Η διαχρονικά επίκαιρη "Ραχήλ" του Γρηγόριου Ξενόπουλου

Ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα που μιλά για την ξενοφοβία και τις διακρίσεις παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη.

Ραχήλ

Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει  τη "Ραχήλ", ένα από τα κορυφαία έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία και διασκευή του Μανώλη Ιωνά. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα αστικό σαλόνι στην πατρίδα του συγγραφέα, τη Ζάκυνθο, το Πάσχα του 1891. Ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων βρίσκεται στο επίκεντρο. Η σχέση τους δεν είναι αποδεκτή, καθώς εκείνος είναι Χριστιανός κι εκείνη Εβραία. Ένα ξαφνικό, τυχαίο γεγονός, ο φόνος ενός παιδιού, επιβεβαιώνει το έντονο κλίμα του αντισημιτισμού που επικρατεί. Η κατηγορία στηριγμένη στη "συκοφαντία του αίματος", στο διαδεδομένο θρύλο πως οι Εβραίοι κάθε Πάσχα πίνουν αίμα χριστιανικό έρχεται να διαταράξει τη σχέση Χριστιανών και Εβραίων που άλλοτε ήταν αρμονικές, να εξαγριώσει τον λαό και να βάψει με αίμα την λιτανεία της Μεγάλη Παρασκευής. Η ένταση των εξωτερικών γεγονότων προκαλεί την ένταση των δραματικών συμβάντων στο σπίτι της εβραϊκής οικογένειας Τεδέσκου και επιφέρει μεγάλο εύρος αντιδράσεων και μεταπτώσεων στην Εβραία Ραχήλ, που στην εκκίνηση της ιστορίας είναι μια κοπέλα γοητευτική και καλλιεργημένη, αποφασισμένη να βαφτιστεί χριστιανή και να παντρευτεί τον αγαπημένο της. 

ΡΑΧΗΛ ΜΑΝ. ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ - ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ

Ο συγγραφέας πραγματεύεται τα συμβάντα της ζακυνθινής εποχής του 1891, σαν ένα προοίμιο των ιστορικών γεγονότων που θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα. Σαράντα χρόνια μετά, η ίδια συκοφαντία "μεταμφιεσμένη" οδήγησε στην πυρπόληση του συνοικισμού Κάμπελ της Θεσσαλονίκης, για να φτάσουμε το 1938 στη νύχτα των κρυστάλλων και τις εκατόμβες νεκρών Εβραίων. Η ίδια συκοφαντία με διαφορετικό μανδύα τοποθετεί μέχρι σήμερα ανθρώπους στο περιθώριο και βάζει στο στόχαστρο κάθε είδους διαφορετικότητα. 

ΡΑΧΗΛ ΑΝΤΩΝΗΣ & ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ

Ωστόσο, δε λείπουν από την ιστορία φωτεινές προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την ανθρωπιά, το θάρρος και την αλληλεγγύη, όπως ο μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ που με κίνδυνο της ζωής τους αρνήθηκαν να καταδώσουν στους Ναζί τους Εβραίους συμπατριώτες τους και απέτρεψαν έτσι  το βέβαιο θάνατό τους. 
Η Ραχήλ δε θα πάψει να είναι επίκαιρη όσο υπάρχουν διακρίσεις, όσο επικρατεί η ξενοφοβία και όσο τα συμφέροντα βρίσκονται πάνω από το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Παίζουν οι Μανώλης Δεστούνης, Ειρήνη Παπαδημάτου, Αντώνης Σανιάνος, Δημήτρης Κανέλλος, Βασίλης Φακανάς, Νίκος Κρίκας, Ιωάννα Γκαβάκου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ραχήλ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 95 '

Η σχέση μιας Εβραίας κι ενός χριστιανού στη Ζάκυνθο του 1891 πυροδοτεί θύελλα αντιδράσεων σε ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα για τον αντισημιτισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού. Ο φόνος ενός παιδιού δυναμιτίζει το έντονο κλίμα που επικρατεί. Η κατηγορία στηριγμένη στη «συκοφαντία του αίματος», στο διαδεδομένο θρύλο πως οι Εβραίοι κάθε Πάσχα πίνουν αίμα χριστιανικό έρχεται να διαταράξει τη σχέση Χριστιανών και Εβραίων που άλλοτε ήταν αρμονικές, να εξαγριώσει τον λαό και να βάψει με αίμα την λιτανεία της Μεγάλη Παρασκευής. Η ένταση των εξωτερικών γεγονότων προκαλεί την ένταση των δραματικών συμβάντων στο σπίτι της εβραϊκής οικογένειας Τεδέσκου και επιφέρει μεγάλο εύρος αντιδράσεων και μεταπτώσεων στην Εβραία Ραχήλ, που στην εκκίνηση της ιστορίας είναι μια κοπέλα, γοητευτική και καλλιεργημένη, αποφασισμένη να βαφτιστεί χριστιανή και να παντρευτεί τον αγαπημένο της.

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.