Εθνικό και Θέατρο Τέχνης συμπράττουν στη "Στέλλα με τα κόκκινα γάντια"

Στις αρχές Νοέμβρη έρχεται στη Φρυνίχου η παράσταση που συνδημιούργησαν οι δύο θεατρικοί οργανισμοί για τον εορτασμό του Έτους Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα με την Εύη Σαουλίδου στον ομώνυμο ρόλο.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια Karol Jarek©

Με νέα ημερομηνία πρεμιέρας στις 4 Νοεμβρίου αναμένουμε την ”Στέλλα με τα κόκκινα γάντια” σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα με την Εύη Σαουλίδου στον ομώνυμο ρόλο στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Η παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε μία και μοναδική φορά διαδικτυακά το 2020 από το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί συμπαραγωγή των δύο θεατρικών οργανισμών προκειμένου να τιμήσουν από κοινού τη μνήμη του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο πλαίσιο του έτους που έχει αφιερωθεί στη μνήμη του. Πρώτη φορά θα συναντήσει το κοινό η παράσταση σε μια νέα προσέγγιση ειδικά για τη σκηνή της Φρυνίχου με μικρή αλλαγή στη διανομή.
Το έργο, γραμμένο το 1954, είναι κυρίως γνωστό από την κινηματογραφική του εκδοχή, που σημείωσε τεράστια επιτυχία μέσα από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη. Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννου Περλέγκα, η τραγική ερωτική ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε έναν κόσμο που με τα ρεμπέτικα τραγούδια και το γλέντι προσπαθεί να αποδράσει από την καταπιεστική καθημερινότητα, τα έμφυλα στερεότυπα και την βαθιά οικονομική κρίση μιας κοινωνίας που αναζητά την ταυτότητά της, ενώ παλεύει να ανακάμψει από τα ερείπια του Εμφυλίου.

Στέλλα με τα κόκκινα γάντια
Karol Jarek©

Στο συνοικιακό υπαίθριο "Νυχτερινό κέντρο η Μαρία" τραγουδάει η Στέλλα, μια γυναίκα ανεξάρτητη, ανυπότακτη και αδιάφορη για τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκαλεί η ελεύθερη  ζωή της. H  Στέλλα επιμένει να ορίζει η ίδια τον εαυτό της, να ζει τον έρωτα χωρίς όρια και να μην συμβιβάζεται με τα κοινωνικά "πρέπει". Στο πρόσωπο του Μίλτου, η Στέλλα θα βρει το αρσενικό αντίρροπο του δικού της δαιμονίου. Ο έρωτάς τους θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση καθώς ο Μίλτος  θα προσπαθήσει, προτείνοντάς της γάμο, να υποτάξει την ελεύθερη φύση της. Η Στέλλα εγκαταλείπει τον Μίλτο στα σκαλιά της εκκλησίας και με την απόφασή της αυτή προσβάλει τόσο την "ανδρική τιμή" του,  όσο και τις κατεστημένες αντιλήψεις του κοινωνικού τους  περιγύρου. Ο δρόμος του αίματος που από καιρό έχει ανοίξει, τώρα πρέπει να κλείσει. Ένα "άγριο γλέντι, ακόμα πιο άγριο", όπως προειδοποιεί ο Μίλτος, ετοιμάζεται…

Τα κοστούμια είναι της Λουκίας Χουλιάρα, όπως και τα σκηνικά τα οποία συνυπογράφει μαζί με τον σκηνοθέτη. Οι φωτισμοί είναι του Τάσου Παλαιορούτα και το βίντεο της Μαρίας Αθανασοπούλου. 

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννος Περλέγκας, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Τιτόπουλος. Μουσικός επί σκηνής ο Στράτος Γκρίντζαλης.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξτρα παράσταση για την "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Τελευταία ευκαιρία για την παράσταση - σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου που έδωσε νέο νόημα στις σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.

Εξτρά μέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Λόγω ζήτησης, προστέθηκε επιπλέον ημέρα παραστάσεων για το έργο του Μπέκετ που έρχεται στο θέατρο Ιλίσια.