Το "Ζουβέ-Ελβίρα" μεταφέρει επί σκηνής τη διδασκαλία και την αγάπη του Λουί Ζουβέ για το θέατρο

Ο Θόδωρος Γράμψας σκηνοθετεί τη θεατρική μεταφορά της Μπριζίτ Ζακ που αντλεί από τα επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη, και δάσκαλου υποκριτικής, σε μετάφραση του Βασίλη Παπαβασιλείου, στο Θέατρο Πράξη Επτά.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Ζουβέ-Ελβίρα © Ίρις Κατσούλα

Ένα σημαντικό "έργο" που αναφέρεται στον "μαγικό" και γοητευτικό κόσμο της υποκριτικής και του θεάτρου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Γράμψα και μετάφραση του Βασίλη Παπαβασιλείου στο Θέατρο Πράξη Επτά από τις 25 ΝοεμβρίουΤο κείμενο εστιάζει στο πάθος της διδασκαλίας, αλλά και στον μόχθο της μαθητείας των σπουδαστών για να κατακτήσουν την τέχνη της υποκριτικής. Να συνειδητοποιήσουν ότι για να γίνουν πραγματικοί ηθοποιοί, πρέπει πρώτα να συναισθανθούν την ευθύνη που κουβαλά ο καθένας τους απέναντι στην ίδια την Τέχνη, καθώς και στους θεατές που "πιστεύουν" σ’ αυτήν και ακολουθούν.

Το έργο δεν είναι μυθοπλασία. Πρόκειται για τα επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη, και δάσκαλου υποκριτικής Λουί Ζουβέ, στη δραματική σχολή που διδάσκει, στο Παρίσι το 1940, όπως τα κατέγραψε η γραμματέας του Σαρλότ Ντελμπό, μετά από δική του απαίτηση. Μέσα σ’ ένα περιβάλλον πολέμου, διδάσκει την μαθήτριά του Κλαούντια το ρόλο της Ελβίρας από το έργο "Ντον Ζουάν" του Μολιέρου. Συμμετέχουν, επίσης, δύο συμμαθητές της που "κρατούν" τους ρόλους του Ντον Ζουάν και του Ζγαναρέλου. Χρόνια μετά, τη δεκαετία του ’80, η Μπριζίτ Ζακ, καθηγήτρια στην Εθνική Σχολή Τέχνης διαπιστώνοντας την "θεατρικότητα" αυτών των μαθημάτων τα "μετέφερε" στη σκηνή. 

Jouvet_Elvira
© Ίρις Κατσούλα

Ο Θόδωρος Γράμψας με τους μαθητές του μεταφέρουν με τη σειρά τους στη σκηνή τη διδασκαλία του Ζουβέ και την αγάπη του για το θέατρο, μέσα από τη διαχρονική σχέση διδάσκοντος και διδασκόμενου που παραμένει αναλλοίωτη στο πέραμα του χρόνου. Ο σκηνοθέτης συμπρωταγωνιστεί με τους Ανδριανή Κυλάφη, Στέλιο Γιαννακό και Νίκο Παλιούρα.

Προπώληση: viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η δίκη

Ο Άρης Μπινιάρης προσεγγίζει το έργο του Κάφκα μέσα από τη μουσική φόρμα και προτείνει μια υπαρξιακή ανάγνωση, μετατοπίζοντας το βάρος από το πολιτικό στο υπαρξιακό πεδίο. | Powered by Uber

24/12/2025

"Ας περιμένουν οι γυναίκες": Η ταινία του Σταύρου Τσιώλη πρώτη φορά στο θέατρο

Στο Θέατρο Ψυρρή θα δούμε την κλασική ταινία του Σταύρου Τσιώλη "Ας περιμένουν οι γυναίκες", η οποία μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Μια κωμωδία για άνδρες που ταξιδεύουν, ονειρεύονται και γελούν με τη ζωή, γεμάτη χιούμορ, ειρωνεία και αλήθεια.

Ο Λάκης Λαζόπουλος στο Βέμπο: Τελευταία ευκαιρία για τον "Ήρωα με παντούφλες"

Ο Λάκης Λαζόπουλος ξανασυστήνει τον "Ήρωα με παντούφλες", μια κωμωδία που παραμένει πεισματικά επίκαιρη. Προλαβαίνετε να την δείτε έως 4/1 στο Βέμπο.

Οι ακούραστοι του ελληνικού θεάτρου

Σημαντικοί δημιουργοί και ηθοποιοί, όπως ο Θανάσης Παπαγεωργίου, η Μαίρη Ραζή, ο Σωτήρης Τσόγκας, ο Αντώνης Αντωνίου και η Νατάσα Ασίκη, παραμένουν δραστήριοι, χαράζοντας δρόμους και αφηγούμενοι ανθρώπινες ιστορίες στη σκηνή.

Αι γυμνισταί

Σουρεαλιστικής υφής κωμωδία για το νόημα και τις απρόσμενες συναντήσεις της ζωής, παρουσιάζεται σε μια ευφρόσυνη παράσταση με ωραία αισθητική και χαρακτηριστικές ερμηνείες. | Powered by Uber

Απόψε κανείς δεν πεθαίνει

Η νέα δουλειά της ομάδας The Young Quill, "Απόψε κανείς δεν πεθαίνει" στο Θέατρο Μπέλλος, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και ευχάριστες παραστάσεις της φετινής σεζόν. Είναι από αυτές που φεύγεις και σκέφτεσαι: "ναι, κάτι μου είπε". Και μάλιστα χωρίς διδακτισμό ή βαρύ φορτίο.| Powered by Uber

Αυτοί είναι οι νικητές των πρώτων βραβείων του D-Athens Διονύσια Greek 2025

Δείτε σε ποιους απονεμήθηκαν τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής, οι έπαινοι, αλλά και τα Βραβεία Κοινού, στην πρώτη διοργάνωση του νέου θεσμού.