Τριπλό ραντεβού στο Από Μηχανής Θέατρο για τις φετινές γιορτές

Το νέο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, η θεατρική μεταφορά της μυθιστορηματικής Οδύσσειας του Νίκου Σκορίνη και ένα κορυφαίο βρετανικό ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα μας περιμένουν στις δύο σκηνές του Από Μηχανής που διευθύνουν ο Δημήτρης Μυλωνάς και η Άννα Ελεφάντη.

Καλιφόρνια Ντρίμιν 2

Ο Δημήτρης Μυλωνάς και η Άννα Ελεφάντη που για πέμπτη συνεχή χρονιά διευθύνουν το Από Μηχανής Θέατρο, αποδεικνύουν με τις επιλογές τους ότι δεν κάνουν εκπτώσεις στην πραγμάτωση του οράματος τους για ένα πολυφωνικό εναλλασσόμενο ρεπερτόριο. Τις φετινές γιορτές το θέατρο που συναντάμε στον αριθμό 13 της οδού Ακαδήμου προτείνει τρεις παραστάσεις δικής του παραγωγής για δυνατές συγκινήσεις, γερά νεύρα, νοσταλγικό πνεύμα και εσωτερική αναζήτηση.

Καλιφόρνια Ντρίμιν 2

Φέτος, ο Βασίλης Κατσικονούρης εμπιστεύτηκε στον Δημήτρη Μυλωνά τη συνέχεια του εμβληματικού έργου που γνωρίσαμε πριν από μια εικοσαετία με τους τέσσερις αγαπημένους εικοσάρηδες –Ντίνος, Άρης, Βουβού και Κική– σε αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου, "Καλιφόρνια ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά". Οι Γιάννης Στόλλας, Σταύρος Καραγιάννης, Άννα Ελεφάντη και Στέλλα Ράπτη υποδύονται τους τέσσερις ρόλους του έργου, που πετυχαίνει τους ήρωες σε μια διαφορετική φάση της ζωής τους, αλλά πάντα στον απόηχο μιας κρίσης που δεν τελειώνει ποτέ. Το "Καλιφόρνια Ντρίμιν” γράφτηκε το 2002 και πρωτοπαίχτηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2004. Όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, είναι το είδος του έργου όπου οι ήρωες μένουν σε μία παράξενη εκκρεμότητα και σε καλούν να σκεφτείς τι τους συμβαίνει μετά το τέλος της ιστορίας. Το αστείρευτο χιούμορ, ο καταιγιστικός ρυθμός και οι διαρκείς ανατροπές χαρακτηρίζουν το θεατρικό σίκουελ που αποτελεί πάνω απ’ όλα μια τραγελαφική κωμωδία για μια γενιά που ακόμα κι αν και θεωρείται "χαμένη", δεν σταματά να κυνηγά το όνειρο. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Αλέξη Πορφυριάδη, τα σκηνικά της Νάντιας Κασσάρα και οι φωτισμοί του Γιώργου Αγιαννίτη.

Διαβάστε Επίσης

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επαναλαμβάνεται το "Σλουθ", που έχουν παρακολουθήσει πάνω από 30.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ του Άντονι Σάφερ μετατρέπεται σε δυνατό θεατρικό μπραντεφέρ ανάμεσα στον Δημήτρη Μυλωνά και τον Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος μάλιστα υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Σολωμού, τα σκηνικά της Έρσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου, οι κατασκευές της Μαρίας Λιτσοπούλου και η μουσική του Ζαχαρία Καρούνη.

Σλουθ

Στο κλασικό στο είδος του έργο που είναι γραμμένο το 1970 υπό τους όρους του αστυνομικού μυθιστορήματος αλλά με μια διάθεση παρωδίας, ένας άνδρας καλεί τον εραστή της γυναίκας του και τον ρωτάει αν πρόκειται να την παντρευτεί. Εκείνος απαντάει "Θα την παντρευτώ, με την άδεια σας φυσικά". Με αφετηρία το γεγονός αυτό ξετυλίγεται ένα τρελό, σατανικό γαϊτανάκι μεταξύ αυτών των δύο αντρών -ενός φτωχού Ιταλού μετανάστη κι ενός πλούσιου γηγενή Άγγλου- με αφορμή την πάντα παρούσα γυναικεία φιγούρα, το μήλον της έριδος ανάμεσά τους. Μέσα από αυτό το κωμικοτραγικό παιχνίδι κοινωνικής υπεροχής και εξουσίας, ο συγγραφέας μιλάει για την ανθρώπινη μοναξιά και την βαθιά ανάγκη για συντροφικότητα.

Σλουθ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επαναλαμβάνεται η επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Σκορίνη "Όπου κι αν πας να μη χαθείς" σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά και δραματουργική επεξεργασία της Άννας Ελεφάντη. Η μυθιστορηματική "Οδύσσεια”, που έχει πουλήσει περισσότερα από 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα, αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού κειμένου γεννημένου εξολοκλήρου μέσα από τη διαδικασία των προβών, μια πρακτική συνεργασίας που συχνά ακολουθεί στις παραστάσεις του ο Δημήτρης Μυλωνάς.

όπου κι αν πας μη χαθείς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Στο έργο παρακολουθούμε το ταξίδι ενός ασυμβίβαστου άνδρα σε αναζήτηση της προσωπικής του "Ιθάκης", παράλληλα με τις στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως το 2010. Ο πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Ορέστης, ένας αριστερός κομμουνιστής από τη Σπάρτη ο οποίος αγωνίζεται να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Βλέπει την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, γεγονός πολύ σημαντικό για ανθρώπους σαν αυτόν για τους οποίους κατέρρευσε ένα όνειρο. Ο λόγος που ανέβασε αυτό το έργο ο Δημήτρης Μυλωνάς έγκειται σε αυτό ακριβώς. Το να υπάρξει ξανά ένα όραμα, μια Ατλαντίδα, που θα θέσει το στόχο για ένα καλύτερο αύριο. Ο Θεοδόσης Σκαρβέλης υποδύεται τον κεντρικό ήρωα στο πλευρό των Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Δημήτρη Μπούρα, Δήμητρας Μάζη, Δάφνης Δίγκα και Θανάση Κορλού. Οι φωτισμοί είναι του Γιώργου Αγιαννίτη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Νάντιας Κασσάρα.

ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙΣ
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Καλιφόρνια ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Οι εικοσάρηδες που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος του έργου σαρανταρίζουν σε μια κοινωνία που βιώνει μια παρατεταμένη κρίση, αλλά δεν παύουν να ονειρεύονται.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Το «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» λειτουργεί ως ένα σύγχρονο «έπος», μια σύγχρονη Οδύσσεια στην οποία ξετυλίγεται η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας και μαζί η ξενιτιά, η δικτατορία, τα κινήματα, η μεταπολίτευση, η πτώση του ανατολικού μπλοκ κ.α. Η περιπλάνηση του κεντρικού ήρωα Ορέστη στους τόπους της Ιστορίας, γίνεται ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική του «Ιθάκη» αλλά ταυτόχρονα αντανακλά την προσδοκία και τη ματαίωση μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης εποχής. Το βιβλίο που έχει πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού κειμένου γεννημένου εξολοκλήρου μέσα από τη διαδικασία των προβών.

Σλουθ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η σκηνή μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ δύο αντρών, ενός απατημένου συζύγου και του εραστή της γυναίκας του που διεκδικεί να την παντρευτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.