Πέντε άπαιχτα ελληνικά έργα ανεβαίνουν στο σανίδι

Η Έλσα Ανδριανού, η Βαλέρια Δημητριάδου, η Μαρία Δριμή, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και ο Ε. Χ. Γονατάς, υπογράφουν έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη σκηνή.

Garamond 12 Χρήστος Συμεωνίδης©

"Garamond 12" 

Εμπνευσμένο από την ομώνυμη γραμματοσειρά, το έργο της Μαρίας Δριμή παρουσιάζεται στο φεστιβάλ Νέο Αίμα του θεάτρου Πορεία. Ένας ταλαντούχος συγγραφέας που πάσχει από αγοραφοβία προσλαμβάνει ένα εξωστρεφές alter ego. Το σκηνοθετεί ο πρωτοεμφανιζόμενος Σεργκέι Οκούνεφ, με τους Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Χάρη Τζωρτζάκη και Σίλια Μπισιώτη (Πορεία at Victoria, από 24/4).

Στον παράδεισο
Γιάννης Πρίφτης©

"Στον παράδεισο" 

Το νέο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σκηνοθετεί η Μαρία Αιγινίτου σε συνεργασία με τον Γιώργο Παλούμπη. Διαδραματίζεται σε μια πρότυπη σωφρονιστική μονάδα σε ένα ιδιόκτητο νησί, όπου οι κατάδικοι εκτίουν την ποινή τους ξεκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ερμηνεύουν οι Θάνος Αλεξίου, Ασπασία Κράλλη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος κ.ά. (Arroyo, από 26/4)

Ο ταξιδιώτης

"Ο ταξιδιώτης"

Το πρωτότυπο λογοτεχνικό θρίλερ του διηγηματογράφου της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς Ε. Χ. Γονατά ανεβάζουν για πρώτη φορά σε θεατρική εκδοχή ο Χάρης Φραγκούλης και ο Κωστής Γλύκαντζης. Δεκαέξι ερμηνευτές ζωντανεύουν την παράδοξη ιστορία ενός νέου που σκότωσε ένα γίγαντα κι έπειτα εξαφανίστηκε (Tempus Verum - Εν Αθήναις, από 26/4).

Και εφύτευσεν Ο Θεός παράδεισον
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Και εφύτευσεν ὁ Θεός παράδεισον" 

Μέλος της ομάδας C for Circus, η Βαλέρια Δημητριάδου γράφει και σκηνοθετεί ένα έργο με θέμα την έμφυλη βία και το sex trafficking. Στην πολυπρόσωπη παράσταση συμμετέχουν οι Παναγιώτης Γαβρέλας, Μαρία Κατσανδρή, Χρύσα Κοτταράκου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Μαρία Προϊστάκη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης κ.ά. (Σύγχρονο, από 24/4)

154 Bertha
© Αναστασία Γιαννάκη

"154 Bertha"

Από μεγάλα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, όπως η αισχυλική "Ορέστεια" και ο "Πατέρας" του Στρίντμπεργκ, εμπνέεται το έργο της Έλσας Ανδριανού, μια κωμικοτραγική ιστορία που αφορά τα μέλη μιας οικογένειας. Ο Θοδωρής Αμπαζής σκηνοθετεί τους Γιώργο Ζυγούρη, Νέστορα Κοψιδά, Λένα Μποζάκη, Δανάη Σαριδάκη και Αμαλία Τσεκούρα. (Τέχνης-Υπόγειο, από 20/4)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον

  • Δράμα

Στο sex trafficking επικεντρώνεται το πρώτο πρωτότυπο θεατρικό έργο που ανεβάζει η ομάδα γραμμένο από μέλος της. Σωματική και ψυχολογική βία, κυκλώματα, οργανωμένο έγκλημα που διαρκώς επεκτείνεται και ανθρώπινες ζωές που χάνονται, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, ζώντας με το φόβο του θύτη. Έντεκα ηθοποιοί λειτουργούν ως ένα σώμα επί σκηνής και υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής που ερμηνεύουν οι ίδιοι, καταθέτουν ο καθένας το δικό του κομμάτι της ιστορίας.

Στον παράδεισο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Σε μια πρότυπη σωφρονιστική μονάδα σε ένα ιδιόκτητο νησί με φυσική ομορφιά, όπου οι κατάδικοι εκτίουν την ποινή τους ξεκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, επικρατούν πάθη, έριδες, συνωμοσίες και προδοσίες. Το πρόγραμμα λειτουργεί όπως αποδεικνύει η πλήρης μεταστροφή του Γιάννη, ενός παλιού τροφιμου με βαριά αδικήματα, ο οποίος μοιράζει συμπαράσταση και αγάπη στους γύρω του. Τα πράγματα αλλάζουν όταν καλείται να περιποιηθεί και να προσέχει κάποιους πολύ σημαντικούς καλεσμένους που επισκέπτονται το νησί. Ένα ατύχημα θα τον βάλει και πάλι στην καρέκλα του κατηγορουμένου.

Ο ταξιδιώτης

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Το θρίλερ του Επαμεινώνδα Γονατά, ποιητή και διηγηματογράφου της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς που έγραψε μόλις έξι βιβλία, γράφτηκε το 1945 και μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο. Παρακολουθεί την παράδοξη ιστορία ενός νέου που σκότωσε έναν γίγαντα κι έπειτα εξαφανίστηκε, ακροβατώντας κάπου ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα.

154 Bertha

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το χάσμα γενεών και η παρακμή μιας οικογένειας απασχολούν την συγγραφέα στο πρώτο της θεατρικό έργο. Μια κωμικοτραγική ιστορία όπου οι γονείς προσπαθούν να καλύψουν τα έτη φωτός που τους χωρίζουν από τα παιδιά τους. «Μεσήλικες, πετυχημένοι με τον τρόπο τους, κοινή παρέα από τα πρώτα νιάτα, έχουν συνηθίσει να κρύβουν -με κάθε καλή πρόθεση, βεβαίως- “κάτω απ' το χαλί” πληγές, βάρη από το παρελθόν, αρνητικά συναισθήματα. Η άφιξη της νεαρής κόρης από πολυετείς σπουδές που δεν την οδήγησαν παρά σε πλήρη απραξία και το γεγονός ότι δε βγαίνει καν απ' το σπίτι τους ταράζει, μα δεν το παραδέχονται. Αρνούνται σθεναρά να αναλάβουν την ευθύνη. Μια φαινομενική “εισβολή” ενός περίεργου, θρασύτατου, μα διεισδυτικού, νεαρού στον υποτιθέμενα ασφαλή χώρο ανοίγει νέους ορίζοντες για κάποια από τα πρόσωπα, αφήνοντας άλλα να διαχειριστούν την ήττα τους», σημειώνει η Έλσα Ανδριανού για το έργο της.

Garamond 12

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Μαρκ Χάντερ, ένας ταλαντούχος ανερχόμενος συγγραφέας, πάσχει από αγοραφοβία και ζει διαρκώς κλεισμένος στο σπίτι μαζί με την υπερπροστατευτική μητέρα του και προσκολλημένος στην ανάμνηση του πρόωρα χαμένου θείου του. Αν και κάθε μυθιστόρημά του γίνεται επιτυχία, ο ίδιος αδυνατεί να εκτεθεί ως καλλιτέχνης με του όρους των δημοσίων σχέσεων. Όταν η πίεση γίνεται αφόρητη, προσλαμβάνει τον Τζέικ, ένα εξωστρεφές alter ego του, για να παρουσιάζεται ως Μαρκ στο κοινό, πλάθοντας έναν "ιδανικό" εαυτό και ένα γοητευτικό αντικείμενο πόθου. H εμφάνιση μιας νεαρής επίδοξης συγγραφέως στη ζωή του Τζέικ, φέρνει τον Μαρκ σε αδιέξοδο, αφού είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα. Το έργο είναι αποτέλεσμα της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του «Πορεία».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.