Η "Κωμωδία των παρεξηγήσεων" του Σαίξπηρ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"

Ένας από τους σκηνοθέτες που έχουν ξεχωρίσει για την σκηνική τους γλώσσα, ο Μάνος Βαβαδάκης, σκηνοθετεί το τρίτο θεατρικό αναλόγιο της χρονιάς στις «Παραβάσεις» που παρουσιάζονται στον Φάρο με γενικό τίτλο «Αγάπης Αγώνες».

Μάνος Βαβαδάκης Χρήστος Συμεωνίδης©

Στο τρίτο θεατρικό αναλόγιο της σειράς "Παραβάσεις" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", που φέτος ζωντανεύει τέσσερις σαιξπηρικές κωμωδίες υπό τον γενικό τίτλο "Αγάπης αγώνες" σε  καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, παρουσιάζεται η καταιγιστική "Κωμωδία των παρεξηγήσεων", εστιάζοντας στα θέματα του έρωτα, της πλάνης και των έμφυλων ταυτοτήτων. Μετά το "Αγάπης αγώνας άγονος” (μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Άρης Μπαλής) και τη "Δωδέκατη νύχτα” (μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου) το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 5 μ.μ. παρουσιάζεται, σε διασκευή Έκτορα Λυγίζου και μετάφραση Διονύση Καψάλη, η φάρσα που συνδυάζει απολαυστικά τη σωματική κωμωδία με τα πνευματώδη λογοπαίγνια. Ο Μάνος Βαβαδάκης που έχει ξεχωρίσει για τη σκηνοθετική του ματιά, υπογράφει τη σκηνική μεταφορά του έργου και παράλληλα μοιράζεται τη σκηνή με τους Κωνσταντίνο Γεωργαλή, Κατερίνα Ζησούδη, Κωνσταντίνο Ζωγράφο, Λάμπρο Κωνσταντέα, Γρηγόρη Μπαλλά και Κατερίνα Πατσιάνη στην ιστορία ενός εμπόρου και του υπηρέτη του που καταφθάνουν στην Έφεσο από τις Συρακούσες, μη γνωρίζοντας ότι εκεί κατοικούν οι δίδυμοι αδελφοί τους. Το γεγονός αυτό θα φέρει αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις και ανατροπές στις ζωές των τεσσάρων πλανημένων ηρώων. Έτσι, το έργο καταφέρνει να μιλήσει με τρόπο συγκινητικό για την κρίση του συζυγικού ζευγαριού, αλλά και ενός άλλου ζεύγους: της σχέσης του κοινωνικού μας εαυτού με την άγνωστη, σκοτεινή και αθέατη πλευρά του.
Στις 12/3 η παράσταση παρουσιάζεται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

>> Διαβάστε επίσης Νίκος Χατζόπουλος: "Το θέατρο είναι χώρος συνεργασίας και όχι επιβεβαίωσης σχέσεων εξουσίας"
 

Έκτορας Λυγίζος
©Γιώργος Σανταμούρης
Έκτορας Λυγίζος

Who is who - Μάνος Βαβαδάκης

Ο Μάνος Βαβαδάκης μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2013). Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου κατέχει και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ιστορία. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Ακύλλα Καραζήση, Χρήστο Θεοδωρίδη, Δανάη Θεοδωρίδου, Άρη Λάσκο, Γιωργή Τσουρή και Βασίλη Παπαβασιλείου. Έχει σκηνοθετήσει τις εξής παραστάσεις: Salem (Θησείον, 2016), Georges Feydeau, Το έξυπνο πουλί (Tempus Verum, 2017), την επιθεώρηση Το Μεγάλο Κρεβάτι (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, 2017-18), Alfred Jarry, Υμπύ Τύραννος (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, 2018), Jose Triana, Η Νύχτα των Δολοφόνων (ΘΝΚ, 2019), Περικλή Κοροβέση, Ανθρωποφύλακες (Θέατρο Τέχνης, 2019-20), Roger Vitrac, Βικτώρ ή Τα παιδιά στην εξουσία (Σφενδόνη, 2020) και Γεωργίου Χορτάτση, Πανώρια (ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, 2021). Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας RMS MATAROA.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η κωμωδία των παρεξηγήσεων

  • Δραματοποιημένο αναλόγιο

Σωματική κωμωδία και πνευματώδη λογοπαίγνια συνδυάζονται αρμονικά στη φάρσα που θέλει έναν έμπορο και τον υπηρέτη του να καταφθάνουν στην Έφεσο χωρίς να γνωρίζουν ότι εκεί κατοικούν οι δίδυμοι αδελφοί τους. Στο πλαίσιο των «Παραβάσεων» του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με γενικό τίτλο «Αγάπης αγώνες» σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.