"Το φτερούγισμα": Μια παράσταση για τη ματαίωση του έρωτα ενός ζευγαριού έρχεται στο Radar

Γιατί τα ζευγάρια χωρίζουν μετά από 20 χρόνια γάμου; Απαντήσεις δίνει το σύγχρονο ελληνικό έργο «Το φτερούγισμα» του Βασίλη Γιαννόπουλου που σκηνοθετεί η Αναστασία Παπαστάθη στο Radar.

Το φτερούγισμα

Είναι κέρδος, που το σύγχρονο ελληνικό θέατρο ανάμεσα σε άλλα, έχει να επιδείξει ωραίους συγγραφείς, οι οποίοι με την προσωπική τους, ο καθένας γραφή, ανήκει στην κατηγορία των "ψυχαναλυτών" του σύγχρονου ανθρώπου και της αστικής κοινωνίας. Τέτοια περίπτωση είναι ο Βασίλης Γιαννόπουλος, συγγραφέας του έργου "Το φτερούγισμα" που θα μας συστήσει η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Αναστασία Παπαστάθη στο θέατρο Radar, από 23 Ιανουαρίου.  Αξιοποιώντας την προσωπική διαδρομή ενός ζευγαριού που ζει τη ματαίωση της σχέσης μετά από 20 χρόνια γάμου, ο συγγραφέας διατυπώνει ερωτήματα αμφίδρομα μεταξύ υπαρξιακού και κοινωνικού "τοπίου", με ενδιάμεσο κρίκο τη συμβίωση της Μυρτώς και του Αντώνη που δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αίτια που τους οδήγησαν στο τέλμα της σχέσης.


Το φτερούγισμα

 

Συναντήθηκαν στα φοιτητικά χρόνια, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, αλλά μέσα στα χρόνια κάτι έχασαν στη μεταξύ τους σχέση. Άραγε τι προσδοκούσε ο ένας από τον άλλο; Τι τους οδηγεί στη σύγκρουση και την έλλειψη επικοινωνίας; Πώς μετασχηματίζεται η αγάπη σε απόρριψη; Η Μυρτώ ήθελε να γίνει ζωγράφος αλλά δεν τα κατάφερε και ο Αντώνης που μπόρεσε να γίνει αυτό που ονειρεύτηκε, συγγραφέας, στα μάτια της γυναίκας του δεν έχει επάγγελμα αφού δεν μπορεί να βιοποριστεί. Απογοητευμένη η Μυρτώ αναζητά αντιπερισπασμούς και διεξόδους, ενώ τα κρυμμένα μυστικά της δημιουργούν ενοχές.  Η άφιξη ενός αινιγματικού προσώπου της δείχνει ένα δρόμο….Άραγε μπορεί  να ξανά βρει τη χαρά; Η σχέση τους είναι η αντανάκλαση της σχέσης πολλών, άλλων ζευγαριών.

Η σκηνοθέτρια της παράστασης Αναστασία Παπαστάθη, όπως πάντα προσπαθεί να διεισδύσει το άγραφο κείμενο, σε ότι δεν φαίνεται. "Συνήθως όταν φωτίζεται η αθέατη πλευρά μου δίνει τα στοιχεία ώστε να μπορέσω να ερμηνεύσω τον τρόπο που δρουν και σχετίζονται οι χαρακτήρες" μας λεει η ίδια. ""Το Φτερούγισμα" μου πρόσφερε την δυνατότητα να ερευνήσω την αθέατη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης που δρα ερήμην μας. Στην περίπτωση της Μυρτώς, εμφανίζεται ως επιθυμία ή ασυνείδητο που προσωποποιείται στη μορφή ενός αινιγματικού προσώπου. Αυτό το πρόσωπο θα την βοηθήσει να κάνει το βήμα και να προχωρήσει στη ζωή της με την αλήθεια της. Και ενώ η σχέση της Μυρτώς και του Αντώνη καταρρέει, όσα δεν λένε, όσα κρύβουν, όσα προσποιούνται ότι δεν υπάρχουν, είναι η ώρα να βγούνε στο φως".



Το φτερούγισμα

Η Αναστασία Παπαστάθη πρωταγωνιστεί μαζί με τους Δημήτρη Τσολάκη και Γιώργο Γιανναράκο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κυριακής Πανούτσου και η μουσική επιμέλεια του Πάνου Φορτούνα. "Το φτερούγισμα" θα παίζεται Δευτέρα και Τρίτη παράλληλα με τους "Τρομερούς γονείς" του Ζαν Κοκτό, παράσταση που συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά. Το θέατρο Radar αποτελεί μια δυνατή αναφορά στο χώρο του θεατρικού αθηναϊκού γίγνεσθαι και οι επιλογές του ρεπερτορίου του, που διακρίνεται για την ανανεωτική του συνέπεια, έχει δημιουργήσει ένα σταθερό κοινό.

Ποιος είναι ο συγγραφέας Βασίλης Γιαννόπουλος

Ο Βασίλης Γιαννόπουλος, γεννήθηκε στην Πάτρα τον Φλεβάρη του 1960, όπου κατοικεί μόνιμα έως σήμερα. Σπούδασε μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, ταξίδεψε και στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με την Ελληνική γλώσσα. Από το 1992  υπογράφει ως στιχουργός πάνω από 600 τραγούδια στην Ελληνική δισκογραφία συνεργαζόμενος με όλους σχεδόν του συνθέτες και τραγουδιστές. Το 2007 υπογράφει ως συγγραφέας το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο " ΑΝΝΑ Χ" από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ. Το 2021 παρουσιάστηκε το πρώτο του θεατρικό έργο "Εγώ η Λένγκω" στα πλαίσια των εορτασμών "Διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821”. "Τo Φτερούγισμα" είναι το καινούργιο θεατρικό του έργο που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο θέατρο Radar.

Η προπώληση για την παράσταση ξεκίνησε και έως 22/1 η τιμή των εισιτηρίων είναι € 10.
Πληροφορίες-κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου: 210 9769294. Προπώληση από Viva.gr 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου: Η "Μητέρα" στο κέντρο της σκηνής

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και η Theatre Lab Company παρουσιάζουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μητρική φιγούρα, με δεκατέσσερα νέα ελληνικά έργα, ομιλίες και συζητήσεις που φωτίζουν τη μητρότητα πέρα από στερεότυπα και συμβάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2025

Ποια έργα σκηνοθετεί στην Κάμιρο ο Γιώργος Παύλου;

Σεβαστίκογλου και Μάγιενμπουργκ ανεβάζει τον Ιανουάριο ο Γιώργος Παύλου και στο επίκεντρο της σκηνοθετικής του προσέγγισης βρίσκεται η διερεύνηση του ποιοι είμαστε πραγματικά και πώς το παρελθόν, οι εμπειρίες και οι κοινωνικές συνθήκες διαμορφώνουν τη ζωή και τις σχέσεις μας.

"Misery": Η παράσταση που σε βάζει μέσα στη σκέψη και τα συναισθήματα των χαρακτήρων

Το "Misery", σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη με τους Φιλαρέτη Κομνηνού και Αναστάση Ροϊλό, είναι μια παράσταση για όσους θέλουν να νιώσουν, να αγχωθούν και να προβληματιστούν, βιώνοντας τη σκηνή ως κοινή εμπειρία με τους ήρωες. Ένα θέατρο που σε κάνει να αισθανθείς και να σκεφτείς ταυτόχρονα.

Theatre pick: "Τελευταία έξοδος - Ρίτα Χέιγουορθ", το συναρπαστικό best seller σε μια παράσταση ξεχωριστής ατμόσφαιρας και δυνατών ερμηνειών

Η θρυλική ιστορία που ενέπνευσε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην επιτυχημένη παράσταση που σκηνοθετούν οι ταλαντούχοι εκπρόσωποι της νέας σκηνοθετικής γενιάς, Δημήτρης και Ορέστης Σταυρόπουλος.

16ο Athens Video Dance Project: Τέσσερις ημέρες αφιερωμένες στο σώμα και την κίνηση

Το 16ο Athens Video Dance Project φέρνει στην Αθήνα ένα δυναμικό σύμπαν χορού, video dance και επιτέλεσης. Με θεματική τις "Φυσικές Αποκρίσεις", το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

"Πτέρυγα Α’ – Κελί 71": Ελευθερία και εγκλεισμός σε παράξενες συνθήκες

Η παράσταση "Πτέρυγα Α’ – Κελί 71" του Βασίλη Τσιράκη στο Αλκμήνη φέρνει δύο διαφορετικούς κόσμους αντιμέτωπους, διερευνώντας ελευθερία, ασφάλεια και ανθρώπινη συνύπαρξη μέσα σε σουρεάλ, αποστειρωμένες φυλακές.

"Οιδίποδας" στη Στέγη σε συνθήκες προσβασιμότητας

Η παράσταση "Οιδίποδας" του Ρόμπερτ Άικ, βασισμένη στον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, είναι από τις μεγάλες θεατρικές στιγμές της σεζόν, μια σύγχρονη, συναρπαστική ανάγνωση ενός κλασικού μύθου γεμάτη ένταση και πολιτικό σασπένς.