Συνεχίζεται το 13ο Athens Video Dance Project

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού επανέρχεται για 13η χρονιά με στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών και έργων χορού, κινηματογράφου και πολυμέσων.

Athens Video Dance Project

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού, Athens Video Dance Project, επανέρχεται για 13η χρονιά με στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών και έργων χορού, κινηματογράφου και πολυμέσων. Ξεκινώντας χθες με εννέα έργα performance, τα οποία βρίσκονται σε ταυτόχρονη εξέλιξη επί 60 λεπτά σε διάφορους χώρους του Ξενοδοχείου Μπάγκειον, συνεχίζεται σήμερα και αύριο. 
Ο άξονας AVDP13FILMS πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2022 στον κινηματογράφο Άστορ (προπώληση μέσω viva.gr). Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει προβολές 60 ταινιών μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους, που συνθέτουν ένα μωσαϊκό καινοτόμων έργων από 28 χώρες και αναδεικνύουν συνέργειες μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών κλάδων. Επίσης, ως συνέχεια των συνεργασιών του πρότζεκτ με φεστιβάλ videodance αλλά και πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρουσιάζονται ταινίες χορού από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Festival Quartiers Danses, CINEDANS, POOL - MOVEMENT ART FILM Festival Berlin, Films.Dance, Parallel Art Foundation, Choreoscope Barcelona Dance Film Festival και Limon Dance Company. Παράλληλα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαδραστικό ψηφιακό έργο από τον Chris Haring στο φουαγιέ του κινηματογράφου.

Battles
"Battles"

Ο άξονας AVDP13PERFORMANCES πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο θέατρο Olvio (προπώληση μέσω viva.gr). Περιλαμβάνει παραστάσεις από σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών Χορού (Ακτίνα, Μάρι Χατζημιχάλη, Μάρω Μαρμαρινού, Μοραγέμου) στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του φεστιβάλ. Επιπλέον, το κοινό θα παρακολουθήσει έργα των νέων χορογράφων Βαρβάρα Μπαρδακά και Ξένια Σταθούλη, τα οποία εντάσσονται στην καινούργια θεματική Young Choreographers.
Τέλος, το φεστιβάλ φιλοξενεί το online εργαστήριο με τίτλο "Arranging movement in film" και θέμα τη σχέση του χορού με την κινηματογραφική κίνηση από την Sarah Möller, συνεργάτη από το POOL - MOVEMENT ART FILM Festival Berlin.

Το video dance της ομάδας κινητικού αυτοσχεδιασμού "Battles" επιλέχθηκε και θα προβληθεί στο 13ο Athens Video Dance Project τη Δευτέρα 12/12 (7 μ.μ) στον κινηματογράφο Άστορ. Η ομάδα εμπνέεται από έννοιες με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στο δημόσιο λόγο κατά το διάστημα  της πανδημίας όπως: περιορισμός, βία, ηρωισμός, μάχη. Σε μια περίοδο που η μόνη διέξοδος μοιάζει να είναι το φαντασιακό, η ομάδα επιχειρεί να αποδώσει σκηνικά την εσωτερική πάλη του ανθρώπου τοποθετώντας τις έννοιες αυτές σε μια εντελώς διαφορετική συνθήκη, πιο κωμική, πιο τρυφερή και εξωπραγματική και δημιουργεί μια σειρά από μάχες ιδιότυπων υπερηρώων. Τι υπερδύναμη έχει ο καθένας / καθεμία; Τί σημαίνει νίκη και ήττα στο φανταστικό αυτό σύμπαν; Τι ρόλο έχει ο εκφωνητής των αγώνων; Πώς ανατρέπεται η εικόνα του δυνατού; Η ομάδα της Artogether αναμετριέται στο "Battles” με τα παραπάνω ερωτήματα και επιχειρεί για πρώτη φορά να ενσωματώσει την ακουστική περιγραφή στη σκηνική δράση. To videodance "Battles” εντάσσεται στη δράση Αποκλεισμός | Exclusion "Πώς θα ήταν αν όλη σου η ζωή ήταν σε καραντίνα;" το οποίο υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Human Rights 360 / The Kahane Foundation. H  Κατερίνα Γεβετζή χορογραφεί σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τζεφ Βάγκνερ τους Κατερίνα Αβραμοπούλου, Κωνσταντίνο Αδαμόπουλο, Μάριο Αποστολίδη, Αντώνη Θεμέλαρο, Πέρσα Κοκίσα, Γ.Λ., Κερασία Μιχαλοπούλου, Φώτη Μπαναβά, Αγγελική Πανταζή, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Αγγελική Σακελλαρίου, Κωνσταντίνα Τσιμπραγού σε σκηνοθεσία (και μοντάζ) του Αλέξανδρου Χαντζή. Στην αφήγηση της ακουστικής περιγραφής οι: Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, Αντώνης Θεμέλαρος, Κερασία Μιχαλοπούλου, Αγγελική Πανταζή, Αγγελική Σακελλαρίου και η Κωνσταντίνα Τσιμπραγού.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.