"Βρικόλακες": Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί το σπουδαίο έργο του Χένρικ Ίψεν

Στο Εθνικό Θέατρο επιστρέφει ο Σταμάτης Φασουλής με έναν ωραίο θίασο, για να παρουσιάσει ένα από τα κορυφαία δείγματα της ιψενικής δραματουργίας, το οποίο εκθέτει τις καταστροφικές συνέπειες της κοινωνικής υποκρισίας

Βρικόλακες Φασουλής ©Γιώργος Καβαλλιεράκης

Εκατόν σαράντα ένα χρόνια από την ημερομηνία γραφής τους (1881), είκοσι πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που ανέβηκαν στο Εθνικό (1997, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου), σαράντα τρία χρόνια αφότου ο Σταμάτης Φασουλής καταπιάστηκε μαζί τους, το 1979, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο: οι αριθμοί που συνοδεύουν την επικείμενη πρεμιέρα των "Βρικολάκων" φαντάζουν "ιστορικοί", όμως στην πραγματικότητα η παράσταση καλείται να ανταποκριθεί στο μοναδικό στοίχημα που διέπει το ανέβασμα της ιψενικής δραματουργίας, δηλαδή να κατοχυρώσει τη συνταρακτική διαχρονικότητά της – αυτή που έχει κάνει τα έργα του να παίζονται αδιάλειπτα από το 1894, όταν οι "Βρικόλακες" (και πάλι) σηματοδοτούσαν το πρώτο ανέβασμα ιψενικού έργου στην ελληνική επικράτεια.

Βρικόλακες Φασουλής
©Γιώργος Καβαλλιεράκης

Διαβάστε Επίσης

Ο Ίψεν συγκαταλέγεται στην τριάδα των πιο πολυπαιγμένων στην Ελλάδα ξένων δραματουργών, δίπλα στον Τσέχοφ και τον Σαίξπηρ, και όχι τυχαία: πρόκειται για έναν δεξιοτέχνη συγγραφέα, που έχει υπογράψει έργα με σημαντική θεματολογία, άρτια δομή, υποδειγματική εξέλιξη πλοκής και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πρόσωπα δηλαδή που αντιμετωπίζουν μεγάλα διλήμματα, εγκλωβίζονται σε καταστροφικά "ζωτικά ψεύδη" ή βρίσκονται στο κατώφλι των πιο κρίσιμων αποφάσεών τους. Παράλληλα, όντας γνήσιο πνευματικό τέκνο του δεύτερου μισού 19ου αιώνα, εισήγαγε στα έργα του τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που επέφερε σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο το πέρασμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Η θεματολογία τους αφορά την κοινωνία και ιδίως τον πυρήνα της οικογένειας, κάτι που τον καθιστά έναν από τους τολμηρότερους συγγραφείς της εποχής του – ο ίδιος και η δραματουργία του βρέθηκαν, άλλωστε, συχνά στο στόχαστρο έντονων αντιδράσεων, με το σκεπτικό ότι βάλλουν κατά του θεσμού του γάμου, της θρησκείας, της "πολιτισμένης κοινωνίας" εν γένει. Αναμενόμενο ίσως, καθώς στα έργα του αμφισβητεί τη δυαδικότητα των ερωτικών σχέσεων, μέσα από το μοτίβο του περιβόητου "ιψενικού τριγώνου", επιτίθεται στην υποκρισία και τον καθωσπρεπισμό της αστικής οικογενειακής ζωής, αντιμετωπίζει την οικογένεια ως εμπόδιο στην ευτυχία (ενίοτε και στην ίδια την επιβίωση) των παιδιών, αναδεικνύει τους επίσημους κοινωνικούς θεσμούς ως εχθρούς της ευημερίας.

Βρικόλακες Φασουλής
©Γιώργος Καβαλλιεράκης

Έτσι, και στους "Βρικόλακες", για πολλούς το καλύτερο από τα έργα του, ο Ίψεν βάζει στο στόχαστρο τον καθωσπρεπισμό και την κοινωνική υποκρισία, που διαβρώνουν τις σχέσεις, στερούν την ατομική ευτυχία, καταδικάζουν τη ζωή της νέας γενιάς. "Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα" θα μπορούσε να είναι το μότο τους, καθώς αφηγούνται μια τραγική οικογενειακή ιστορία: Πίσω από την εορταστική διάθεση μέσα στην οποία ανοίγει το έργο, καθώς η κυρία Άλβινγκ ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το ίδρυμα που έφτιαξε στη μνήμη του συζύγου της, κάτι πολύ άρρωστο κρύβεται. Οι βρικόλακες είναι οι αραχνιασμένες ιδέες που ταλάνισαν τη ζωή της, καθώς το αίτημα για κοινωνική ευπρέπεια την ανάγκασε να παραβλέπει την έκλυτη ζωή του Λοχαγού Άλβινγκ· γεγονός που της στοίχισε όχι μόνο την προσωπική ευκαιρία για ευτυχία, αλλά σημάδεψε και την υγεία του –χτυπημένου από σύφιλη– γιου της Όσβαλντ.

Βρικόλακες Φασουλής
©Γιώργος Καβαλλιεράκης

Αυτό το κοινωνικό δράμα που σχολιάζει τις –εξαιρετικά επικίνδυνες και ακόμη παρούσες σε μια εποχή ακραίας συντηρητικοποίησης– αντιλήψεις περί ηθικής σκηνοθετεί, σε δική του απόδοση, ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο έντεκα χρόνια μετά τους "Σκηνοβάτες" (από 11/11). Τα πρόσωπα του έργου, που αποτελούν ακόμη ένα σημείο αιχμής της ιψενικής δραματουργίας, καθώς σε αυτά αναγνωρίζουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε πάλη με τον εαυτό του και με τον περίγυρό του, θα ερμηνεύσει ένας ωραίος θίασος: η Ναταλία Τσαλίκη το ρόλο της Έλεν Άλβινγκ, ο Αργύρης Πανταζάρας τον Όσβαλντ, ο Περικλής Μουστάκης τον θεματοφύλακα της ηθικής και των αραχνιασμένων ιδεών πάστορα Μάντερς, η Κατερίνα Μαούτσου τη Ρεγκίνε Έγκστραντ, υπηρέτρια του σπιτιού που συνδέεται με την οικογένεια με ένα αμαρτωλό μυστικό, και ο Γιώργος Ζιόβας τον Γιάκομπ Έγκστραντ, πατέρα της Ρεγκίνε. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.

Περισσότερες πληροφορίες

Βρικόλακες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Στο έργο που το 1979 αποτέλεσε το ντεμπούτο του σκηνοθέτη, το οικοδόμημα της αγίας οικογένειας και της κοινωνικής υποκρισίας καταρρέει όταν αποκαλύπτεται η νοσηρότητα του παρελθόντος των Άλβινγκ.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.