Ο Ιωάννης Παπαζήσης είναι ο "Βόιτσεκ"

Στη σκηνή του θεάτρου Πόλη ανεβαίνει ο γνωστός ηθοποιός στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης πάνω στο αριστουργηματικό έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ για τον ομώνυμο στρατιώτη-αντιήρωα, που λυγίζει υπό το βάρος της εξουσίας.

Βόιτσεκ Σταύρος Τσακίρης Λουκάς Ζιάρας©

Έξι χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του "Βόιτσεκ” στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης αναμετράται και πάλι με το αριστουργηματικό έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ που αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη, του ομώνυμου αντιήρωα, που λυγίζει υπό το βάρος της εξουσίας. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση του αιρετικού έργου της παγκόσμιας δραματουργίας που με το τολμηρό κοινωνικό του θέμα, τις επαναστατικές θέσεις του, την κριτική στάση του απέναντι στις θρησκευτικές και ηθικές προκαταλήψεις και την επιστημονική αλαζονεία διαμόρφωσε το σύγχρονο θέατρο, αναλαμβάνει ο Ιωάννης Παπαζήσης στο πλευρό ενός δυνατού θιάσου: Βασιλική Τρουφάκου, Αργύρης Αγγέλου, Ιάσων Παπαματθαίου, Ορφέας Παπαδόπουλος και η Ηρώ. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 11 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πόλη.

Βόιτσεκ Σταύρος Τσακίρης
Λουκάς Ζιάρας©

Ο Μπύχνερ ξεκινά να γράφει τον "Βόιτσεκ" το 1836. Τον Φεβρουάριο του 1837, λίγο πριν τον ολοκληρώσει, πεθαίνει από τύφο, σε ηλικία μόλις 23 ετών. Αυτό, όμως, δεν το εμπόδισε να αφήσει μια διαχρονική παρακαταθήκη. Βασίζεται στο πραγματικό περιστατικό της θανατικής καταδίκης του κουρέα Γιόχαν Κρίστιαν Βόιτσεκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για το φόνο της ερωμένης του. 

Βόιτσεκ Σταύρος Τσακίρης
Λουκάς Ζιάρας©

Ο Σταύρος Τσακίρης καταθέτει μια νέα σκηνική πρόταση πάνω στο έργο-σταθμός που θα έχει τη μορφή θεάτρου-δοκιμίου. Εξετάζει με ψύχραιμη ματιά τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στη φτώχεια και τις ψυχικές διαταραχές των ανθρώπων για τα οποία οι κοινωνίες τους περιθωριοποιούν και τους "οδηγούν" σε παραβατικές συμπεριφορές, αντί να μεριμνούν με ευαισθησία ώστε να αποκατασταθούν. Σχολιάζει, επίσης, την χαοτική θρησκευτική ερμηνεία της ύπαρξης "φορτώνοντας" ενοχές τους πιστούς αλλά και την αλαζονική διεκδίκηση του αλάθητου από την Επιστήμη.  

Βόιτσεκ Σταύρος Τσακίρης
Λουκάς Ζιάρας©

Στην παράσταση του θεάτρου Πόλη η ιστορία διαδραματίζεται στον χώρο μιας σκηνής θεάτρου που μεταμορφώνεται διαρκώς, όπως στα όνειρα, και ο θίασος των έξι ηθοποιών, με την συνέργεια της ζωντανής μουσικής αλλά και την χρήση των flash animation, παρουσιάζει μέσα από "κεφάλαια – ενότητες" την τελευταία τραγική ημέρα του Βόιτσεκ, ο οποίος με γιγαντωμένα πια τα υπαρξιακά του προβλήματα φτάνει στην απονενοημένη μα και αποτρόπαια πράξη της γυναικοκτονίας. 

Βόιτσεκ Σταύρος Τσακίρης
Λουκάς Ζιάρας©

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια είναι του Μίνου Μάτσα, οι στίχοι της Σοφίας Καψούρου, τα flash animation, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ενώ οι φωτισμοί είναι του Σταύρου Τσακίρη.

Βόιτσεκ Σταύρος Τσακίρης
Λουκάς Ζιάρας©

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βόιτσεκ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Νέα σκηνική πρόταση πάνω στο έργο-σταθμός σε μορφή θεατρικού δοκιμίου με ζωντανή μουσική, που εστιάζει στα κοινωνικά αίτια της φτώχειας και των ψυχικών διαταραχών και στη θρησκευτική ερμηνεία της ύπαρξης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.