Το "Συνάντησέ με στην έξοδο" έρχεται από την Άνδρο στου Ψυρρή

Το πρωτότυπο έργο της Ειρήνης Δράκου, για το οποίο έμπνευση στάθηκε ένα ποίημα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου έρχεται για λίγες παραστάσεις και στην Αθήνα.

Συνάντησέ με στην έξοδο © Μαρία Λαμπριάδου

"Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάζω. Ξεχάστε με στη θάλασσα. Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία". Έτσι κλείνει ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος ένα ανέκδοτο ποίημά του, που έγραψε λίγο πριν τη δημιουργία του σεναρίου για το "Ταξίδι στα Κύθηρα". Με αφορμή το ποίημα αυτό γεννήθηκε στην Ειρήνη Δράκου η ιδέα της παράστασης "Συνάντησέ με στην έξοδο", που έρχεται στο θέατρο Θησείο, από 26/5.

Το πρωτότυπο έργο, το οποίο σκηνοθετεί η ίδια, και στο οποίο ερμηνεύει μαζί με τον Ευάγγελο Παπαδάκη, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το περσινό καλοκαίρι σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην Άνδρο. "Η Τώνια μου είπε: θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή του νερού για να φτάσουμε" ", διαβάζουμε στο "α", το οποίο βρέθηκε στη μοναδική αυτή παρουσίαση στο κτήμα Ηλίανθος, στον οποίο στεγάζεται η ΆΫΛΑ, το Κέντρο παραστατικών τεχνών & δικτύου συνεργασιών, που ίδρυσαν η Ειρήνη Δράκου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπίτος και ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός Ευάγγελος Παπαδάκης

Συνάντησέ με στην έξοδο
© Μαρία Λαμπριάδου
Ειρήνη Δράκου

Στο έργο αυτό ο ήρωας, ένας σύγχρονος Άμλετ, ο Α. ο Δεύτερος, ένας άνθρωπος "δίχως πρόσωπο" σαν ένας σύγχρονος ακτιβιστής χάκερ, πηγαινοέρχεται νευρικά στους σκοτεινούς διαδρόμους του ερειπωμένου ξενοδοχείου Europa, επαναλαμβάνοντας εμμονικά "Έχουμε πόλεμο". Στο πολυτελές ξενοδοχείο επικρατεί αναβρασμός και πυρετώδεις προετοιμασίες για το γάμο του θείου του και νέου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "No-body" με την "μητερούλα". Ο Α. βιάζεται θέλει να παρουσιάσει στο αποψινό πάρτι του γάμου το έργο ‘Ηλέκτρα’, μια ταινία ως γαμήλιο δώρο για τους γάμους της μητέρας του με τον θείο του.

Ταυτόχρονα μια τρομερή επιδημία σκεπάζει την πόλη κι ένα περιπλανώμενο τσίρκο που καταφθάνει από μακριά, κατασκηνώνει στην πίσω αυλή του μεγάλου ξενοδοχείου. Μέλος αυτού του τσίρκου η Ηλέκτρα. Μια ηθοποιός που πάσχει από αμνησία και που στο κάλεσμα του Α. για μια "Ελληνίδα ηθοποιό, άγαμη χωρίς υποχρεώσεις, ικανή για φόνο", εμφανίζεται την ημέρα της μεγάλης γιορτής στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Στη μετεγγραφή αυτή δύο αδιαμφισβήτητα αναγνωρίσιμων μύθων της παγκόσμιας δραματουργίας, επιχειρείται ευθαρσώς επί σκηνής, αξιοποιώντας την από γραφής απενοχοποιημένη και κωμικοτραγική συνθήκη του θεάτρου μέσα στο θέατρο, αυτή η ανορθόδοξη αλλά απολύτως φυσική συνάντηση των δύο αυτών προσώπων, του Άμλετ και της Ηλέκτρας. Τα πρόσωπα αυτά, άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει η ίδια η Ειρήνη Δράκου στο "α", είναι για εκείνη "δύο παρηγορητικοί φίλοι. Οικείοι. Δικοί μου".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.