"Πόρνες στα Βούρλα": Ένα χρονικό "μετά μουσικής" για το δημόσιο πορνείο του Πειραιά

Στο θέατρο Αγγέλων Βήμα παίζεται η μουσικοθεατρική παράσταση που είναι αφιερωμένη στις Μικρασιάτισσες πρόσφυγες που πέρασαν από το δημόσιο πορνείο της Δραπετσώνας, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Τέτης Σώλου.

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

Παράλληλα με την φετινή θεματική ενότητα του θεάτρου Αγγέλων Βήμα "Ενηλικιωνόμαστε με Κλασικούς", συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά η μουσικοθεατρική παράσταση "Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα” κάθε Κυριακή στις 8.30 μ.μ. Πρόκειται για ένα χρονικό "μετά μουσικής" που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Τέτης Σώλου, το οποίο είναι αφιερωμένο στις Μικρασιάτισσες πρόσφυγες που μετά την Καταστροφή του 1922 βρέθηκαν ως εργαζόμενες στο δημόσιο πορνείο της Δραπετσώνας, τα λεγόμενα Βούρλα, που κατασκεύασε ο Δήμος Πειραιά το 1873. Σκιές, μουσικές και φωνές, όπως του Μάρκου, του Τούντα, του Δελιά, του Καρίπη, του Παπάζογλου, της Εσκενάζη συνθέτουν την ατμόσφαιρα της παράστασης που μεταφέρει την θλιβερή πραγματικότητα των Βούρλων.

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

Το "τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στη Δραπετσώνα που έφτιαξε ο Δήμος του Πειραιά και λειτούργησε υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνομίας" μέχρι την τελική κατεδάφισή του εκατό χρόνια μετά, επί δικτατορίας των συνταγματαρχών, ενέπνευσε την συγγραφέα και αφηγήτρια της παράστασης, Τέτη Σώλου, να καταγράψει όσα συνέβαιναν επί έξι δεκαετίες σε ένα χώρο που έμοιαζε περισσότερο με φυλακή καθώς ήταν περιφραγμένο και είχε πτέρυγες με ομοιόμορφα κελιά, με στόχο να καταγραφεί και να μείνει στη συλλογική μνήμη.

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή του βιβλίου: "Τα Βούρλα ήταν ο πάτος στην ιεραρχία του πληρωμένου έρωτα. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι πόρνες που δεν είχαν ούτε όνομα ούτε μέλλον και δεν έβγαιναν παρά μόνον με ειδική άδεια. Η φωνή τους δεν έβγαινε από τη μάντρα των Βούρλων. Έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια από τότε που έκλεισε το μπορντέλο-στρατώνας των Βούρλων. Οι γυναίκες αυτές εδώ και χρόνια δεν ζουν πια. Η αγωνία τους ήταν να μείνει κάτι πίσω τους που να θυμίζει τη βασανισμένη τους ύπαρξη”.

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

Τη θεατρική διασκευή της παράστασης υπογράφει η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Παίζουν και τραγουδούν οι Κατερίνα Σκορδαλάκη, Αμαλία Αυγουστάκη και Ρουμπίνη Χονδρουδάκη. Η Υβόνη Σιέμου επιλέγει τα τραγούδια και τα ερμηνεύει στο πιάνο ζωντανά επί σκηνής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Πυρίκαυστες Πόλεις" της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής "Ίδρυμα Μιχελή" στην μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, η παράσταση θα παρουσιαστεί, μετά τον Δήμο Καισαριανής και Βύρωνα, στον Δήμο Δραπετσώνας στις 2 Νοεμβρίου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα χρονικό αφιερωμένο στις εργαζόμενες του δημόσιου πορνείου Δραπετσώνας, που κατασκεύασε ο Δήμος Πειραιά το 1873, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Τέτης Σώλου.

Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.