Η ανατρεπτική "Αρκούδα" του Νίκου Καρδώνη στο ιστορικό "Αμφιθέατρο"

Το βάπτισμα του πυρός στη σκηνοθεσία πήρε φέτος ο έμπειρος ηθοποιός Νίκος Καρδώνης, μεταφέροντας το κλασικό αριστούργημα του Άντον Τσέχοφ στη σκηνή με τους Κατερίνα Λάττα, Γιάννη Λατουσάκη και Γιάννη Δενδρινό.

Η αρκούδα Δομνίκη Μητροπούλου©

Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, το κλασικό αριστούργημα του Άντον Τσέχοφ "Η αρκούδα", με την ανατρεπτική ματιά του έμπειρου ηθοποιού Νίκου Καρδώνη στη σκηνοθεσία, μετακομίζει για λίγες παραστάσεις στο ιστορικό "Αμφιθέατρο", από τις 4 Μαΐου με την ίδια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών επί σκηνής: Κατερίνα Λάττα, Γιάννης Λατουσάκης και Γιάννης Δενδρινός.

Η αρκούδα
Δομνίκη Μητροπούλου©

Διαβάστε Επίσης

Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο, όπου κατοικεί η Έλενα Πόποβα. Μια όμορφη χήρα που βρίσκεται σε περίοδο πένθους μετά την απώλεια του συζύγου της. Κλεισμένη και πλήρως απομονωμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμιρνόφ, ο οποίος απαιτεί με άκομψο τρόπο την εξόφληση δυο γραμματίων που του χρωστούσε ο εκλιπών. Η βαρυπενθούσα δεν έχει αντίρρηση, η συμπεριφορά του όμως και οι απόψεις για τις γυναίκες την ταράζουν. Η ένταση ανάμεσα τους κορυφώνεται και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. 

Αρκούδα
Δομινίκη Μητροπούλου©

Στο έργο το πένθος, το χρέος και ο έρωτας αντιμετωπίζονται από τον συγγραφέα με αθωότητα και αυτοσαρκασμό. Ο Νίκος Καρδώνης σε συνέντευξη που έδωσε στο "α” σημειώνει: "Η "Αρκούδα” είναι μια καυστική σάτιρα των ηθών της εποχής που θίγει τον εγκλεισμό του ανθρώπου στα κοινωνικά στερεότυπα με σαρκαστικό χιούμορ και με μια ελαφράδα σαν τον αφρό της σαμπάνιας. Η αέναη μάχη μεταξύ των δύο φύλων, οι κοινωνικοί "κορσέδες", ο έρωτας, η διαχείριση του πένθους και της απώλειας, η αφύπνιση του σεξουαλικού ενστίκτου είναι κάποια από τα διαχρονικά θέματα που πραγματεύεται το έργο”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η αρκούδα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Η υπόθεση εξελίσσεται σ’ ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο, όπου κατοικεί η Έλενα Πόποβα, μια όμορφη χήρα που μήνες τώρα πενθεί για την απώλεια του συζύγου της. Κλεισμένη και πλήρως απομονωμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμιρνώφ που απαιτεί με άκομψο τρόπο την εξόφληση δυο γραμματίων που του χρωστούσε ο εκλιπών. Η βαρυπενθούσα δεν έχει αντίρρηση, η συμπεριφορά του όμως και οι απόψεις που έχει ο ίδιος για τις γυναίκες την ταράζουν. Η ένταση ανάμεσα τους κορυφώνεται και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το πένθος, το χρέος και ο έρωτας αντιμετωπίζονται από τον Τσέχοφ με αθωότητα και αυτοσαρκασμό.

Αμφι-Θέατρο

Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Αδριανού 111, Πλάκα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.