Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 24 έως 30/11 και ξεχωρίζουν.

Αφροδίτη με τη γούνα Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Η Αφροδίτη με τη γούνα"

Το μυθιστόρημα του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ σημείωσε επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ, χαιρετίστηκε ως "σέξι και αστείο" κι έγινε ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς ερμηνεύει έναν θεατρικό συγγραφέα, ο οποίος συναντά μια θελκτική, ευφυή ηθοποιό (Αμαλία Νίνου) για το έργο του (Άνεσις, από 28/11).

Berlin Alexanderplatz

"Berlin Alexanderplatz"
Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άλφρεντ Ντέμπλιν είναι η παράσταση που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός και δημιουργεί  στη σκηνή ατμόσφαιρα καμπαρέ μεσοπολέμου. Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα έπος των τίμιων ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν σε μια δύσκολη εποχή λίγο πριν την άνοδο του νασζισμού. Τη διασκευή, της μετάφρασης του Μηνά Παράσχη, ξεκίνησε η Ελσα Ανδριανού, μόνιμη συνεργάτιδα του και τη συνέχισε και με τη συμμετοχή των έντεκα ηθοποιών της παράστασης, παλιούς και νέους συνεργάτες (Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής, από 24/11).

Δούλες
Εβίτα Σκουρλέτη©

"Οι δούλες"
Οι αδελφές Λεμερσιέ, δούλες, εγκλωβισμένες σε μια πραγματικότητα που τις συνθλίβει, παλεύουν ν' αποκτήσουν υπόσταση και προσωπική ελευθερία μέσα σε ένα παιχνίδι που ξεφεύγει από τα όρια και αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις στο έργο του Ζαν Ζενέ. Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί τις υπέροχες Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Αγγελική Παπαθεμελή και Αμαλία Καβάλη (Αποθήκη, από 23/11).

Photograph 51
Σπύρος Περδίου©

"Photograph 51"
Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί τους Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Δημήτρη Πασσά, Δημήτρη Μαγγίνα, Μάνο Στεφανάκη στο έργο της Άννα Ζίγκλερ για τη σπουδαία επιστήμονα Ρόζαλιντ Φράνκλιν, η οποία, αν και έπαιξε βασικό ρόλο στην ανακάλυψη της δομής του DNA, δεν τιμήθηκε όσο οι Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον που πήραν Νόμπελ το 1962 μαζί με τον Μόρις Γουίλκινς (Θέατρο Τέχνης, από 28/11).

>>Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό για την avant premiere της παράστασης με το "α" εδώ

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας©

"Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος"
Ο Ιταλοεβραίος αντιστασιακός συγγραφέας Πρίμο Λέβι στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου φυλακίστηκε στο Άουσβιτς και περιγράφει την εμπειρία του, ακολουθώντας τη μοίρα των χιλιάδων κρατούμενων μέσα στη βιομηχανία μαζικής παραγωγής του θανάτου. Θα το δούμε από τη Γεωργία Μαυραγάνη με τους Μ. Βελέντζα, Ν. Κατούνη, Αμ. Κόμινου κ.ά. (Tempus Verum, από 25/11).

Κατάστρωμα Α
Χρήστος Συμμεωνίδης

"Κατάστρωμα Α"
Μέσα από την ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας που γνωρίζονται τυχαία στο κατάστρωμα ενός πλοίου της γραμμής, ξεδιπλώνεται η μουσική πορεία του Γιάννη Κότσιρα, ο οποίος ερμηνεύει τραγούδια ζωντανά στη μουσικοθεατρική παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Γιώργος Γάλλος, Άρης Τρουπάκης και Νάνσυ Μπούκλη (Ακροπόλ, από 28/11).

Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς


"Με σιχάθηκα...αλλά και πάλι όχι εντελώς" 
Οι Νάστια Βραχάτη, Τζωρτζίνα Λιώση και Ηρώ Πεκτέση με τη συνοδεία του Πέτρου Δημητρακόπουλου στο μπουζούκι ενσαρκώνουν τρεις γυναίκες που αγωνίζονται να ξορκίσουν τη μοναξιά τους, με αφορμή τα κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.", "Το Πράσινό μου το Φουστανάκι" και "Ο Κατάθλας". Σκηνοθετεί η Κρίστελ Καπερώνη (Tempus Verum, από 28/11).

Ζουβέ-Ελβίρα
© Ίρις Κατσούλα

"Ζουβέ-Ελβίρα" 
Ο Θόδωρος Γράμψας σκηνοθετεί μαθητές του σε ένα έργο "θεάτρου μέσα στο θέατρο", σπουδαίο "μάθημα" για την τέχνη του ηθοποιού. Το έργο της Μπριζίτ Ζακ είναι βασισμένο σε σημειώσεις επτά μαθημάτων του Λουί Ζουβέ, κορυφαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη, δασκάλου ηθοποιών του προπολεμικού και μεταπολεμικού γαλλικού θεάτρου (Θέατρο Πράξη Επτά, από 25/11).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 105 '

Τρεις ιστορίες γυναικών από τα έργα της Λένας Κιτσοπούλου «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.», «Το πράσινό μου το φουστανάκι», «Ο Κατάθλας» ενώνονται σε μία.

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Η μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς όπως μας παραδόθηκε από τον Πρίμο Λέβι στο ομώνυμο βιβλίο του, σε θεατρική διασκευή των Ντομένικο Σκάρπα και Βάλτερ Μαλόστι.

Photograph 51

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία της ερευνήτριας Ρόζαλιντ Φράνκλιν που αποτύπωσε πρώτη το ανθρώπινο DNA, ωστόσο ήταν η μόνη από τους συνεργάτες της που δεν πήρε Νόμπελ.

Η Αφροδίτη με τη γούνα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Στο έργο του συγγραφέα που έδωσε το όνομά του στο μαζοχισμό, ο Σεβερίν φαντασιώνεται τη Βάντα ως μια αυταρχική, ιδεατή γυναίκα, αφιερωμένη στην ηδονή, και γίνεται πιστός υπηρέτης της.

Berlin Alexanderplatz

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άλφρεντ Ντέμπλιν, ενός από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, η παράσταση αναδεικνύει την εποποιία ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα, του Φραντς, στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, σε διασκευή της Έλσας Ανδριανού και του σκηνοθέτη με τη συμβολή των ηθοποιών. H διασκευή του έργου σε μίνι σειρά από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ τη δεκαετία του 1980 έχει αφήσει εποχή. Τους αλλεπάλληλους κύκλους της ζωής ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα πραγματεύεται το έργο. Τον κύκλο του έρωτα, της τιμιότητας, της επιβίωσης και του θανάτου μέσα από μια αλυσίδα συναρπαστικών γεγονότων που συνθέτουν τον τραγικό βίο του Φραντς.

Κατάστρωμα Α

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Μέσα από την τυχαία συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας σε ένα πλοίο, ξεδιπλώνεται η μουσική πορεία του Γιάννη Κότσιρα, με δικά του τραγούδια αλλά και κομμάτια μεγάλων μας δημιουργών.

Οι δούλες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η εναλλαγή των ρόλων, οι σχέσεις εξουσίας και υποταγής, ερωτισμού και εξάρτησης, και οι αγεφύρωτες ταξικές διαφορές δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα αγωνίας στην ιστορία δύο υπηρετριών και της κυρίας τους.

Ζουβέ-Ελβίρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Tα επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη και δασκάλου υποκριτικής, Λουί Ζουβέ, από τη δραματική σχολή όπου δίδασκε στο Παρίσι το 1940, όπως τα κατέγραψε η γραμματέας του Σαρλότ Ντελμπό, ύστερα από δική του απαίτηση.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
07/05/2024

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.