"Το Κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου για 7η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

100 χρόνια μετά τη γέννηση του συγγραφέα, το δραματοποιημένο μυθιστόρημα ανεβαίνει ξανά σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Φώτη Μακρή.

εξωφ κιβωτιο.jpg

Το "Κιβώτιο", ένεκα της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη γέννηση του δημιουργού του, Άρη Άλεξάνδρου, συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Φώτη Μακρή. Πρόκειται για τον μονόλογο ενός αντάρτη που προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του. Η παράσταση μάς μεταφέρει πίσω, στα τέλη του Εμφυλίου Πολέμου, οπότε, και με εντολή του Γενικού Άρχηγείου, μια ομάδα ανταρτών καλείται να μεταφέρει ένα κιβώτιο. Το περιεχόμενο άγνωστο, η διαδρομή επικίνδυνη και παραλήπτες η διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στην προσπάθεια τους να παραδώσουν το κιβώτιο, τα μέλη της ομάδας σταδιακά αποδεκατίζονται, με αποτέλεσμα ο μοναδικός επιζών να είναι υπεύθυνος τόσο για να φτάσει το κιβώτιο στον τελικό του προορισμό όσο και για το περιεχόμενό του. Το τελευταίο θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τον μεταφορέα σε μια διαδικασία απολογίας στον ανακριτή.

κιβ1.jpg

Ενώ φαινομενικά είναι ένα μυθιστόρημα σχετικό με τον Εμφύλιο, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο πολιτικό, εμπνευσμένο από αριστερά φρονήματα, που εναντιώνεται  σε κάθε μορφή εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό. Ο ήρωας, τον οποίο υποδύεται ο Φώτης Μακρής, συντάσσοντας διάφορες επιστολές προς έναν ανακριτή που ποτέ δεν βλέπει, προσπαθεί να ερμηνεύσει, κάθε φορά με μια διαφορετική σκέψη, τον σκοπό της παράξενης αυτής αποστολής του κιβωτίου.

κιβ 2.jpg

Ενα έργο γεμάτο συμβολισμούς, που δίνει στους θεατές την ελευθερία να επιλέξουν την ερμηνεία που ταιριάζει στον καθένα, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να οξύνει την κριτική τους σκέψη. 

Μετά από κάθε παράσταση θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, μαζί με καλεσμένους, που θα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του έργου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το κιβώτιο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας, που εκτυλίσσεται στα τέλη του Εμφυλίου, παρουσιάζεται σε μορφή μονολόγου για 8η χρονιά. Στα τέλη του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα χάνει σταδιακά τα μέλη της. Ο μοναδικός που σώζεται ένας αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο, μόνο που αυτό είναι άδειο. Κατηγορείται ως δολιοφθορέας και φυλακίζεται από τους ίδιους του τους συντρόφους. Προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του συντάσσει αναφορές προς έναν άγνωστο ανακριτή, στο μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα που θεωρείται μια καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία αλλά και ένα σχόλιο για τον δυτικό πολιτισμό.

Studio Mαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.