"Πεθαίνω σαν χώρα": Στο ΠΛΥΦΑ το έργο του Δημητριάδη που μας κάνει μάρτυρες ενός εξουθενωμένου έθνους

Η ομάδα Knot επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά με το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο, σε σκηνοθεσία της Αλίκης Στενού.

Πεθαίνω σαν χώρα Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ομάδα Knot παρουσιάζει το "Πεθαίνω σαν χώρα" του Δημήτρη Δημητριάδη. Η θετική ανταπόκριση του κοινού που γνώρισε πέρυσι η παράσταση στην κεντρική σκηνή του Bios, ώθησε την ομάδα και τη σκηνοθέτιδα Αλίκη Στενού να επανέλθουν αυτή τη φορά στο ΠΛΥΦΑ από τις 12 Δεκεμβρίου. Το πάντα επίκαιρο έργο που γράφτηκε το 1978 μάς κάνει μάρτυρες ενός εξουθενωμένου έθνους που καταρρέει: "Θα έλεγε κανείς πως το αδιέξοδο της χώρας ήταν στις ψυχές των κατοίκων της ή πως η ψυχή όλων των κατοίκων της δεν ήταν παρά το δικό της αδιέξοδο”.

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

Η χώρα που περιγράφει ο συγγραφέας του μεταμοντερνισμού βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο. Μετά από χίλια χρόνια πολέμου και ενώ ο εχθρικός στρατός πρόκειται να περάσει από ώρα σε ώρα τα σύνορα, βλέπουμε το έθνος να υποδέχεται έναν νέο ιστορικό κύκλο. Τις στιγμές εκείνες θρονιάζεται σε όλα τα κεφάλια το πολυμέτωπο βασίλειο της φαντασίας και συμβαίνουν κοσμοϊστορικές ανακατατάξεις. Το τέλος μιας εποχής έχει έρθει, όπως ο προμελετημένος θάνατος μιας αθεράπευτης αρρώστιας. Όταν όμως κάτι τελειώνει, κάτι νέο ξεκινά. Κι αυτό είναι που αξίζει να κρατήσουμε. Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Δημητριάδης: "...εύχομαι να έρθει γρήγορα ο θάνατος αυτός, γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι νομοτελειακό. Βρισκόμαστε στην κίνηση ενός μηχανισμού ο οποίος δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν θα έχει ολοκληρώσει την τροχιά του. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει και πολλή ζωή γύρω μου. Και θα νικήσει στο τέλος”.

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©
Νίκος Τουλιάτος

Ο καταξιωμένος Νίκος Τουλιάτος μοιράζεται τη σκηνή με τους ηθοποιούς Δημήτρη Καραμάνο, Λίνα Κομνηνού, Συμεών Κωστάκογλου, Δήμητρα Νταντή και την Αλίκη Στενού, επενδύοντας μουσικά την παράσταση με τα κρουστά του.

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

Τη σύνθεση του ηλεκτρονικού ηχοτοπίου υπογράφει ο Τάκης Π., τα σκηνικά και τα κοστούμια η Σοφία Παπαγεωργίου, την κίνηση η Λίνα Κομνηνού και τους φωτισμούς ο Θωμάς Οικονομάκος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πεθαίνω σαν χώρα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο του 1978 μετατρέπει το κοινό σε μάρτυρες της κατάρρευσης ενός έθνους εξουθενωμένου από την ίδια του την ιστορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/09/2025

Εξτρά μέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Λόγω ζήτησης, προστέθηκε επιπλέον ημέρα παραστάσεων για το έργο του Μπέκετ που έρχεται στο θέατρο Ιλίσια.

Οιδίποδας Τύραννος

Η Σοφία Αντωνίου σκηνοθετεί τη γνωστή τραγωδία του Σοφοκλή, αναθέτοντας την ερμηνεία της στον -εξαιρετικό- Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη και καταλήγει σε ένα πυκνό, επιδραστικό θέαμα που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του θεατή με το παραστασιακό γεγονός. | Powered by Uber

Οι παραστάσεις της Επιδαύρου που βλέπουμε τώρα στην Αθήνα

Έξι θεατρικές παραστάσεις που έχουν βρεθεί στην ορχήστρα του μεγάλου αργολικού θεάτρου περιοδεύουν τον Σεπτέμβριο του 2025 στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

"Λεωφορείο ο Πόθος" στο Μέγαρο: Η Γκίλιαν Άντερσον στο ρόλο της ζωής της

Η Γκίλιαν Άντερσον ‘Μπλανς Ντιμπουά’ μαζί με τους Βανέσα Κίρμπι και Μπεν Φόστερ πρωταγωνιστούν στο θρυλικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς στην πρώτη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση του National Theatre Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η "Κόμισσα της Φάμπρικας" είναι η νέα παράσταση του Σταμάτη Φασουλή

Η Δήμητρα Ματσούκα είναι η "Κόμισσα της Φάμπρικας" στο έργο των Γιαλαμά - Πρετεντέρη, πλάι σε έναν θίασο αγαπημένων ηθοποιών. Καταφθάνει στο Embassy Theater.

Απολαύστε τη "Ζιζέλ" με 120 χορευτές στο Ηρώδειο

Δείτε στιγμιότυπα που μας ταξιδεύουν στον κόσμο της "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ, μέσα από τη μεγαλειώδη παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.