Συνάντηση με τον Παντελή Μπουκάλα απόψε στο Σύγχρονο Θέατρο

Οι θεατές που θα βρεθούν απόψε στο Σύγχρονο Θέατρο για να παρακολουθήσουν το «Σφαγείο του έρωτα» θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα.

Το σφαγείο του έρωτα Στράτος Καλαφάτης©
Ο Θοδωρής Γκόνης μας καλεί στο "Σφαγείο του έρωτα", ένα έργο βασισμένο στο "Αίμα της Αγάπης" του Παντελή Μπουκάλα, τη δεύτερη κατά σειρά μελέτη του για το δημοτικό τραγούδι (εκδόσεις Άγρα). Ο πρώτος τόμος για το δημοτικό τραγούδι ήταν αφιερωμένος στη γλωσσική ευφυΐα και την επινοητικότητα της δημοτικής λαλιάς και ο δεύτερος μιλάει για το πάθος αλλά και τον πόνο του έρωτα. Ο γνωστός σκηνοθέτης υπογράφει και το κείμενο της παράστασης, το οποίο επεξεργάστηκε μαζί με την Ελένη Στρούλια και τον Ανδρέα Ανδρέου. Η παράσταση του παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο έως 30 Οκτωβρίου με πρωταγωνιστές τους Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Χάρη Χαραλάμπου-Καζέπη και Αναστασία Χατζάρα. Όσοι επιλέξετε να δείτε την παράσταση σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, θα έχετε την ευκαιρία μετά το τέλος της παράστασης να συναντήσετε τον Παντελή Μπουκάλα. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει εκ βαθών με τους θεατές πάνω στο πόνημά του, ενώ στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Θοδωρής Γκόνης και οι προσκεκλημένες Γεωργία Πετράκη (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Μαρία Γκασούκα (Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ο στόχος είναι ανοίξει ένας διάλογος για τις θλιβερές αντιστοιχίες στο σήμερα, με αφορμή "το άφθονο και ακατάσχετο αίμα που ρέει στην επικράτεια του έρωτα, όπως το γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, απ' τις παραλογές έως ερωτικό τραγούδια", πάντα με θύματα τις γυναίκες εκείνες που αμφισβήτησαν την κυριαρχία του άντρα-αφέντη ή διεκδίκησαν δικαιώματα και αυτονομία ή βρέθηκαν στο δρόμο μιας "κακιάς στιγμής", δίχως να έχουν διανοηθεί τίποτα από όλα αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες

Το σφαγείο του έρωτα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Το «Αίμα της αγάπης», η μελέτη του Παντελή Μπουκάλα για το ερωτικό δημοτικό τραγούδι, και δοκίμια του προηγούμενου αιώνα ενέπνευσαν την παράσταση-soundtrack πάνω στον έρωτα και τις σχέσεις των φύλων.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών καλεί σε συζήτηση τον κόσμο του θεάτρου το πρωί της 12ης Ιανουαρίου

Μετά την απεργία των ηθοποιών και την ένταση ΣΕΗ–ΕΝΘΕΠΑ, οι θεατρικοί παραγωγοί καλούν σε ανοιχτή συζήτηση τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στο θέατρο Λαμπέτη, με στόχο τον διάλογο για τα προβλήματα του χώρου και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/01/2026

"Αλιγάτορες": Παράταση παραστάσεων λόγω επιτυχίας

Το ψυχολογικό δράμα του Andrew Keatley φέρνει τους θεατές σε ρόλο δικαστή.

"Οι εύθυμες κυράδες" του Σαίξπηρ στο Διάχρονο Θέατρο

Η Μαίρη Βιδάλη ανεβάζει στο θέατρό της τις "Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ", με δωδεκαμελή θίασο.

Θέατρο για εφήβους | 9 + 1 παραστάσεις για νέους που αναζητούν τη δική τους φωνή

Το θέατρο για εφήβους κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, δίνοντας αφορμή για σκέψη και συζήτηση γύρω από σημαντικά θέματα που αφορούν τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά που έχουν τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις.

Στις "Καρέκλες" του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με Διακοπαναγιώτου - Παπαδόπουλο

Δύο ξεχωριστοί ηθοποιοί, οι Πάνος Παπαδόπουλος και Μαρία Διακοπαναγιώτου, καταθέτουν μια βαθιά προσωπική, ανατρεπτική ανάγνωση του έργου του Ιονέσκο για τη χαμένη μας επικοινωνία, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Παπαχαραλάμπους, Μαλκότσης, Χαραλαμπούδη κάτι "μαγειρεύουν" στο θέατρο Βεάκη

Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση "Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, η οποία μετά τη Θεσσαλονίκη κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα.

"Ιεροτελεστία" από τον Χρήστο Θεοδωρίδη: Η ύπαρξη ως πράξη επανάστασης

Μια παράσταση για τη θνητότητα και την απώλεια, εμπνευσμένη από 300 συνεντεύξεις, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.