Συνάντηση με τον Παντελή Μπουκάλα απόψε στο Σύγχρονο Θέατρο

Οι θεατές που θα βρεθούν απόψε στο Σύγχρονο Θέατρο για να παρακολουθήσουν το «Σφαγείο του έρωτα» θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα.

Το σφαγείο του έρωτα Στράτος Καλαφάτης©
Ο Θοδωρής Γκόνης μας καλεί στο "Σφαγείο του έρωτα", ένα έργο βασισμένο στο "Αίμα της Αγάπης" του Παντελή Μπουκάλα, τη δεύτερη κατά σειρά μελέτη του για το δημοτικό τραγούδι (εκδόσεις Άγρα). Ο πρώτος τόμος για το δημοτικό τραγούδι ήταν αφιερωμένος στη γλωσσική ευφυΐα και την επινοητικότητα της δημοτικής λαλιάς και ο δεύτερος μιλάει για το πάθος αλλά και τον πόνο του έρωτα. Ο γνωστός σκηνοθέτης υπογράφει και το κείμενο της παράστασης, το οποίο επεξεργάστηκε μαζί με την Ελένη Στρούλια και τον Ανδρέα Ανδρέου. Η παράσταση του παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο έως 30 Οκτωβρίου με πρωταγωνιστές τους Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Χάρη Χαραλάμπου-Καζέπη και Αναστασία Χατζάρα. Όσοι επιλέξετε να δείτε την παράσταση σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, θα έχετε την ευκαιρία μετά το τέλος της παράστασης να συναντήσετε τον Παντελή Μπουκάλα. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει εκ βαθών με τους θεατές πάνω στο πόνημά του, ενώ στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Θοδωρής Γκόνης και οι προσκεκλημένες Γεωργία Πετράκη (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Μαρία Γκασούκα (Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ο στόχος είναι ανοίξει ένας διάλογος για τις θλιβερές αντιστοιχίες στο σήμερα, με αφορμή "το άφθονο και ακατάσχετο αίμα που ρέει στην επικράτεια του έρωτα, όπως το γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, απ' τις παραλογές έως ερωτικό τραγούδια", πάντα με θύματα τις γυναίκες εκείνες που αμφισβήτησαν την κυριαρχία του άντρα-αφέντη ή διεκδίκησαν δικαιώματα και αυτονομία ή βρέθηκαν στο δρόμο μιας "κακιάς στιγμής", δίχως να έχουν διανοηθεί τίποτα από όλα αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες

Το σφαγείο του έρωτα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Το «Αίμα της αγάπης», η μελέτη του Παντελή Μπουκάλα για το ερωτικό δημοτικό τραγούδι, και δοκίμια του προηγούμενου αιώνα ενέπνευσαν την παράσταση-soundtrack πάνω στον έρωτα και τις σχέσεις των φύλων.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Για τον Βαγγέλη Χαρισόπουλο το stand up comedy είναι έρωτας

Ο κωμικός Βαγγέλης Χαρισόπουλος, γνωστός και ως η φωνή του τηλεοπτικού "Shopping Star", συνεχίζει ακάθεκτος με την stand up comedy παράσταση "Πόσο χρόνο έχω;" και μας μιλάει σε μια άκρως χιουμοριστική συνέντευξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
27/11/2025

"Το αποτύπωμα": Ας μιλήσουμε για τη διαστρέβλωση της γυναικείας ταυτότητας

Η Φένια Αποστόλου δημιουργεί ένα πολυμεσικό σκηνικό σύμπαν, στο οποίο κίνηση, φως, μουσική, video art και σιωπή λειτουργούν ως εργαλεία σχολιασμού της πατριαρχικής διαστρέβλωσης της γυναικείας ταυτότητας μέσα στον χρόνο.

Η σοφόκλεια "Ηλέκτρα" του Δημήτρη Τάρλοου επαναπροσεγγίζεται για το κλειστό θέατρο

Μετά την καλοκαιρινή επιτυχία της, η "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου επιστρέφει σε κλειστό θέατρο, με τον τίτλο "Ηλέκτρα εντός", φέρνοντας το τραγικό δράμα πιο κοντά στον θεατή, με ένταση, μουσική και νέα, δυναμική σύνθεση χαρακτήρων.

Το Εργαστήρι Δραματοθεραπείας & Θεατρικής Έκφρασης αναδεικνύει τη "Σημασία του να (μην) είναι κανείς σοβαρός"

Το Εργαστήρι μετακομίζει φέτος στο Θέατρο 104 και ετοιμάζει ένα ταξίδι στην κωμωδία.

Ο "Ματωμένος γάμος" για 2η χρονιά στους Μοντέρνους Καιρούς

Σε μια παράσταση που σέβεται απόλυτα το ποιητικό σύμπαν του Λόρκα παρουσιάζεται ο "Ματωμένος γάμος" του Λόρκα σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη.

"Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος" έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ο κόσμος του Καραγκιόζη ενσαρκώνεται με ζωντάνια και πρωτοτυπία από τον καραγκιοζοπαίχτη Αλέξανδρο Μελισσηνό, σε μια παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Δημόπουλος και φιλοξενείται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

"Απόψε κανείς δεν πεθαίνει": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση

Μικρές και μεγάλες συμπτώσεις υφαίνουν το νήμα που συνδέει τις επιμέρους θεματικές δημιουργώντας μια πολύπτυχη παράσταση στο "Απόψε κανείς δεν πεθαίνει", η οποία συνεχίζει δυναμικά στο "Μπέλλος".