"Ο άλλος": Κοινωνία και οικογένεια στο στόχαστρο του θεατρικού πανδαιμόνιου της Πένυς Φυλακτάκη

Η νέα καυστική κωμωδία της συγγραφέως παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε πρώτη παρουσίαση, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου.

Ο ΑΛΛΟΣ P MAIDIS©

Ένα θεατρικό πανδαιμόνιο είναι η νέα καυστική κωμωδία της Πένυς Φυλακτάκη "Ο άλλος” που βάζει στο στόχαστρο την οικογένεια και την κοινωνία. Την παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Πάσχου θα δούμε στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου από τις 21 Δεκεμβρίου σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση.

Ο ΑΛΛΟΣ
P MAIDIS©

"Ένας λευκός, μικρός, κλειστός χώρος, σαν ηλεκτρισμένο έδαφος, όπου όλα μπορούν να συμβούν", έτσι περιγράφει η σκηνοθέτρια το πεδίο μέσα στο οποίο εκείνη και οι συνεργάτες  της εξερευνούν την εξέλιξη της καταιγιστικής δράσης. Μέσα σ’ αυτήν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, οι πρωταγωνιστές θυμίζουν εγκλωβισμένα θηρία. Άραγε ποιοι θα είναι τα θύματα και ποιοι οι θύτες σ’ αυτό το, αχαλίνωτα κωμικό, παιχνίδι επιβίωσης και αλληλοσπαραγμού;  

Ο ΑΛΛΟΣ
P MAIDIS©

Έξι χαρακτήρες εγκλωβισμένοι σε ελάχιστα τετραγωνικά έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον αλλά κι ο καθένας με τον εαυτό του. Ο φόβος μας για το διαφορετικό, οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και οι στρεβλώσεις της νεοελληνικής οικογένειας αποτελούν την πρώτη ύλη γι’ αυτό το σπαρταριστό έργο με τους ανάγλυφους χαρακτήρες που ζωντανεύει σε μία παράσταση με αφηνιασμένο ρυθμό και αλλεπάλληλες ανατροπές.

Ο ΑΛΛΟΣ
P MAIDIS©

Με το νυφικό λασπωμένο και το γαμπριάτικο κοστούμι βρεγμένο, με τα σχέδια του κοσμικού γάμου τους να θάβονται κυριολεκτικά στο χιόνι εξαιτίας της κακοκαιρίας, ένας νεαρός υποψήφιος βουλευτής και η μελλοντική του σύζυγος βρίσκονται αποκλεισμένοι σ’ ένα απομακρυσμένο, μισογκρεμισμένο εκκλησάκι. Μαζί τους, οι νευρωτικοί γονείς τους, ένας παπάς που έχει πολύ καιρό να δει άνθρωπο και ο μυστηριώδης… "Άλλος". Καθώς οι έξι τους έρχονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα να πεθάνουν από το κρύο, την πείνα, τα νεύρα τους ή, τέλος πάντων, ο ένας απ’ τα χέρια του άλλου, η κατάσταση οδηγείται σ’ ένα πανδαιμόνιο γεμάτο ένταση, ξεσπάσματα, σαρκασμό και ρευστές συμμαχίες.

Πρωταγωνιστούν οι Παντελής Δεντάκης (Πάτερ), Δημήτρης Δρόσος (Ξένος), Γιώργος Ζυγούρης (Γαμπρός), Κατερίνα Πατσιάνη (Νύφη), Ευδοκία Ρουμελιώτη (Μαμά) και Κώστας Φιλίππογλου (Ρούλης). Τα σκηνικά είναι της Ευαγγελίας Θεριανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ, η μουσική του Νίκου Γαλενιανού και οι φωτισμοί της Σοφίας Αλεξιάδου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο άλλος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Σαρκαστικό πανδαιμόνιο ανατροπών για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, τις στρεβλώσεις της νεοελληνικής οικογένειας και το φόβο για το διαφορετικό.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.