Το "Ζουβέ-Ελβίρα" μεταφέρει επί σκηνής τη διδασκαλία και την αγάπη του Λουί Ζουβέ για το θέατρο

Ο Θόδωρος Γράμψας σκηνοθετεί τη θεατρική μεταφορά της Μπριζίτ Ζακ που αντλεί από τα επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη, και δάσκαλου υποκριτικής, σε μετάφραση του Βασίλη Παπαβασιλείου, στο Θέατρο Πράξη Επτά.

Ζουβέ-Ελβίρα © Ίρις Κατσούλα

Ένα σημαντικό "έργο" που αναφέρεται στον "μαγικό" και γοητευτικό κόσμο της υποκριτικής και του θεάτρου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Γράμψα και μετάφραση του Βασίλη Παπαβασιλείου στο Θέατρο Πράξη Επτά από τις 25 ΝοεμβρίουΤο κείμενο εστιάζει στο πάθος της διδασκαλίας, αλλά και στον μόχθο της μαθητείας των σπουδαστών για να κατακτήσουν την τέχνη της υποκριτικής. Να συνειδητοποιήσουν ότι για να γίνουν πραγματικοί ηθοποιοί, πρέπει πρώτα να συναισθανθούν την ευθύνη που κουβαλά ο καθένας τους απέναντι στην ίδια την Τέχνη, καθώς και στους θεατές που "πιστεύουν" σ’ αυτήν και ακολουθούν.

Το έργο δεν είναι μυθοπλασία. Πρόκειται για τα επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη, και δάσκαλου υποκριτικής Λουί Ζουβέ, στη δραματική σχολή που διδάσκει, στο Παρίσι το 1940, όπως τα κατέγραψε η γραμματέας του Σαρλότ Ντελμπό, μετά από δική του απαίτηση. Μέσα σ’ ένα περιβάλλον πολέμου, διδάσκει την μαθήτριά του Κλαούντια το ρόλο της Ελβίρας από το έργο "Ντον Ζουάν" του Μολιέρου. Συμμετέχουν, επίσης, δύο συμμαθητές της που "κρατούν" τους ρόλους του Ντον Ζουάν και του Ζγαναρέλου. Χρόνια μετά, τη δεκαετία του ’80, η Μπριζίτ Ζακ, καθηγήτρια στην Εθνική Σχολή Τέχνης διαπιστώνοντας την "θεατρικότητα" αυτών των μαθημάτων τα "μετέφερε" στη σκηνή. 

Jouvet_Elvira
© Ίρις Κατσούλα

Ο Θόδωρος Γράμψας με τους μαθητές του μεταφέρουν με τη σειρά τους στη σκηνή τη διδασκαλία του Ζουβέ και την αγάπη του για το θέατρο, μέσα από τη διαχρονική σχέση διδάσκοντος και διδασκόμενου που παραμένει αναλλοίωτη στο πέραμα του χρόνου. Ο σκηνοθέτης συμπρωταγωνιστεί με τους Ανδριανή Κυλάφη, Στέλιο Γιαννακό και Νίκο Παλιούρα.

Προπώληση: viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.