O "Υπέροχος Γκάτσμπι" στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

Πρώτες αποκλειστικές εικόνες από την θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος-σταθμός του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη.

Υπέροχος Γκάτσμπι Νίκος Παπουτσάκης©

Ποιος δεν έχει ζηλέψει την ατμόσφαιρα και την αισθητική της δεκαετίας του ‘20. Τα λεγόμενα "Roaring Twenties” με την τζαζ, τα speakeasy, την μόδα και τους εκκεντρικούς χορούς. Από 26 Νοεμβρίου αυτή η ατμόσφαιρα ζωντανεύει στο θέατρο Αγγέλων Βήμα μέσα από τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος-σταθμός που έγραψε ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ το 1925, σε διασκευή του Σάιμον Λέβι. Ο Αλέξιος Κοτσώρης σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με έναν πολυμελή θίασο -Αριστείδης Βέβης, Ευγενία Καραμπεσίνη, Γιώργος Γκιόκας, Φωτεινή Τεντολούρη, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Νάσος Φρίγγης- αναλαμβάνοντας το ρόλο του εκατομμυριούχου Τζέι Γκάτσμπι. Στην ιδιαιτέρως γοητευτική ιστορία από την εποχή της τζαζ, μια εποχή υπερβολής, όπου κυριαρχεί ακόμη η πεποίθηση πως τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία και το αμερικανικό όνειρο είναι αυτοσκοπός, ο συγγραφέας κατορθώνει να εκφράσει με συγκινητικό τρόπο τις ψευδαισθήσεις του έρωτα μέσα στο λαμπερό περιβάλλον της νεοϋορκέζικης "αριστοκρατίας".

Το στόρι του "Υπέροχου Γκάτσμπι”

O επίδοξος συγγραφέας Νικ Κάραγουεϊ εγκαταλείπει τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για την Νέα Υόρκη την άνοιξη του 1922. Εκεί βασιλεύει μία νέα τάξη που χαρακτηρίζεται από τον νεοπλουτισμό και τα χαλαρά ήθη. Κυνηγώντας το δικό του αμερικάνικο όνειρο, ο Νικ Κάραγουεϊ θα βρεθεί δίπλα στον μυστηριώδη εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπι, και κοντά στην ξαδέρφη του Ντέζι και τον ερωτύλο σύζυγό της Τομ. Ο ελκυστικός κόσμος τους γίνεται πλέον ο κόσμος του Νικ, που καταγράφει την ιστορία του ατελέσφορου έρωτα και των ονείρων των ηρώων. Ένας κόσμος απόλυτα τεχνητός, μεγαλόστομος και θρασύς, που δεν απέχει πολύ από ένα κομμάτι της δικής μας σύγχρονης εποχής. Τα όσα κρύβονται πίσω από την επιδερμίδα των ηρώων, δεν εξαντλούνται στην ομορφιά και τη λάμψη. Από κάτω κρύβεται κάτι πολύ πιο άγριο, πιο σκληρό. Η ασυγκράτητη δίψα για άνοδο, η σαρκοφάγα θλίψη της ανεκπλήρωτης επιθυμίας, η σιγανή φωτιά του συμβιβασμού ή ακόμη χειρότερα ένα ηχηρό, χαώδες κενό. Οι ήρωες είναι άνθρωποι της εποχής τους, μα τα όσα τούς ορίζουν και κυρίως όσα τούς στοιχειώνουν, μοιάζουν άχρονα, σημερινά. Ο κόσμος του Γκάτσμπι είναι ένα συναισθηματικό και ηθικό ναρκοπέδιο του αμερικάνικου ονείρου, του σαρωτικού υλισμού, της απόστασης ανάμεσα στο προσωπείο και τον αληθινό εαυτό μας.

Υπέροχος Γκάτσμπι
Νίκος Παπουτσάκης©

Οι συντελεστές

Η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, υπεύθυνη δραματολογίου του θεάτρου, υπογράφει τη μετάφραση. Τα σκηνικά είναι της Ελεονώρας Καραβάνη, τα κοστούμια της Nora Ponti, η μουσική του Φάνη Κακοσαίου και οι φωτισμοί του Βασίλη Κλωτσοτήρα. Την κίνηση επιμελείται ο Χρήστος Νικολάου.

Μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης του Σαββάτου οι θεατές μπορούν να μπουν στο κλίμα του κόσμου του Γκάτσμπι με live πρόγραμμα jazz, swing και ανοιχτό μπαρ στο φουαγιέ του θεάτρου.


Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Δεσποινίς Μαργαρίτα" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Το Θέατρο Nous - Creative space θα φιλοξενήσει την "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" της Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", ένα διαχρονικό έργο για την κατάχρηση της εξουσίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/01/2026

Λίγες ακόμη ευκαιρίες για να δείτε την εμβληματική παράσταση 'Το Γάλα' στο Θέατρο Σταθμός

Η αντίστροφη μέτρηση για τη θεατρική παράσταση, που ολοκληρώνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου τον (τρίτο κατά σειρά) χρόνο της στο Θέατρο Σταθμός, έχει ξεκινήσει.

Δύο κορυφαίες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγουν το 2026

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με δύο σπουδαίες παραγωγές: το εμβληματικό "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" των Δημήτρη Παπαϊωάννου και Γιώργου Κουμεντάκη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή και το "Μπεν και Ίμο" του Μαρκ Ρέιβενχιλ στην Εναλλακτική Σκηνή.

Τζούλη Τσόλκα & Φιλίππα Κουτούπα: "Το "Evelyn Evelyn" είναι μια ιστορία για το δικαίωμα να είσαι ο εαυτός σου"

Dark cabaret, σιαμαίες αδελφές και ζωντανή μουσική: το "Evelyn Evelyn" έρχεται στο θέατρο 104 ως μια σκοτεινή και απρόβλεπτη ιστορία ταυτότητας και αγάπης. Οι δύο πρωταγωνίστριες, Τζούλη Τσόλκα και Φιλίππα Κουτούπα, ανοίγουν τον κόσμο της παράστασης και μιλούν για όσα τις συγκινούν και τις αιφνιδιάζουν επί σκηνής.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Το 'Καθαροί, πια' πριν από το 'Cleansed'

Ποια ήταν η γνώμη του "α" για το πρώτο ανέβασμα του έργου της Σάρα Κέιν από τον Λευτέρη Βογιατζή; Και τι σχέση είχαν με αυτό ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Βήτα;

Λουκής Λάρας: Η συγκλονιστική ιστορία της Σφαγής της Χίου σε μια μουσική αφήγηση στο Θέατρο Ολύμπια

Το εμβληματικό έργο του Δημητρίου Βικέλα ζωντανεύει μέσα από την πρωτότυπη σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη, με τους Κώστα Μπερικόπουλο, Νίκο Ζιάζιαρη και Αλέξανδρο Μποτίνη.

Το 5ο βήμα

Σύγχρονο έργο για την ανδρική ταυτότητα και την απεξάρτηση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια καλοδουλεμένη, ουσιαστική παράσταση με δύο δυνατές ερμηνείες. | Powered by Uber