"Αλφάβητο": Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα στο "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"

Το ποιητικό έργο της Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Ινγκερ Κρίστενσεν ανεβαίνει στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αλφάβητο © Papageorgiou D

"Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα" είναι ο τίτλος της παράστασης που βασίζεται στο ομώνυμο ποιητικό έργο της Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Ινγκερ Κρίστενσεν και θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού στις 9 και 10 Αυγούστου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, Προμαχώνας Savorngan, στις 9.15 μ.μ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη ενώ βρίσκονται στο πλευρό της οι ηθοποιοί Νάντια Μουρούζη, Ελένη Παργινού και Ελένη Μολέσκη και οι μουσικοί Δανάη Τσαδήμα και Κωνσταντίνος Φραντζής. Οι τρεις ηθοποιοί μαζί με τους δύο μουσικούς αναζητούν ένα κομμάτι από τον χαμένο παράδεισο, κάποια μέρα, ίσως, μετά το τέλος του κόσμου, με όχημα τις εμβληματικές ποιητικές συνθέσεις της ρηξικέλευθης Ίνγκερ Κρίστενσεν.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

"Το κάλεσμα του ΥΠΠΟΑ για τη φετινή διοργάνωση "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", μας ξάφνιασε ευχάριστα. Θεωρήσαμε μεγάλη πρόκληση να καταπιαστούμε με ένα κείμενο που θα συνομιλούσε με τα ζητήματα της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη μας, αλλά και την προϋπόθεση της διοργάνωσης να συμπεριλάβουμε στην προβληματική της παράστασης μας, την ανθρώπινη φύση που μπορεί - αν θέλει - να βάλει ένα τέλος στην επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή της Γης μας. Έτσι, έχοντας επιλέξει το υπέροχο έργο της πρωτοπόρου Δανής ποιήτριας ’Ινγκερ Κρίστενσεν, ξεκινάμε την σκηνική του εκδοχή από την απόλυτη ερημιά. Σαν να έχει προηγηθεί εκτεταμένη πυρηνική καταστροφή και κάποιες εναπομείνασες μορφές γυναικών - μαχητριών να συναντώνται σε έναν αφιλόξενο χώρο. Στον χώρο αυτόν, τις καλούν να καταφθάσουν από διαφορετικές κατευθύνσεις, τα ηχοτοπία και οι μουσικές συνθέσεις που έρχονται και φεύγουν μέσα από το φύσημα του ανέμου. Οι 3 γυναίκες ηθοποιοί, κουβαλούν ότι μπόρεσαν να διασώσουν μέσα σε λίγα λεπτά από την προηγούμενη ζωή τους. Αν και δεν είχαν ποτέ πριν συναντηθεί, θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να επικοινωνήσουν μέσα από του στίχους της Ινγκερ Κρίστενσεν. Δημιουργώντας μια νέα γλώσσα μέσα από ένα παιχνίδι μνήμης, πληροφοριών και επιθυμιών. Έτσι, αλλάζοντας οι ίδιες συμπεριφορά και αντίληψη, θα προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν ένα μέρος του παράδεισου που έδειχνε να έχει χαθεί. Η παράσταση στοχεύει στην συλλογική ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον και τη φύση, την αειφορία και τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη. Το "Αλφάβητο" παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης".

Αλφάβητο
© Papageorgiou D

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.