Διπλό ραντεβού με την θεατρική ομάδα Εν Δυνάμει

Η ομάδα-φαινόμενο που καταρρίπτει κάθε στερεότυπο για την αναπηρία έχει την τιμητική της αυτή την εβδομάδα με παραστάσεις στην Ελευσίνα και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Ερωτευμένα άλογα Εύη Φυλακτού

Γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ξεκίνησε αθόρυβα αλλά σταθερά για να κατακτήσει την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Εν Δυνάμει αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στο ελληνικό καλλιτεχνικό τοπίο. Συγκεντρώνει στους κόλπους της ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία και ξεκίνησε εδώ και μια δεκαπενταετία περίπου τη δραστηριότητά της, με πρωτοβουλία της ηθοποιού Ελένης Δημοπούλου, μητέρας μιας κόρης με σύνδρομο Down. Η λειτουργία και η δράση της δεν έμειναν για πολύ στο πλαίσιο ενός κλειστού πλαισίου καλλιτεχνικής δημιουργίας προς όφελος μόνο των μελών, αλλά κορυφώθηκαν σε τρεις παραστάσεις, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου: "Ο άνθρωπος ανεμιστήρας", "Το άλλο σπίτι" και "Ερωτευμένα άλογα", που είδαμε και στην Αθήνα.

Ερωτευμένα άλογα
Λευτέρης Τσινάρης©
"Ερωτευμένα άλογα"

Πρόκειται για μια άτυπη τριλογία, κάθε μέρος της οποίας πραγματεύεται διαφορετικές εκφάνσεις της αναπηρίας, με κορύφωση τα "Ερωτευμένα άλογα", που φέρνουν στο επίκεντρο το θέμα του έρωτα, της σαρκικής επιθυμίας και του σεξ, καταρρίπτοντας ταμπού και διαλύοντας ψευδαισθήσεις μέσα από ένα συγκλονιστικής επιδραστικότητας και ομόψυχης συλλογικότητας θέαμα, όπου συνενώνονται το θέατρο, η μουσική και ο χορός. Μετά τις θριαμβικές παρουσιάσεις τους στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τα "Ερωτευμένα άλογα" παρουσιάζονται για μία παράσταση στο πλαίσιο του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 1/6).

Οι ονειροπόλοι
Michael Klien©
"Οι ονειροπόλοι"

Επιπλέον, καθώς πρόκειται για ομάδα που έχει και διεθνή παρουσία με συμμετοχές σε φεστιβάλ του εξωτερικού, όπου κέρδισαν την προσοχή καταξιωμένων δημιουργών, οι Εν Δυνάμει συνεργάστηκαν με τον Βιεννέζο χορογράφο Μίκαελ Κλίεν στην παράσταση χορού "Οι Ονειροπόλοι", που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, 7-9/6). Πρόκειται για ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας, στην οποία ειδικεύεται ο Κλίεν και αποτελεί ένα διακαλλιτεχνικό πεδίο που επαναπροσδιορίζει την τέχνη του χορού και αντιμετωπίζει τη χορογραφία ως μια αισθητική της αλλαγής, η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων δυναμικών και σχέσεων στην τέχνη και την κοινωνία. Η συγκεκριμένη παράσταση μιλά για τη δυνατότητα συνύπαρξης λογικής και ονείρου και οι σαράντα περίπου ερμηνευτές της ομάδας συμμετέχουν σε μια ειδική συνθήκη, μέρος της οποίας θα γίνουν, ως δρώντα πρόσωπα, και οι θεατές.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ερωτευμένα άλογα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους «Εν δυνάμει», σε μία παράσταση-ύμνο στην πηγαία ζωτικότητα, τη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στο ζήτημα του έρωτα και της αναπηρίας και συντίθεται από επεξεργασμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων, διάχυτες αναφορές σε εμβληματικές φράσεις σπουδαίων στοχαστών και λογοτεχνών, αλλά και πρωτότυπα κείμενα των μελών της ομάδας. Ανάγκη των τελευταίων ήταν να μοιραστούν προσωπικές ιστορίες, εξερευνώντας οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας.

Οι ονειροπόλοι

  • Χορός
  • Διάρκεια: 80 '

Οι «Εν δυνάμει» και ο διεθνώς αναγνωρισμένος Μίκαελ Κλίεν παρουσιάζουν ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας. Η κοινωνική χορογραφία, στην οποία ειδικεύεται ο Κλίεν, αποτελεί ένα αναδυόμενο διακαλλιτεχνικό πεδίο που διερευνά την εμπειρία της κοινωνικοποίησης μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Το έργο, που εμπνέεται από το θεατρικό «Die Schwärmer» του Ρόμπερτ Μούζιλ, λαμβάνει χώρα σε έναν άδειο βιομηχανικό χώρο, εντός ενός περιβάλλοντος που συντίθεται από ένα ηλεκτροακουστικό ηχοτοπίο και ανάλογο φωτισμό. Μια ομάδα περίπου πενήντα ανθρώπων με φαινομενικά μεικτές ικανότητες κινούνται στον χώρο σε προσωπικές πορείες που οι ίδιοι δημιουργούν. Παράλληλα, δημιουργείται μια ειδική συνθήκη στην οποία οι θεατές γίνονται μέρος του έργου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.