"Βάκχες": Η παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη

Με μία διεθνή συμπαραγωγή με αφετηρία την τραγωδία του Ευριπίδη παρουσιάζει η διακεκριμένη Ελληνίδα σκηνοθέτις, πλέκοντας τον αρχαίο μύθο με την έρευνα της πάνω στη ρευστότητα των φύλων.

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου Alex Kat©

Η διακεκριμένη Ελληνίδα σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας σε μεγάλα φεστιβάλ και σημαντικές συνεργασίες με φορείς εκτός συνόρων, όπως με το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας την χρονιά που μας πέρασε. Τώρα αντλεί έμπνευση από το μύθο, υπογράφει και σκηνοθετεί τις "Βάκχες”, μια διεθνή συμπαραγωγή που γνώρισε τη θερμή αποδοχή του κοινού και των κριτικών στην πρώτη της παρουσίαση στο La Filature, Scène Nationale Mulhouse της Γαλλίας, την οποία θα δούμε στην Πειραιώς 260 από 4 έως 6 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

"Η Έλλη Παπακωνσταντίνου δημιουργεί μια θεατρική δίνη, ένα εκρηκτικό μείγμα θεάτρου και όπερας με αναφορές στην Queer κουλτούρα. Μια δυνατή, συναρπαστική καλλιτεχνική εμπειρία", διαβάζουμε στο γαλλικό "FOUD’ART” (Federic Bonfils) για την παράσταση που έχει προσκληθεί τον Ιούνιο σε δύο από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, στο "Holland Festival” του Άμστερνταμ (10-11 Ιουνίου) και το "Festival de Marseille” της Γαλλίας (21-22 Ιουνίου).

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου
Alex Kat©

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, έχοντας καθιερωθεί διεθνώς με τις καινοτόμες αναγνώσεις και μεταφορές αρχαίου δράματος και κλασικών έργων, αλλά και την υβριδική της θεατρική γλώσσα, στις "Βάκχες” βυθίζεται στον ομιχλώδη κόσμο της επιθυμίας και διερευνά τις δομικές θεματικές που διαπνέουν την καλλιτεχνική της πορεία: την εξουσία, το φύλο και την πολιτική. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας, που παντρεύει τον αρχαίο μύθο με την έρευνα πάνω στη ρευστότητα των φύλων, αξιοποιώντας στο έπακρο τα νέα μέσα, τον χορό και τον ήχο. 

Στην παράσταση διερευνάται μια queer παραστατική γλώσσα, ποπ αλλά με κλασικά οπερατικά ξεσπάσματα, χορευτική και κινηματογραφική, με τη χρήση live video. Το queer εδώ σχετίζεται με τον τρόπο κατανόησης όχι μόνο των έμφυλων ταυτοτήτων αλλά και της αισθητικής, της πολιτικής, της γλώσσας. Στη δημιουργία του πολύγλωσσου αυτού έργου συνέβαλε η παρουσία του Βενεζουελάνου αλχημιστή των ήχων Ariah Lester στη μουσική σύνθεση, αλλά και η ευφάνταστη χορογραφία των Γάλλων Christophe Béranger και Jonathan Pranlas-Descours (Sine Qua Non ART).

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου
Alex Kat©

Η Αγαύη και ο Τειρεσίας περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να χτυπήσει τη Γη ένας μετεωρίτης που οι επιστήμονες αποκαλούν "Διόνυσο". Ο Διόνυσος έρχεται με σάρκα και οστά και καθοδηγεί τους ήρωες προς το Δωμάτιο του Πόθου. Δεν υπάρχει πιο τρομακτικό δωμάτιο. Για να το φτάσουν, πρέπει να ξεπεράσουν τον φόβο της αποκάλυψης, της πτώσης, της μόλυνσης, της φθοράς, της ντροπής. Ο θεός Διόνυσος δεν δέχεται την άρνηση, την αναβολή, την περιφρόνηση. Θα εκτελέσει την αποστολή του με κάθε κόστος.

Παίζουν οι Ariah Lester, Γιώργος Ιατρού, Χαρά Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Βασίλης Μπούτσικος και Άρης Παπαδόπουλος. Το κείμενο υπογράφει η Έλλη Παπακωνσταντίνου από κοινού με τις Χλόη-Τζία Κολύρη και Κάκια Γουδέλη. Οι ηλεκτροακουστικές συνθέσεις και το interactive sound design installation είναι του Λάμπρου Πηγούνη, το video art και το live video performance του Παντελή Μάκκα, η σκηνογραφία της Μαρίας Πανουργιά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και οι φωτισμοί της Μαριέττας Παυλάκη.

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου
Alex Kat©

Από τον Σεπτέμβριο η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Romaeuropa Festival (30/9-1/10) και στο "Teatro Nazionale di Genova” (10-11/11) της Ιταλίας, αλλά και στο γαλλικό "Espace des Arts, Scène Nationale Chalon Sur Saône” (12-13/10).

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.