήριο και αμείωτο σασπένς και 3η χρονιά στο "Δημήτρης Χορν"

Με ένα καστ γεμάτο ταλέντο και ενέργεια, η παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας" ζωντανεύει το θρυλικό δικαστικό θρίλερ της Άγκαθα Κρίστι στο θέατρο "Δημήτρης Χορν". Για 3η χρονιά η ένταση και η αληθοφάνεια κρατούν το κοινό καθηλωμένο από την πρώτη στιγμή ως το συγκλονιστικό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2025

"Το μεγάλο μας τσίρκο": Το ιστορικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ξανά στα φώτα της σκηνής

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το έργο-σταθμός της θεατρικής και πολιτικής ιστορίας μας, σε μια μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο επικεφαλής του πολυμελούς θιάσου.

Τιμητική βράβευση στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη από τον οργανισμό Heritage & Museums

Προβολή της θεατρικής του παράστασης "Δείπνο με τον Μεγαλέξανδρο".

Η "Φόνισσα" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή

Η "Φόνισσα" εμπνέει τη νεοσύστατη Ομάδα "Φάος", που υπό τη σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή μετατρέπει τον παπαδιαμαντικό λόγο σε μουσικοθεατρική παράσταση, φωτίζοντας εκ νέου τη σκοτεινή δύναμη του εμβληματικού έργου.

Το θέατρο "Τζένη Καρέζη" υποστηρίζει την απεργία των ηθοποιών

'Το θέατρο χωρίς τους ανθρώπους του, δεν μπορεί να υπάρξει': Σε ακύρωση παραστάσεων προχωράει το θέατρο "Τζένη Καρέζη", δείχνοντας την υποστήριξή του στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Τι ισχύει με την απεργία που ανακοίνωσε το Σ.Ε.Η.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Έξι παραστάσεις σηκώνουν ξανά αυλαία (4-10/12)

Επιστρέφουν στις σκηνές από 4 έως 10 Δεκεμβρίου κι αξίζουν οι έξι θεατρικές επαναλήψεις που ακολουθούν.