Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 16 έως 22 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Αφιέρωση

"Η αφιέρωση"

Ο Χάρης Φραγκούλης αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία του μυθιστορήματος του Μπότο Στράους, που εστιάζει στο μοτίβο του ερωτικού τραύματος και λειτουργεί εδώ ως πηγή έμπνευσης μιας παράστασης που πραγματεύεται τη διαχείριση της απώλειας αλλά και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του 20ού αι. Ερμηνεύουν: Μαρία Αρζόγλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος, Ανδρέας Κοντόπουλος κ.ά. (Σφενδόνη, από 18/2).

Ο κύκλος με την κιμωλία

"Ο κύκλος με την κιμωλία"

Το σπουδαίο έργο του Μπρεχτ σκηνοθετεί ο Κώστας Νταλιάνης με τον θίασο Μοντέρνοι Καιροί, που μετράει δεκαπέντε χρόνια ζωής και από πέρυσι στεγάζεται στο ομώνυμο θέατρο στο Γκάζι. Με έναν πολυμελή θίασο ανεβάζει την αλληγορική ιστορία της Γρούσας, μιας φτωχής υπηρέτριας που βρίσκει ένα παιδί και το μεγαλώνει σαν να είναι δικό της, έως ότου εμφανιστεί για να το διεκδικήσει η φυσική του μητέρα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κοσμάς Ζαχάρωφ (Δικαστής Αζντάκ), Φάνια Νταλιάνη (Γρούσα), Εβίτα Παπασπύρου (Αφηγητής) κ.ά. (Μοντέρνοι Καιροί, από 18/2).

Κάτι τρελοί κληρονόμοι

"Κάτι τρελοί κληρονόμοι"

Στην κωμωδία της Κορίνας Τριανταφύλλου, ένας θάνατος πυροδοτεί το πιο ξέφρενο πάρτι για τους εφτά κληρονόμους που καταφτάνουν στο σπίτι του πεθαμένου θείου αποφασισμένοι για όλα. Ξέφρενους ρυθμούς, απίθανες ατάκες και γέλιο υπόσχεται η παράσταση που σκηνοθετεί σε δική του διασκευή ο Τόλης Παπαδημητρίου, που καταγράφει τη δική του πορεία στο χώρο της κωμωδίας ως κειμενογράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Στις ερμηνείες θα δούμε τους Στέφανο Αθανασόπουλο, Κορίνα Τριανταφύλλου, Βασίλη Τριχά, Αλέξανδρο Δαβιλλά, Γιάννη Σιδηρόπουλο, Γιάννη Σέπε και Kathrine Schwyter. Η παράσταση θα παιχτεί για δύο βραδιές στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, στις 17 και 18/2.

Οιδίποδας Τύραννος Σαράντος

"Οιδίπους Τύραννος"

Την τραγωδία του Σοφοκλή ανεβάζει ο Θανάσης Σαράντος σε εκδοχή κλειστού χώρου, ενώ ο ίδιος ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο. Τους ρόλους της Ιοκάστης και του Τειρεσία επωμίζεται η Μάνια Παπαδημητρίου και μαζί τους πρωταγωνιστούν οι Χριστόδουλος Στυλιανού, Πάρης Σκαρτσολιάς, Αλέξανδρος Τούντας, Βαγγέλης Ψωμάς και Νίκος Πολοζιάνης. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η σύνδεση πολίτη και πολιτείας σε βαθιά κρίση, καθώς και η διερεύνηση της διαχρονικότητας της σοφόκλειας τραγωδίας στον 21ο αιώνα και την post-Covid εποχή (Από Μηχανής Θέατρο, από 20/2 σε avant premiere για τους αναγνώστες του "α").

Ο Έλληνας βάτραχος
Stefanos©

 "Ο Έλληνας βάτραχος"

Στο αλληγορικό έργο του Δημήτρη Ποταμίτη μια γυναίκα, η μόνη εναπομείνασα ύστερα από έναν καταστροφικό κατακλυσμό που βυθίζει ολοκληρωτικά την Ελλάδα, ψάχνει στους ελληνικούς μύθους τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Πρόκειται για ένα διορατικό κείμενο αυτογνωσίας και αυτοκριτικής, που χρησιμοποιεί ως όχημα την ελληνική μυθολογία για να μιλήσει για τις ανεπάρκειες και τα τραύματα των Ελλήνων, δείχνοντας παράλληλα το δρόμο για την αναγέννησή τους, μέσα από μία λυρική, συμβολική και σατιρική γραφή. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος σε ερμηνεία της Αννίτας Κούλη (Vault, από 20/2).

Ναπάλμ Χάσταγκ Φάμιλι

 "Ναπάλμ χάσταγκ φάμιλι"

Η ιλαροτραγωδία του Πάνου Κούγια εστιάζει στο μοτίβο της "αγίας ελληνικής οικογένειας" και με άξονα τρία γεύματα γύρω από ένα τραπέζι αναπαριστά την πραγματικότητα της ελληνικής οικογενειακής συνθήκης, τη ρουτίνα, τους βίαιους μηχανισμούς και τα μυστικά της. Την παράσταση σκηνοθετεί ο συγγραφέας, επιθυμώντας να ανοίξει ένα διάλογο γύρω από την παραδοσιακή οικογένεια. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νίκος Ιατρού, Κατερίνα Κριστό, Αντώνης Σανιάνος, Δάφνη Σκρουμπέλου και Ματίνα Στάμου (Φούρνος, από 20/2).

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ

"Μακριά από παιδιά"

Το νέο έργο του Γιωργή Τσουρή ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του σταθερού του συνεργάτη στη σκηνοθεσία, Γιώργου Παλούμπη. Ο ταλαντούχος συγγραφέας εστιάζει και πάλι στην Ελλάδα του σήμερα μέσα από μία οικογενειακή ιστορία, ενός ζευγαριού που καλείται να διαχειριστεί μία τραυματική απώλεια (Ιλίσια-Βολανάκης, από 21/2).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Έλληνας βάτραχος

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 70 '

Ένα λυρικό ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοκριτικής, που, με όχημα την ελληνική μυθολογία, καταγράφει την άνοδο και την πτώση των ανθρώπων, την εξιλέωση και την αναγέννηση.

Κάτι τρελοί κληρονόμοι

 • Κωμωδία
 • Διάρκεια: 75 '

Μια κληρονομιά, ένα ψέμα αλλά και ο έρωτας θα φέρουν 7 χαρακτήρες στα πρόθυμα νευρικής – αλλά και ξεκαρδιστικής - κρίσης.

Ο κύκλος με την κιμωλία

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 120 '

Η υπηρέτρια του πρίγκιπα Καζμπέκι, Γκρούσα, διασώζει τον νεαρό διάδοχο του θρόνου, τον οποίο η μητέρα του εγκατέλειψε προκειμένου να σωθεί από τους επαναστάτες. Κάποια στιγμή επιστρέφει και διεκδικεί το γιο της, τον οποίο όμως η Γκρούσα έχει αγαπήσει σαν δικό της παιδί.

Οιδίπους Τύραννος

 • Τραγωδία
 • Διάρκεια: 100 '

Η κορυφαία τραγωδία της ανθρώπινης ενοχής, στην οποία ο βασιλιάς Οιδίποδας, τυφλός κι ανήμπορος, «αναζητά» τη λύτρωση του θανάτου και απαντήσεις για την τραγική του μοίρα.

Ναπάλμ Χάσταγκ Φάμιλι

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 55 '

Μια ιλαροτραγωδία που αναπαριστά την πραγματικότητα της ελληνικής οικογενειακής συνθήκης, από τη ρουτίνα έως τους βίαιους μηχανισμούς της.

Μακριά από παιδιά

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 95 '

Μια ιστορία για τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, που μια μοιραία μέρα «συναντάει» τα όρια της ύπαρξής του.

Αφιέρωση

 • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
 • Διάρκεια: 100 '

Tο μυθιστόρημα του Στράους ως πηγή έμπνευσης μιας παράστασης για τη διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα.

Σφενδόνη

Μακρή 4

Ιλίσια-Βολανάκης

Παπαδιαμαντοπούλου 4

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Vault

Μελενίκου 26

Μοντέρνοι Καιροί

Δαμοκλέους 8

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/03/2023

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.

Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα στο φαντασμαγορικό "Slava's Snowshow"

Ένα μοναδικό διαδραστικό υπερθέαμα γεμάτο κλόουν, εκπλήξεις και παιχνιδιάρικη διάθεση έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς με την υπογραφή του Slava Polunin.

Η "Ανατολή" του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η παράσταση σε κείμενο της Έλλης Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Αρχαία Τίρυνθα έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Κόσμου με μια δυνατή υποκριτική ομάδα.

Τέλος οι ανασφάλιστες πρόβες στο θέαμα - ακρόαμα

Θεσπίζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας και την προστασία και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των απασχολούμενων στον πολιτισμό.

H Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει στο νεοϋορκέζικο "The Tank Theatre"

Το "The Tank" της Νέας Υόρκης υποδέχεται την Ιόλη Ανδρεάδη με δυο παραστάσεις για την Αρτό, που αγάπησε το αθηναϊκό κοινό.

"Rudolf - Άλμα προς την ελευθερία": Η ιστορία του θρύλου Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση που εμπνέεται από τη ζωή του κορυφαίου χορευτή του 20ου αιώνα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ κι έρχεται στο Christmas Theatre.