Τα Αισχύλεια 2023 διευρύνουν τους ορίζοντές τους με μία ειδική φεστιβαλική έκδοση

Ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά φεστιβάλ επιστρέφει με θέατρο, μουσική και την υποστήριξη της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Αισχύλεια © Kouskoutis Giannis

Έχοντας διανύσει σχεδόν μισό αιώνα από την ίδρυσή του, το 49ο Φεστιβάλ Αισχύλεια επιστρέφει σε μία ειδική έκδοση και αναδεικνύει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η ιδιαιτερότητα της φετινής, special έκδοσης των Αισχυλείων, λέει ο γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, είναι ότι "δραπετεύουν" από το Παλαιό Ελαιουργείο όπου συνήθως διεξάγονται, και απλώνονται σε όλη την πόλη, γιορτάζοντάς την ως ενότητα. 

Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι τυχαία, αφού φέτος η Ελευσίνα έχει την τιμητική της. Όπως πολλοί ήδη γνωρίζουν, εκτός από τα Αισχύλεια, φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023. Άλλη μια ευκαιρία λοιπόν να αναδείξει το πλούσιο ιστορικό της υπόβαθρο, με τους μύθους, τα αρχαία μνημεία, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και φυσικά, τον Αισχύλο. Παράλληλα, η συνεργασία αυτών των δύο σημαντικών θεσμών δίνει στην πόλη την ευκαιρία να ενεργοποιήσει τους δημόσιους χώρους της σε αναπάντεχες τοποθεσίες.

"Είμαι Αθηναίος, αλλά αγαπώ την Ελευσίνα" ανέφερε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των Αισχυλείων. "Οι Αθηναίοι δεν την γνωρίζουν, ούτε καν σήμερα το 2023 που τυχαίνει να είναι απολύτως δίκαια η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τα Αισχύλεια είναι μια μήτρα. Από αυτή τη γόνιμη μήτρα τολμώ να πω ότι κατάγεται το επίτευγμα που λέγεται 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πριν από 49 περίπου χρόνια, κάποιοι τρελοί, όπως είναι οι οραματιστές κάτοικοι αυτής της ανήσυχης πόλης, θέλησαν να παρηγορηθούν με τον πολιτισμό, σε έναν δυστοπικό για εκείνη την εποχή περιβάλλον. Έτσι ξεκίνησε το Φεστιβάλ Αισχυλείων δειλά, αποδεικνύοντας κάτι για την πολιτιστική θεωρία. Ξεκίνησε ένα πολυπολιτιστικό φεστιβάλ, στην εξωτερική του εικόνα με πολλά κοινά σε σχέση με άλλα φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα το καλοκαίρι στην ελληνική επικράτεια, αλλά με μια σοβαρή διαφορά. Σε αυτή την πολυσυλλεκτικότητα, υπήρχαν αναθέσεις σε σημαντικούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν εμπνευόμενοι από την πόλη έργα, που θα παραμείνουν στην πόλη. Αυτή η ιδιοφυής χειρονομία έδωσε στα Αισχύλεια έναν ειδικό χαρακτήρα. Η Ελευσίνα έχει ένα συνταρακτικό αφήγημα, ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όταν οι Ευρωπαίοι τη διάλεγαν έναντι άλλων με πολύ περισσότερες ευκολίες και υποδομές, έδιναν ένα στοίχημα και είχαν απόλυτα δίκιο. Αυτό το στοίχημα προσπαθούμε να δικαιώσουμε. Το φετινό Φεστιβάλ των Αισχυλείων είναι ένα αμάλγαμα συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, στον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου και στον οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Είναι μια μείξη συνεργατική με πολύ μεγάλη σημασία, αυτή η ανταλλαγή εμπειρίας πέραν των αγαθών σχέσεων που έχουμε μεταξύ μας. Δίνοντας ένα πολυπρισματικό πρόγραμμα για φέτος, ονομάζουμε τα Αισχύλεια 2023 Ειδική Έκδοση (Special Edition). Αυτό θα συναντήσετε εκεί". 

Ελευσίνα
© John Stathis
Μία ξεχωριστή συναυλία εκκινεί τα Αισχύλεια 2023

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέατρο και η μουσική έχουν τον πρώτο λόγο στο πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, όμως η άτυπη έναρξη των Αισχυλείων γίνεται με τη διεθνή, κεντρική έκθεση σύγχρονης τέχνης "Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο". Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Ιουλίου (7 μ.μ.) στο Παλαιό Ελαιουργείο και το X-Bowling Art Center, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, και στρέφει το βλέμμα στο παρόν, παρελθόν και μέλλον της ιστορικής πόλης μέσα από τα έργα δεκαέξι καλλιτεχνών.

Βέβαια, η επίσημη έναρξη των Αισχυλείων θα γίνει τον Αύγουστο, γεμίζοντας τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού (και συνήθως τον λιγότερο δραστήριο πολιτιστικά) με τέχνη και ψυχαγωγία. Στις 27/8, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς έρχονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας για μία συναυλία εφ’ όλης της ύλης, όπου θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κομμάτια του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Ακολουθεί το μουσικοθεατρικό πρότζεκτ "Μεγάλα και Μικρά Πλοία" σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη (30, 31/8) και η οπτικοακουστική παράσταση "Ελευσίνια Πειστήρια" (4/9). Στις 6/9, ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα με τις πιο γνωστές επιτυχίες του, οι οποίες θα ερμηνευτούν από την Ηρώ Σαϊα και τον Γιάννη Κότσιρα. Η Κάρμεν Ρουγγέρη μεταφέρει το "Παραμύθι χωρίς όνομα" της Πηνελόπης Δέλτα στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου (7/9), ενώ στις 13/9 ο Γιάννης Στάνκογλου ενσαρκώνει τον Οιδίποδα στην παράσταση "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή, δια χειρός Σίμου Κακάλα. 

Οιδίπους Τύραννος
© Patroklos Skafidas
"Οιδίπους Τύραννος"
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Λίγο αργότερα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα γιορτάσει και πάλι 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή (17/9), κάνοντας μία μουσική αναδρομή στο παρελθόν με την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού από την πενηντάχρονη πορεία του. Τα Αισχύλεια μάς αποχαιρετούν την Κυριακή 24/9 με τον 8ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα "Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού", διανύοντας μία διαδρομή από την Αθήνα έως την Ελευσίνα, μέσω της Ιεράς Οδού.

Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου ανέφερε στην ομιλία του ότι "το 2023 είναι μία χρονιά ορόσημο για την Ελευσίνα, η οποία γιορτάζει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Έναν θεσμό, το αποτύπωμα του οποίου δεν θα μπορούσε να λείπει και από το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια. Φέτος λοιπόν, είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για τη διοργάνωση, η οποία συνδυάζει τη διαχρονικότητα των Αισχυλείων με την πρωτοτυπία που συνοδεύει τις δράσεις της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όλα αυτά, μαζί με το ποιοτικό πρόγραμμα που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι, θα έχουν ως σημείο αναφοράς όχι μόνο το εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο αλλά και τον Αρχαιολογικό χώρο, τον χώρο της Βλύχας και υπαίθριους, δημόσιους χώρους. Είναι γεγονός πως το πολιτιστικό καλοκαίρι έχει ως προορισμό την Ελευσίνα, η οποία κάθε χρόνο γίνεται τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, προσελκύοντας κοινό από όλη την Αθήνα και όχι μόνο. Με την εξωστρέφεια που διακρίνει την πόλη μας τα τελευταία χρόνια, τις κινήσεις μας για την απόκτηση και ανάπλαση ιστορικών κτηρίων στην Ελευσίνα, στοχεύουμε σε ένα Φεστιβάλ Αισχύλεια, που τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιήσει και νέους χώρους, με σκοπό η ιστορία της πόλης και όλα όσα διαχρονικά πρεσβεύει, να γίνουν γνωστά στους επισκέπτες μας και να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος του τόπου μας".

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Αισχύλεια
© Kouskoutis Giannis

Κυριακή 27.8

Μουσική
Μαρία Φαραντούρη & Μανώλης Μητσιάς 
Opening act: Αιμίλιος Μπάρτζης & Μαργαρίτα Κολάση -ΜΥΣΤΗΡΙΟ 154 

"Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης…", "στην Ελευσίνα μια φορά", για μία και μοναδική συναυλία, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς ενώνουν τις φωνές τους, στις 27 Αυγούστου, και μας θυμίζουν μερικά από τα αριστουργήματα του έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού των μεγάλων συνθετών και των μεγάλων ποιητών: των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Αναγνωστάκη και άλλων. Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, σταθεροί και συνεπείς στο ποιοτικό τραγούδι, εμφανίζονται σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους και ερμηνεύουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια πλαισιωμένοι από εξαίρετους μουσικούς. 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 154 LIVE MUSIC ACTS - Συναυλία Μουσικής Δωματίου για Βιολί και Πιάνο
Ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη (βιολί) και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου. 

Συνδιοργάνωση : Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, 
Είσοδος ελεύθερη 
Ώρα έναρξης 21.00
Τετάρτη 30.8  & Πέμπτη 31.8

Θέατρο
Συμμετοχικό έργο
ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115 

Στα όρια του θεάτρου και της μουσικής, μια παράσταση σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη, κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και μουσική του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη)• ένας μονόλογος που διακόπτει τραγούδια και διακόπτεται από αυτά. Στη σκηνή θα παρευρίσκονται ταυτόχρονα καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης ο μουσικός-συνθέτης The Boy μαζί με τον αφηγητή και μια μεικτή τοπική χορωδία. 

Βλύχα- Νεκροταφείο Πλοίων
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Δευτέρα 4.9

Μουσική
Ελευσίνια Πειστήρια- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 202

Μια πολυμεσική, οπτικοακουστική παράσταση με τίτλο Ελευσίνια Πειστήρια από τον Μιχάλη Μυτακίδη (B.D. Foxmoor των Active Member) και την ομάδα Ανάληψις. Ένα ιδιαίτερο project όπου η μουσική είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από ήχους της πόλης της Ελευσίνας, πλαισιωμένη από δραματοποιημένο κινηματογραφικό υλικό, δεμένο με μια ρυθμικά λυρική αφήγηση που θα συνδέει την ιστορία του ελευσίνιου τόπου με το σήμερα. Οι ηχογραφήσεις του έργου λαμβάνουν χώρα σε σημεία της πόλης: από τις βιομηχανικές περιοχές και την καρδιά της πόλης και τους συνοικισμούς της έως τη θάλασσα. Ένας ιδιαίτερος και πρωτόγνωρος τρόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσέγγισης και παρουσίασης αναδύεται και φιλοδοξεί να αναδείξει την ιερότητα και την ιστορία της Ελευσίνας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των νέων κατοίκων της.

Παλαιό Ελαιουργείο, 
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Τετάρτη 6.9

Μουσική
Συναυλία Σταύρος Ξαρχάκος, ερμηνεύουν Ηρώ Σαϊα & Γιάννης Κότσιρας

Ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τα ωραιότερα  τραγούδια του, χρωματισμένα με την διακριτική και ακριβή ερμηνεία των τραγουδιστών  Γιάννη Κότσιρα   και  Ηρώς Σαΐα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, έχοντας στο πλευρό του αυτούς τους δύο σπουδαίους τραγουδιστές  και διευθύνοντας ο ίδιος επί σκηνής  πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, μας χαρίζει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων  στα μουσικά του έργα. Σε αυτήν την μοναδική συναυλία θα ακουστούν τραγούδια όπως "Ήτανε μια φορά" , "Το Δίχτυ" , "Πως να σωπάσω" , "Στη Σαλαμίνα" , "φτωχολογιά" , " Όνειρο δεμένο στο μουράγιο" , "Μάτια βουρκωμένα" , "Υπομονή" , "Άπονη Ζωή" , "Καίγομαι" ,  κ.α

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Πέμπτη 7.9

Παιδικό Θέατρο
Παραμύθι χωρίς όνομα, της Πηνελόπης Δέλτα 
Σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη 

Από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, όπου η πατρίδα και τα δεινά της, μεταφέρονται με έναν εύληπτο και μαγικό τρόπο. Το βασιλόπουλο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, θα μπορούσε να είναι ο νέος Έλληνας που βρίσκει τη δύναμη και τον τρόπο ώστε να ξαναγεννηθεί η πατρίδα του. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που σίγουρα θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, μια που μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση με την τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Κουλουμπή, Ελένη Ζιώγα, Γιάννης Νικολάου, Μελίνα Σπετσιέρη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Κατερίνα Γεωργάκη, Αυγουστίνος Ρεμούνδος κ.α.
Κείμενο-Αφήγηση: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή, Κάρμεν Ρουγγέρη
Κατάλληλη για παιδιά από 4 ετών.
Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής. 

Παλαιό Ελαιουργείο
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου και προσκλήσεις
Προσκλήσεις διατίθενται από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, τηλ. 2132047003, 2132047117
Ώρα έναρξης 21.00

Παρασκευή 8.9

Μουσική
Το Φεστιβάλ Συστήνει: Το Σφάλμα & Frank the Zapper

Στις 8 Σεπτεμβρίου, το Σφάλμα και ο Frank the Zapper με full μπάντα, φέρνουν το hip hop στο Φεστιβάλ Αισχύλεια. Στον βιομηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας, θα παρουσιάσουν σε εκδοχές που θα ακουστούν για πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα από πρόσφατα αλλά και παλιότερα αγαπημένα κομμάτια από το δικό τους hip hop, που δεν μοιάζει με κάτι άλλο στην ελληνική σκηνή.

Το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει τη συναυλία, με φόντο το λιμάνι της Ελευσίνας, συνδυάζεται οργανικά με τη μουσική που μιλάει για τη σκέψη, τη βιοπάλη, την αλληλεγγύη, την επιμονή και τη μαχητικότητα, που πλαισιώνεται από ένα τρόπο ζωής και σε καλεί να πάρεις θέση.

Μικρή σκήνη Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική Είσοδος 5€
Ώρα Έναρξης 21.00

Κυριακή 10.9

Θέατρο
Ιππόλυτος του Ευριπίδη Εθνικό Θέατρο
Σκηνοθεσία: Κατερίνας Ευαγγελάτου

Η Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων. Μια σκηνοθεσία που βουτάει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη βλέποντάς το σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, όπου τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος. Ένας δυνατός θίασος 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών θα βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής.

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Τετάρτη 13.9

Θέατρο
Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε "δει" τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα. Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Σημείωμα σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα.

Παλαιό Ελαιουργείο
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου και προσκλήσεις*
Προσκλήσεις διατίθενται από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, τηλ. 2132047003, 2132047117
Ώρα έναρξης 21.00

Παρασκευή 15.9

Μουσικό θέατρο
ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 113 

Μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών και μουσικών αρχίζουν να στήνουν κάτι παράξενο στην άκρη της πόλης. Η ομάδα μουσικού θεάτρου oper(o) αντλεί έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα νταντά, και την επανάσταση των σουρεαλιστών, χρησιμοποιεί κοινά εργαλεία, μεθόδους, στόχο και σκοπό. Με τεχνικές όπως το κολάζ, η ανασύνθεση και η ανασκευή μουσικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων, εικόνων και γεγονότων που προϋπάρχουν, δημιουργούν ένα νέο ενιαίο έργο που ονειρευέται την αλλαγή του κόσμου.

Βασικές δομικές έννοιες της παράστασης είναι η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός, η καλλιτεχνική ελευθερία, η αμφισβήτηση και τελικά η ρήξη με έννοιες και συνθήκες που μας περιορίζουν. Μια παράσταση σαν έκρηξη. Μια έκρηξη προσωπική, συναισθηματική και απελπισμένη. Μια έκρηξη συλλογική, αστεία, καυστική και τρομακτική. Μια έκρηξη για την αλλαγή, για την ανάγκη, για την υπεράσπιση της ποίησης, του έρωτα, της τέχνης. Μια έκρηξη γεμάτη ελευθερία, γεμάτη οξυγόνο.

Οι επί σκηνής καλλιτέχνες (μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές) θα ανακοινωθούν.
Δημόσιος χώρος (Πεζόδρομος Νικολαΐδου)
Ελεύθερη Συμμετοχή
Ώρα έναρξης 21.00

Κυριακή 17.9

Συναυλία
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία!
Μια συναυλία αναδρομή στο παρελθόν με την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού από την πενηντάχρονη πορεία του Βασίλη.

Ένα ταξίδι στο χρόνο με πυξίδα τη  λυρική, δυναμική, βαθιά αισθαντική φωνή του Βασίλη και συνοδοιπόρους τους σπουδαιότερους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς που γέννησε αυτός ο τόπος: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Θάνο Μικρούτσικο, Τάσο Λειβαδίτη, Κώστα Καρυωτάκη, Νίκο Καββαδία, Νικόλα Άσιμο, Σταμάτη Μεσημέρη, Κώστα Τριπολίτη, Γιάννη Νεγρεπόντη,  Άλκη Αλκαίο, Οδυσσέα Ιωάννου, Γιώργο Κλεφτογιώργο, Απόστολο Μπουλασίκη, Λίνα Δημοπούλου και τόσους άλλους.

Συνοδοιπόροι στο μουσικό ταξίδι του Βασίλη πάντα οι μόνιμοι συνεργάτες του, με τον Ανδρέα Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις και στο πιάνο, τον Βαγγέλη Πατεράκη στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Στέφανο Δημητρίου στην drums, την Μαίρη Μπρόζη στο βιολί, τον Γιάννη Αυγέρη στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Απόστολο Μόσιο στην ακουστική κιθάρα. Μετά από πολλά χρόνια στην σκηνή μαζί με τον Βασίλη θα βρεθούν και δυο αγαπημένοι φίλοι, ο Χριστόφορος Κροκίδης και η Τάνια Κικίδη για να γιορτάζουν μαζί του και να τραγουδήσουν.

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Κυριακή 24.9 

8ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας "Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού"
Διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού
Αγώνας 21 χλμ. Εκκίνηση: Κεραμεικός. Ώρα 08:30
Αγώνας 5 χλμ. Εκκίνηση: Ελευσίνα. Ώρα 09:00
Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr

Εικαστικά
"Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο"
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας και X-Bowling Art Center

Η κεντρική έκθεση σύγχρονης τέχνης της 2023 Ελευσίς σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών από εννέα χώρες. Η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου, εμπνευσμένη από το βιβλίο Storming the Gates of Paradise: Landscapes for Politics (2008) της συγγραφέως, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Rebecca Solnit, η οποία προσεγγίζει την πολιτική μέσω της κοινωνικής ανάλυσης του τόπου και του τοπίου.

Λαμβάνει επίσης υπόψη της το ιστορικό παρελθόν, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στη σημερινή ταυτότητα της πόλης. Συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν, και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης. 

Μέσα στην έκθεση θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα μια αρχειακή έκθεση, σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου, με τίτλο Αισχύλεια: Ένα Αρχείο Μνήμης που εστιάζει στη σύνδεση του φεστιβάλ Αισχυλείων με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. 

Είσοδος ελεύθερη

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας στο 2023eleusis.eu & aisxylia.gr.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην Δημάρχου Ελευσίνας και ιδρυτή των Αισχυλείων, Μιχάλη Λεβέντη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. 

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο aisxylia.gr. Εισιτήρια θα μπορείτε να προμηθευτείτε και μέσω viva.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου, εμπνευσμένη από το βιβλίο «Storming the Gates of Paradise: Landscapes for Politics» της συγγραφέα, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Rebecca Solnit, η οποία προσεγγίζει την πολιτική μέσω της κοινωνικής ανάλυσης του τόπου και του τοπίου. Η έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη της το ιστορικό παρελθόν, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στη σημερινή ταυτότητα της πόλης. Συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης. Πολλοί από τους καλλιτέχνες της έκθεσης (δεκαέξι συνολικά) εξερευνούν συγκεκριμένα κεφάλαια της ιστορίας και του παρόντος –δημόσιου αλλά και ιδιωτικού– της Ελευσίνας και πραγματεύονται τα τραύματα και τις προσδοκίες της, και το πώς αυτά συχνά συνδέονται μεταξύ τους. Αν και τα περισσότερα έργα έχουν ως αφετηρία τον ίδιο τον τόπο της Ελευσίνας, το νόημα και η σημασία τους δεν περιορίζεται σε αυτόν, αλλά σχετίζεται με ευρύτερα σύγχρονα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά ζητήματα και διαδικασίες που αφορούν τόπους σε μετάβαση και μετασχηματισμό αλλά και την σημερινή παγκοσμιοποιημένη συνθήκη. Η πόλη της Ελευσίνας, χαρακτηριστική μεταβιομηχανική περίπτωση, είναι ιδανικό μέρος για να διερευνηθούν μερικές από τις σημαντικότερες σύγχρονες παγκόσμιες διαδικασίες και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας: από την οικονομική αναδιάρθρωση, τις ραγδαίες αλλαγές στην παραγωγική οικονομία και την εργασία, μέχρι το οικολογικό-περιβαλλοντικό ζήτημα, τη μετανάστευση, την πολιτειότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την πολιτιστική ταυτότητα. Το Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour στόχο έχει –όπως αναφέρει και η Solnit στο βιβλίο της– να αποκαλύψει “την ομορφιά στο πιο σκληρό τοπίο και τον πολιτικό αγώνα στη φαινομενικά πιο γαλήνια θέα”, συνδέοντας την πολιτική, την ποιητική και την αισθητική. Παραλλάσσοντας τον τίτλο της εμβληματικής ταινίας Hiroshima Mon Amour (Χιροσίμα αγάπη μου, 1959) του Alain Resnais, η έκθεση κοιτάζει προς αλλά και πέρα από την προφανή κληρονομιά μιας καταστροφής –στην περίπτωση της Ελευσίνας, όχι από τον πόλεμο όπως στην ταινία του Resnais, αλλά από τη βαριά βιομηχανία– και φέρνει επίσης στο προσκήνιο εκδηλώσεις ανθεκτικότητας, αλληλεγγύης, ελπίδας, αναγέννησης και συγκρότησης κοινοτήτων. Μέσα στην έκθεση θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα μια αρχειακή έκθεση, σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου, με τίτλο «Αισχύλεια: Ένα Αρχείο Μνήμης» που εστιάζει στη σύνδεση του φεστιβάλ Αισχυλείων με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία από την ίδρυση του μέχρι και το 2016, χρονιά που η Ελευσίνα ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μέσα από αρχειακό υλικό, αναδεικνύεται η πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και παράδοση που άφησε ο θεσμός των Αισχυλείων στην Ελευσίνα και στους κατοίκους της και υπογραμμίζεται η σημαντικότητα του θεσμού ως προάγγελος της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.