Πάνω από 100 παραστάσεις στη νέα θεατρική σεζόν: Ο πληρέστερος οδηγός για τις πρεμιέρες της χρονιάς

Μια αναλυτική καταγραφή των τάσεων, των έργων και των πρωταγωνιστών της θεατρικής σεζόν 2022-23.

κολαζ θέμα σεζόν

Η θεατρική σεζόν έχει δείξει τις διαθέσεις της ξεκινώντας με φόρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε μια πρώτη καταγραφή των τάσεων, των έργων και των πρωταγωνιστών, φαίνεται πως καθοριστική παράμετρος για τον παραστασιακό πλουραλισμό είναι τα επενδυτικά ρίσκα των παραγωγών και οι συνεργασίες. Καθώς τα ζητούμενα είναι η πρωτοτυπία και το συνακόλουθο ενδιαφέρον του κοινού, ετοιμάσαμε για εσάς ένα σύντομο preview της θεατρικής σεζόν 2022-2023· μιας σεζόν γεμάτης εκπλήξεις και τολμηρά στοιχήματα.

Κινηματογραφικές επιτυχίες στη σκηνή

Η μεγάλη τάση που φέρνει κινηματογραφικές επιτυχίες στο θεατρικό σανίδι συνεχίζεται και φέτος, ενισχυμένη με εντυπωσιακές παραγωγές από άποψη συντελεστών. Σημειώστε τις ολοκαίνουργιες παραστάσεις που φέρνουν το σινεμά στη σκηνή: "Dogville" από τη Λίλλυ Μελεμέ (Νέος Ακάδημος), "Κύκλος των χαμένων ποιητών" από τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη (Βρετάνια), "Άσπρο πάτο / Another round" από τον Θοδωρή Αθερίδη (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"), "Τέλειοι ξένοι" από τους Γιώργο Πυρπασόπουλο και Πέτρο Λαγούτη (Αθηνά), "Επικίνδυνες σχέσεις" από τη Βίκυ Βολιώτη (Vault), "Παιχνιδοποιός" από τον Αλέξανδρο Κοέν (Μικρό Γκλόρια). Αφιέρωμα στους Αμερικάνους κλασικούς, τέλος, ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα με τα έργα "Υπέροχος Γκάτσμπι", "Ανατολικά της Εδέμ" και "Επαναστάτης χωρίς αιτία".

Ο Γρηγόρης Βαλτινός συναντά τον "Da"

Ο Da είναι ένας ρόλος που ταιριάζει γάντι στον Γρηγόρη Βαλτινό και επιτέλους ήρθε η στιγμή να συναντηθεί μαζί του στο θέατρο Ιλίσια (από 8/10). Ο Χιού Λέοναρντ φιλοτεχνεί σε αυτό το αυτοβιογραφικό έργο το "πορτρέτο" του θετού πατέρα του (Ντα) και ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας το προσεγγίζει με ρεαλιστική απλότητα. Τον πλαισιώνουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Σουξές, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Στρατής Χατζησταματίου, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Βασίλης Παπαδημητρίου.

Da
Διονύσης Κούτσης©
"Da" σκηνοθετεί ο Π. Ζούλιας με τον Γρ. Βαλτινό

Το ελληνικό έργο καρποφορεί

Πλουτίζει το σύγχρονο δραματουργικό μας θησαυροφυλάκιο, με έργα που κοιτάζουν με προβληματισμό τα φαινόμενα της κοινωνίας μας. Συνοπτικά, οι σημαντικοί καταξιωμένοι συγγραφείς και αξιοπρόσεκτες νεότερες συγγραφικές φωνές διαφορετικών γενεών που ακούγονται στις σκηνές είναι: Μάριος Ποντίκας ("Γάμος") και Γιώργος Καφετζόπουλος ("Τάο") στο Επί Κολωνώ. Τρία έργα του Βασίλη Κατσικονούρη μοιράζονται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ("Μάκης"), στο Σταθμό ("Τσιτάχ") και στο Από Μηχανής ("Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά"). Θα δούμε ακόμα έργα των: Γιάννη Τσίρου στο Ιλίσια ("Μάτια τέσσερα"), Αντώνη Τσιοτσιόπουλου-Γιώργου Παλούμπη στο "Τζένη Καρέζη" ("Κωλόκαιρος", από 24/10), Λένας Κιτσοπούλου στο Σφενδόνη ("Τα νέα μου είναι σαρωτικά") και του Γιώργου Βαλαή στο Θησείον ("The weather in Europe").

Το comeback της Πειραματικής του Εθνικού

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου επαναλειτουργεί ύστερα από μια διακοπή δύο ετών, ως Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών πλέον, με την προοπτική να λειτουργήσει ως ένας τόπος νέων αναπάντεχων ιδεών, ένας χώρος συνάντησης, ζύμωσης, δοκιμής. Τρεις είναι οι καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι για την επόμενη τριετία: φέτος ο Γιώργος Κουτλής, στη συνέχεια η Κατερίνα Γιαννοπούλου και μετά η Ελένη Ευθυμίου. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τα έργα "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε", σε σκηνοθεσία της Μπρικένα Γκίστο (από 18/11), "Οι προβοκάτορες" σε σκηνοθεσία Ορέστη Σταυρόπουλου (1/12), "Δε φάιναλ θολούθιον", σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Ρουμελιώτη (από 27/1/23), "Goodbye, Lindita" σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι (από 23/3/23), "Yes, we can ́t", σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου (από 19/5/23).

Κωλόκαιρος
Πάτροκλος Σκαφίδας
Τον "Κωλόκαιρο" συνυπογράφουν ο Αν. Τσιοτσιόπουλος και ο Γ. Παλούμπης

Δύο ηρωίδες με ταπεραμέντο

Δύο άνδρες συγγραφείς καταφέρνουν να σκιαγραφήσουν το μικρόκοσμο εμβληματικών ηρωίδων, προβάλλοντας όλο το μεγαλείο της γυναικείας ψυχής. Ο Ζαν Ζιροντού στην "Τρελή του Σαγιό" βάζει την Ορελί να καταστρώσει ένα σχέδιο για να εμποδίσει τα πλάνα μαφιόζων επιχειρηματιών να σκάψουν συθέμελα το Παρίσι για να αντλήσουν πετρέλαιο. Την αλτρουίστρια μποέμ Παριζιάνα ερμηνεύει η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου με παρτενέρ τον Νίκο Μουτσινά σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια (Παλλάς, από 15/12). Για τον Παύλο Μάτεσι, η Ραραού στη "Μητέρα του σκύλου" είναι το όχημα για να καταθέσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την οπτική του για ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η Μαρία Καβογιάννη αναλαμβάνει το ρόλο-πρόκληση, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Ματθαίου (Ιλίσια - Βολανάκης, από 28/11).

Νέο έργο διά χειρός Δημήτρη Παπαϊωάννου

Θέατρο, χορός, εικαστικά… Όλα συνυπάρχουν στις δημιουργίες του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του καλλιτέχνη που άλλαξε την αντίληψη της λιγότερο εξοικειωμένης μερίδας του ελληνικού κοινού για το χορό. Από το 1986 που ξεκίνησε, ως πρωτοετής φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, να στήνει χειροποίητες παραστάσεις δίνει χώρο στη δική του ουτοπία, πειραματίζεται και εξελίσσεται, δημιουργώντας διαρκώς νέες οπτικές και εξερευνώντας το πεδίο των παραστατικών τεχνών. Έχουμε επομένως κάθε λόγο να περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το νέο έργο του, που οι σπόροι του φυτεύτηκαν μέσα στην καραντίνα. Στο 40λεπτο "INK" συνεργάζεται με το χορευτή Suka Horn σε μια παράσταση, στην οποία το φως, το σκοτάδι και το νερό συμπρωταγωνιστούν με τους χορευτές (Μέγαρο Μουσικής, 12-15 και 19-21/1/23).

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©
To "Dogville" σκηνοθετεί η Λίλυ Μελεμέ

Όταν η Ελένη συνάντησε τον Ανέστη

Η θεατρική συνάντηση της σεζόν είναι αυτή της Ελένης Ράντου και του Ανέστη Αζά στο "Πάρτι της ζωής μου". Είναι η πρώτη φορά που η ηθοποιός αναμετριέται με μονόλογο τον οποίο μάλιστα έγραψε η ίδια, ενσωματώνοντας πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Με τη συνοδεία των String Demons, ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια "τραυμάτων" της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας, αναζητώντας 5.000 λόγους που η ζωή αξίζει να τη ζήσεις. Η παράσταση θα παίζεται στο θέατρο Διάνα από 4 Νοεμβρίου.

Τιμώντας τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δραματουργούς της μεταπολεμικής γενιάς, τιμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης, θα συνεχίσει να προβάλλει το πολυδιάστατο έργο του μέσα από δράσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Κάποια από τα έργα του που αποτελούν παρακαταθήκη θα δούμε σε θεατρικές σκηνές της πόλης. Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί στο Θέατρο Τέχνης, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό, τη "Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" (από 29/10), έργο που παρουσιάστηκε μόνο σε live streaming την περίοδο της καραντίνας, και η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου σκηνοθετεί στον πολυχώρο Vault το έργο "Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο πανηγυρικός".

Το πάρτυ της ζωής μου
Γιάννης Μαργετουσάκης
Στο "Πάρτι της ζωής μου" ο Αν. Αζάς σκηνοθετεί την Ελ. Ράντου

Διπλή παρουσία του Ίψεν στη σκηνή

Αυτή είναι η δύναμη των κλασικών έργων: μιλούν στην καρδιά κάθε γενιάς, κάθε εποχής. Το ορμητικά προοδευτικό πνεύμα του Χένρικ Ίψεν βάζει το δάχτυλο στις πληγές της κοινωνίας και μας δείχνει πώς, η κοινωνία γεννά "Βρικόλακες" στο ομώνυμο έργο του. Με αυτό το έργο ανοίγει η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για να καλωσορίσει ύστερα από χρόνια τον Σταμάτη Φασουλή (από 26/10). Ο σκηνοθέτης θα αναδείξει την κοινωνική υποκρισία που εκπορεύεται από τους θεσμούς με πρωταγωνιστές τους Νένα Μεντή, Περικλή Μουστάκη, Αργύρη Πανταζάρα, Γιώργο Ζιόβα, Κατερίνα Μαούτσου. Από ένα ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο βγήκε και το "Κουκλόσπιτο", έργο που μιλά για τη σύγκρουση του ανθρώπου μπροστά στο καθήκον προς τον εαυτό του και στο καθήκον του προς τους άλλους. Το σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου στο Πορεία (από 9/11), με πρωταγωνιστές τους Λένα Παπαληγούρα, Γιώργο Χριστοδούλου, Θανάση Δόβρη, Κώστα Βασαρδάνη, Βίκυ Κατσίκα, Όλγα Δαλέκου.

Τρεις χωρισμένες γυναίκες μονολογούν

Πάντα αναζητάμε τους φυσικούς, άμεσους, ζωντανούς, χυμώδεις μονολόγους σε μια θεατρική σεζόν. Τους περιμένουμε από τη Λουκία Μιχαλοπούλου που αναμετριέται με την "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτό, τον γεμάτο ένταση, πάθος και απόγνωση μονόλογο μιας χωρισμένης γυναίκας. Η παράσταση ξεκίνησε ήδη στο Μικρό Χορν σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη. Τη Ζηνοβία, μια Θεσσαλονικιά η οποία εκρήγνυται έπειτα από αρκετές δεκαετίες τυραννικής έγγαμης ζωής, ερμηνεύει η Χρύσα Ρώπα στον "Κατάδεσμο" του Θωμά Κοροβίνη. Τα λέει χύμα και τσουβαλάτα, "ρίχνονται δεκάδες βρισιές κατά ριπάς, μια χειμαρρώδης καταιγίδα από κατάρες και απωθημένα", ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξανδρου Ρήγα στο θέατρο Μουσούρη. Άλλη μία γυναίκα που βιώνει το χωρισμό επί σκηνής αυτό το χειμώνα είναι η "Σίρλεϊ" του Ουίλι Ράσελ. Υπό τη σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Μαυρογεωργίου, η Ελένη Ουζουνίδου θα μας μιλήσει με χιούμορ για τη γυναικεία ψυχοσύνθεση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (από 10/3/23).

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια
Karol Jarek©
Ο Γ. Περλέγκας σκηνοθετεί τη "Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" 

Μέσα στη φρίκη του ναζισμού

Τρεις παραστάσεις φέρνουν τη Γερμανία του Μεσοπολέμου στο προσκήνιο: "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" του Α. Ντέμπλιν από τον Στάθη Λιβαθινό (Οδού Κυκλάδων, από 11/11), "Μια νύχτα τον Οκτώβρη" του Γκ. Κάιζερ από τον Γιάννη Νταλιάνη (Από Μηχανής), "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" του Τ. Κούσνερ από τον Γιάννη Μόσχο (Εθνικό, από 1/3/23). Επιπλέον, η φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης αναβιώνει στο "Μπεντ" του Μ. Σέρμαν, που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας (Χώρα, από 21/10).

Μουσικό θέατρο: είναι η χρονιά του!

Η ισχυρή τάση της μουσικής ανάγνωσης των έργων, που διαμορφώθηκε την προηγούμενη σεζόν, συνεχίζεται δυναμικά με ιδιαίτερες προτάσεις: Ο Γιάννης Νιάρρος βλέπει ως μιούζικαλ τη θρυλική ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, "Σπιρτόκουτο-The Musical" (Στέγη, από 5/11), ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και ο Θέμης Καραμουρατίδης υπογράφουν το μιούζικαλ "Οι εύθυμες κυράδες", βασισμένο στις σαιξπηρικές "Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ", που θα σκηνοθετήσει ο Λευτέρης Γιοβανίδης (Δημοτικό Πειραιά, από 16/11), ως μιούζικαλ θα δούμε και τα "Φώτα της πόλης" του Τσάρλι Τσάπλιν από τον Θοδωρή Οικονόμου (μουσική) και την Αμάλια Μπένετ (σκηνοθεσία-χορογραφία) στο Εθνικό (Rex, από 18/11), ενώ ο Χρήστος Σουγάρης (σκηνοθεσία) και ο Στέφανος Κορκολής (μουσική) συνεργάζονται στο ροκ μιούζικαλ "Σκρουτζ", τη χριστουγεννιάτικη παράσταση του Μεγάρου Μουσικής.

Η ανθρώπινη φωνή
Η Λ. Μιχαλοπούλου ερμηνεύει την "Ανθρώπινη φωνή"

Ο μαγικός ρεαλισμός του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο

Τη λαϊκή στόφα του Ναπολιτάνου συγγραφέα γιορτάζει η πολυαναμενόμενη "Φιλουμένα Μαρτουράνο", που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, συνεργαζόμενος ξανά με τη Μαρία Ναυπλιώτου μετά τη θριαμβευτική επιτυχία του "Master Class". Δίπλα της στη γλυκόπικρη ιστορία της ιερόδουλης που διεκδικεί δυναμικά τον επί χρόνια παράνομο εραστή της, πρωταγωνιστεί ο Μελέτης Ηλίας, στο ρόλο του Ντομένικο, και οι: Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νεφέλη Μαϊστράλη, Ιωάννα Τζίκα, Βασίλης Ντάρμας, Βασίλης Μηλιώνης και Βαγγέλης Δαούσης ("Δημήτρης Χορν", από 26/10).

Αμερικάνοι και κλασικοί

Σταθερή η παρουσία της αμερικανικής δραματουργίας, με έργα που ξεκινούν από τον "πατέρα" της Θόρντον Γουάιλντερ και "Με νύχια και με δόντια", από τη Σοφία Μαραθάκη (Νέου Κόσμου, από 11/11), μέχρι τον νεότερο Ντέιβιντ Μάμετ: "Οικόπεδα με Θέα" από τον Νικορέστη Χανιωτάκη (Άνεσις) και "Ολεάννα" από τον Φίλιππο Σοφιανό (Άνεσις, από 31/10). Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και την Ιωάννα Παππά στο αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ "Ψηλά από τη γέφυρα" (Βεάκη, από 28/10), ο Ορέστης Τάτσης τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Ναταλία Στυλιανού στο "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" του Άλμπι (ΙΜΚ, από 16/1/23), ενώ ο Ακύλλας Καραζήσης επιλέγει Ο’ Νιλ και "Ο παγοπώλης έρχεται" (Προσκήνιο).

Οικόπεδα με θέα
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Οικόπεδα με θέα" σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης

Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ο "Ζορμπάς"

Τη μεγάλη παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας με το θρυλικό "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά". Η διασκευή είναι του σκηνοθέτη και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, η πρωτότυπη σύνθεση και μουσική επιμέλεια του Βάιου Πράπα, ενώ θα ακουστεί και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Το πιο δημοφιλές από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη ιχνηλατεί ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας, έχοντας ως πρωταγωνιστή έναν ήρωα με αστείρευτο πάθος και αδάμαστη ψυχή, που λειτουργεί ως σύμβολο μιας ζωής εκτός συμβάσεων. Το ρόλο θα αναλάβει ο Γιάννης Στάνκογλου, ενώ τη διανομή συμπληρώνουν οι: Όλια Λαζαρίδου (Μαντάμ Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα) και ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και χορευτών. Την κίνηση ενορχηστρώνει η Αγγελική Τρομπούκη, τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη (από 19/10).

Έρχεται το νέο έργο του Γιώργου Καπουτζίδη 

Μετά το άκρως επιτυχημένο "Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του", ο Γιώργος Καπουτζίδης επιστρέφει με νέο έργο, που φέρει τον μυστηριώδη τίτλο "42497". Η δράση τοποθετείται σε ένα δυστοπικό μέλλον και οι ήρωες ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης, προσπαθώντας να επιβιώσουν από τις παρενέργειες των προηγούμενων επιλογών τους. Στην παράσταση, την οποία σκηνοθετεί ο ίδιος, πρωταγωνιστούν η Κατιάνα Μπαλανίκα, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, ο Μιχάλης Συριόπουλος, η Γιούλη Τσαγκαράκη, η Ανθή Σαββάκη κ.ά., ενσαρκώνοντας ανθρώπους που, σε μια κοινωνία απομόνωσης, προσπαθούν να υπερνικήσουν την έλλειψη αποδοχής και αλληλεγγύης (Ήβη, από 21/10).

Ζορμπάς
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Γ. Κακλέας και Γ. Στάνκογλου συναντιούνται στον "Ζορμπά"

Ο δικός μας Λιθουανός

Σεζόν του Τσέζαρις Γκραουζίνις φέτος, καθώς περιμένουμε τρεις σκηνοθεσίες του, αλλά και τον ίδιο σε ρόλο ηθοποιού. Στο "Τζένη Καρέζη" ανεβαίνει ο "Καλιγούλας" που αποδομεί με σαρκασμό την εξουσία (από 14/10), αλλά και ο "Αμπιγιέρ" του Ρόναλντ Χάργουντ, που διαδραματίζεται στα παρασκήνια ενός θεάτρου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (από 7/12). Σε άλλο κλίμα, το "Φιλιά, Όσκαρ" συγκινεί με την ιστορία ενός παιδιού που πάσχει από λευχαιμία, με τον Θανάση Τσαλταμπάση στο ρόλο (Αθηνών, από 16/10), ενώ ο Γκραουζίνις θα υποδυθεί τον Μαρμελάντοφ στο "Έγκλημα και τιμωρία" διά χειρός Βασίλη Μπισμπίκη.

Έτος Μολιέρου

Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις "Μισάνθρωποι" μας περιμένουν φέτος, καθώς ο Γάλλος κλασικός έχει την τιμητική του. Διαφορετικά ανεβάσματα προτείνουν η Μαρία Μαγκανάρη (Θησείον, από 23/11), ο Γιάννης Κακλέας, με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στο ρόλο του Αλσέστ (Εμπορικόν, από 10/11) και ο Πέτερ Στάιν, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ίδιο ρόλο (Δημοτικό Πειραιά, από 19/4/23). Ο Γιάννης Νταλιάνης, τέλος, επιλέγει "Ταρτούφο", με τον Μάνο Καρατζογιάννη στον ομώνυμο ρόλο (Σταθμός, από 21/4/23).

Φιλουμένα Μαρτουράνο
Ελίνα Γιουνανλή©
Η Μ. Ναυπλιώτου ερμηνεύει τη "Φιλουμένα Μαρτουράνο"

"Sexy laundry", ξανά

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος επανέρχεται με τη Ρένια Λουιζίδου στο πλάι του στην περσινή επιτυχία του, που, αν δεν δίνει απαντήσεις στο αίνιγμα των μακροχρόνιων σχέσεων, σίγουρα βοηθάει να τις κατανοήσουμε. Στο έργο της Μισέλ Ριμ, η κωμωδία και η ψυχανάλυση, το χιούμορ και ο ρεαλισμός μπερδεύονται γλυκά, καθώς παρακολουθούμε την προσπάθεια ενός μεσήλικου ζευγαριού να ανανεώσει το γάμο του, καταφεύγοντας σε ένα εγχειρίδιο του "σεξ για αρχάριους".

Διά χειρός Δημήτρη Καραντζά

Γόνιμος διαφαίνεται και ο φετινός θεατρικός χειμώνας για τον ταλαντούχο δημιουργό. Εκτός της επανάληψης στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας της περσινής παραγωγής "Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα", με τους Μπέττυ Αρβανίτη, Αλέξανδρο Μυλωνά, Ελίνα Ρίζου, Αινεία Τσαμάτη και τον Αναστάση Λουλάκο σε αντικατάσταση του Βασίλη Μαγουλιώτη (από 3/11), ετοιμάζει την κεντρική παραγωγή της σταθερής θεατρικής του στέγης, τον εμβληματικό "Θείο Βάνια", με έναν ξεχωριστό θίασο: Χρήστο Λούλη, Μανώλη Μαυροματάκη, Ξένια Καλογεροπούλου, Θεοδώρα Τζήμου κ.ά. (Προσκήνιο, από 26/10). Επίσης, επιστρέφει στο Εθνικό για να ξαναπαρουσιάσει Σαίξπηρ και "Ρωμαίο και Ιουλιέτα" (από 4/3/23), ενώ δουλειά του θα δούμε και στη Στέγη, με το "Σπίτι", ένα νέο έργο που συνυπογράφει με την Γκέλυ Καλαμπάκα (από 10/5/23).

Θείος Βάνιας
©Ανδρέας Σιμόπουλος
"Θείος Βάνιας" από τον Δ. Καραντζά

Νέες αναγνώσεις αρχαίου δράματος

Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί την "Ελένη" και η Βασιλική Τρουφάκου αναλαμβάνει όλους τους ρόλους, σε ένα σόλο που κινείται στους ρυθμούς του κρουστού περφόρμερ Νίκου Τουλιάτου. Ηθοποιός και σκηνοθέτρια διερευνούν τη γυναικεία ταυτότητα και το γυναικείο σώμα ως πολύμορφο σκηνικό βίωμα (Ροές, 14-16/10). Η Έλενα Μαυρίδου συνεχίζει στο ύφος που εξερεύνησε στον "Λάμπρο" του Σολωμού, αναμειγνύοντας αφήγηση, θέατρο σκιών και ψηφιακά μέσα, και ανεβάζει την ευριπίδεια "Άλκηστη", παντρεύοντας τις χάρτινες φιγούρες με τη ναΐφ αισθητική και την τεχνολογία του ήχου. Τη συνοδεύουν οι Δημήτρης Λάλος, Δήμητρα Κούζα, κ.ά. (Χώρος, από 14/10). Αλλά και το νέο έργο του Ανδρέα Στάικου "Ερμιόνη", που θα σκηνοθετήσει ίδιος, εμπνέεται από την αρχαιοελληνική μυθολογία και δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κόρη του Αγαμέμνονα και της Ωραίας Ελένης (ΙΜΚ, από 17/10).

Ζητήματα έμφυλης βίας στη σκηνή

Ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδούλου υπογράφει το συγγραφικό ντεμπούτο του με τον "Συνεργό", που εμπνέεται από μια αληθινή ιστορία γυναικοκτονίας, και σκηνοθετεί επίσης την παράσταση στο Θέατρο Επί Κολωνώ (από 10/10). Ο Θοδωρής Γκόνης σκηνοθετεί το "Σφαγείο του έρωτα", που δραματοποιεί μια πινακοθήκη φονικών που διαπράχθηκαν εις βάρος γυναικών (Σύγχρονο), ο Νίκος Δαφνής τις "Ακρότητες" του Γούιλιαμ Μαστροσιμόνε, ένα σκληρό έργο που εκκινεί από μια απόπειρα βιασμού (Κάτω από τη Γέφυρα, από 19/11),  ενώ ο Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί, μετά από έξι χρόνια, τον "Βόιτσεκ" του Γκέοργκ Μπίχνερ, ένα έργο για τον έρωτα μέχρι το φόνο και την αυτοκτονία (Πόλη Θέατρο).

Γάμος
"Γάμος" του Μ. Ποντίκα από την Ελένη Σκότη

Μια τριλογία ολοκληρώνεται στο Άττις

Το "Adagio" του Θανάση Αλευρά θα σκηνοθετήσει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος. Έργο εμπνευσμένο από τον μουσικό όρο και τον ήρεμο ρυθμό που επιβάλλει, ολοκληρώνει μια άτυπη τριλογία που περιλαμβάνει το "Alarme" και το "Amor". Ο Τάσος Δήμας, η Σοφία Χιλλ και η Αγλαΐα Παππά, σταθεροί συνεργάτες του σκηνοθέτη, πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να ξανακοιτάξει τις ουσιαστικές αρχές του θεάτρου, αφηγούμενη εκ νέου την ιστορία των πραγμάτων, παράγοντας μια τέχνη οριακή, που στρέφει τον καθρέφτη από το ιδιωτικό βίωμα στην κοινωνία και τη συλλογική συνθήκη (από 26/11).

Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος x 3

Τρεις παραστάσεις με τη σκηνοθετική υπογραφή του ετοιμάζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ξεκινάει με το "Μια άλλη Θήβα" του Γαλλο-ουρουγουανού Σέρχιο Μπλάνκο, ένα αινιγματικό και συγκινητικό έργο που έχει στον πυρήνα του μια πατροκτονία, με πρωταγωνιστές τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη (από 20/10). Επίσης, θα δώσει ζωή στο "Μάγουλο της Παναγίας", τη βιογραφική εικασία του Παντελή Μπουκάλα για τη ζωή και την προσωπικότητα του Γεώργιου Καραϊσκάκη (από 15/2/23), και τέλος θα παρουσιάσει την "Ανατολή", μια θεατρική σύνθεση της Έλλης Παπαδημητρίου, που εξιστορεί τη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή (από 20/4/23).

Μια άλλη Θήβα
"Μια άλλη Θήβα" σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Τόπο στα νιάτα!

Νέοι ή και πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί διεκδικούν την προσοχή μας. Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου σκηνοθετεί τη "Νύχτα των μυστικών" του Άκη Δήμου και τον γοητευτικό κόσμο ενός τσίρκου (Μπέλλος, από 21/10). Η Ελεάνα Γεωργούλη γράφει και σκηνοθετεί τον "Περιοδεύοντα θίασο", όπου η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο γύρω από τον Εθνικό Διχασμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή (Ελέρ, από 22/10). Ο Παναγιώτης Εξαρχέας ανεβάζει το διήγημα του Γιώργου Χειμωνά "Μυθιστόρημα", που μιλάει για την αδυσώπητη βία που κουβαλάει ο άνθρωπος μέσα του (Μικρό Θέατρο Κεραμεικού, από 11/10). Η Κατερίνα Γιαννοπούλου καταπιάνεται με την πραγματεία περί ηθικής του Καμύ, "Οι Δίκαιοι" (Δημοτικό Πειραιά, από 13/1/23), ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Μαρία Δριμή υπογράφει το "Garamond 12", που θα σκηνοθέτησει άρτι αφιχθείς από την Ολλανδία ο νεαρός Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος (Πορεία, από 24/4/23).

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νίκου Κουρή

Στο πόστο του σκηνοθέτη βρίσκεται για πρώτη φορά ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής, επιλέγοντας το έργο του πολυαγαπημένου Ιρλανδού Μάρτιν Μακ Ντόνα, "Η μοναξιά της Δύσης", που ξεκίνησε στο θεάτρο Αθηνών. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της ιρλανδικής επαρχίας και στρέφεται γύρω από την εκρηκτική σχέση δύο αδερφών, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν ένας ιερέας και ένα περίεργο κορίτσι τους φέρνουν αντιμέτωπους με μια ιδιαίτερη δοκιμασία. Ο Κουρής πρωταγωνιστεί, επίσης, στην παράσταση μαζί με τον Χρήστο Μαλάκη, τη Δανάη Μιχαλάκη και τον Γιώργο Ηλιόπουλο.

Η μοναξιά της δύσης
Εβίτα Σκουρλέτη, Γιώργος Ηλιόπουλος©
"Μοναξιά της Δύσης"

Τα στοιχήματα των Μ. Ρέππα-Θ. Παππαθανασίου

"Μπαμπάδες με ρούμι" κερνάει στο θεάτρο Αλίκη το συγγραφικό δίδυμο, είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της θρυλικής κωμωδίας τους. Ένας τυχερός λαχνός στο τζόκερ, μερικά εκατομμύρια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πέντε επίδοξοι κληρονόμοι και μπόλικοι μπαμπάδες ποτισμένοι με δηλητήριο συνθέτουν το εξωφρενικό σκηνικό του έργου, που καυτηριάζει χαρακτηριστικές ελληνικές παθογένειες. Οι δύο συγγραφείς υπογράφουν και τη σκηνοθεσία, καθοδηγώντας τη Βίκυ Σταυροπούλου, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τον Κώστα Κόκλα, τη Μαρία Λεκάκη, τη Σοφία Βογιατζάκη και την Τζόυς Ευείδη. Σε άλλο κλίμα κινείται το νουάρ δράμα, "Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου", που τους φέρνει ξανά μαζί με την Κάτια Δανδουλάκη. Μαζί της, η Κοραλία Καράντη, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, ο Πάνος Σταθακόπουλος και ο Γιώργος Γεροντιδάκης ενσαρκώνουν την όλο σασπένς και ανατροπές ιστορία του Ρομπέρ Τομά, όπου η ζωή μιας πάμπλουτης κληρονόμου και του χρεωμένου συζύγου της αναστατώνεται από μια ξαφνική επίσκεψη ("Κάτια Δανδουλάκη", από 3/11).

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος μας συστήνει την "Πομόνα" του Άλιστερ Μακντάουαλ και, μάλιστα, σε συνεργασία με τον Ισλανδό σκηνοθέτη με το μυστηριώδες όνομα Sigurdur F3. Η ιστορία αφορά στην ύπαρξη ενός εγκαταλελειμμένου,εφιαλτικού νησιού στο Μάντσεστερ, όπου καταλήγει μια νεαρή κοπέλα ψάχνοντας την αδερφή της (Πόρτα). Ο Μάνος Καρατζογιάννης φέρνει στην Ελλάδα την επιτυχία του Ιρλανδού Έντα Ουόλς, "Χάπι" ("Medicine"), μια αλληγορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση για τους πολλαπλούς εγκλεισμούς που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος (Σταθμός, από τον Δεκέμβριο). Ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί το έργο του Τζον Φλέτσερ "Τ’ αρνάκι έφαγε το λύκο", που ξαναδιαβάζει το σαιξπηρικό "Ημέρωμα της στρίγγλας", αντιστρέφοντας τους ρόλους δαμαστή και δαμαζόμενου (Από Μηχανής, από 25/4/23).

Μέσα στα παρασκήνια

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη προτείνει τη δική της ανάγνωση στο "Κύκνειο άσμα" του Τσέχοφ και με τον τίτλο "Λίγο ακόμα" ανεβάζει στη σκηνή τον Χρήστο Βαλαβανίδη, που θα ερμηνεύσει έναν βετεράνο σαιξπηρικό ηθοποιό που κάνει απολογισμό της ζωής του στο θέατρο (Μικρό Άνεσις). Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης συναντιούνται κι αυτοί στα παρασκήνια ενός θεάτρου, ύστερα από μια παράσταση του "Βασιλιά Λιρ" εν μέσω βομβαρδισμών, στον "Αμπιγιέρ" του Ρόναλντ Χάργουντ, που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις ("Τζένη Καρέζη", από 7/12).

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου
Νουάρ του Ρ. Τομά σκηνοθετούν οι Μ. Ρέππας-Θ. Παπαθανασίου

Περάστε "Μια νύχτα στην Επίδαυρο"

Ξεχωριστός δημιουργός, ο Νίκος Καραθάνος ετοιμάζει ένα πρωτότυπο έργο (το συνυπογράφει με τη Λένα Κιτσοπούλου και τον Γιάννη Αστερή), που αποτίνει φόρο τιμής στο επίκεντρο των θερινών θεατρικών μας διαδρομών. Ένα ιδιαίτερο, ετερόκλητο καστ (Χρήστος Λούλης, Χάρις Αλεξίου, Ζέτα Μακρυπούλια, Έμιλυ Κολιανδρή, Θανάσης Αλευράς, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Έλλη Πασπαλά κ.ά.) ερμηνεύουν τους ρόλους σπουδαίων καλλιτεχνών που, μετά το τέλος μιας παράστασης, επιδίδονται, σε πασίγνωστη ταβέρνα της περιοχής, σε ένα εξωφρενικό φαγοπότι που καταλήγει σε μακελειό. Όπως και να τη χαρακτηρίσεις, φάρσα, μεταφυσικό μιούζικαλ, κωμωδία ή μουσικό ντελίριο, την περιμένουμε με ζωηρή περιέργεια! (Εθνικό, από 16/2/23)

Σατανικές "Δούλες"

Η Αμαλία Καβάλη, η Αγγελική Παπαθεμελή και η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου Αποθήκη (από τον Νοέμβριο) για να ερμηνεύσουν το αριστουργηματικό έργο του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα. Είτε ως παιχνίδι θεάτρου, είτε ως μέρος μιας επιθανάτιας ιεροτελεστίας, είτε ως σχόλιο για την ταξική ανισότητα, η –εμπνευσμένη από πραγματικό γεγονός– ιστορία των δύο υπηρετριών που σχεδιάζουν να δολοφονήσουν την Κυρία τους αποτελεί διαχρονικά μεγάλη ερμηνευτική και σκηνοθετική πρόκληση. 

Τι ετοιμάζει ο Σωτήρης Χατζάκης;

Ήδη σκηνοθετεί και ερμηνεύει, μαζί με τον Δημήτρη Μυλωνά, την επανάληψη του "Σλουθ" (Από Μηχανής), ενώ ετοιμάζει άλλες δύο ιδιαίτερες προτάσεις στο ίδιο θέατρο: Ανεβάζει σε πανελλήνια πρεμιέρα το σύγχρονο οικογενειακό δράμα του Ανδρέα Κεντζού "Στην άλλη άκρη", ενώ την άνοιξη θα ανεβάσει στη σκηνή τον ινδικό μεσαιωνικό μύθο "Τ’ αλλαγμένα κεφάλια". Η μυθική ιστορία δύο ανδρών που διεκδικούν την ίδια γυναίκα μιλάει με συναρπαστικό τρόπο για τη διαφορά Ανατολής και Δύσης και θα δοθεί με τη μορφή μιας τελετουργικής πράξης από τρεις ηθοποιούς, δύο χορευτές κι έναν μουσικό.

Η νύχτα των μυστικών
"Νύχτα των μυστικών" από την Αικ. Παπαγεωργίου

Μπρεχτ με Μπινιάρη-Χρυσοστόμου

Η θεατρική συνάντηση του Άρη Μπινιάρη και του Γιώργου Χρυσοστόμου στην "Άνοδο του Αρτούρο Ούι" του Μπρεχτ, τον Ιανουάριο του 2023, σε νέο θεατρικό χώρο της Κυψέλης, είναι από τις πιο πολυσυζητημένες της σεζόν. Όπως σε όλες τις παραστάσεις που σκηνοθετεί ο Μπινιάρης, έτσι κι εδώ η μουσική παίζει βασικό ρόλο, με στόχο να αναδείξει το παραβολικό έργο που είναι ένας παραλληλισμός της ιστορίας της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία μέχρι την κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ. Ο Μπρεχτ ανασυνθέτει την ιστορία, μεταφέροντας τη δράση στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του Μεσοπολέμου, συνθήκη την οποία διατηρεί ο Μπινιάρης, εμπλουτίζοντας το κείμενο με τραγούδια γραμμένα ειδικά για την παράσταση. Παίζουν, επίσης, οι: Γιάννης Αναστασάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κώστας Κορωναίος κ.ά.

Σκηνοθετική τριανδρία στο Θέατρο Τέχνης

Τρεις έμπειροι και αγαπημένοι σκηνοθέτες θα βρίσκονται στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν". Το "Photograph 51" της Άννα Ζίγκλερ σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς στο Υπόγειο με πρωταγωνιστές τους Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Δημήτρη Πασσά, Νίκο Αλεξίου, Δημήτρη Μαγγίνα (από 28/11). Στην ίδια σκηνή, ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί την "Ελευθερία στη Βρέμη" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ –σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης– με πρωταγωνιστές τους Μαρία Κεχαγιόγλου, Άγη Εμμανουήλ, Μαριάννα Δημητρίου, Υβόννη Μαλτέζου, Διαμαντή Καραναστάση, Γεωργή Τσαμπουράκη, Χάρη Τσιτσάκη (από 26/1/23). Στη σκηνή της Φρυνίχου, ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί τη Μαριάννα Κάλμπαρη και τους Φλομαρία Παπαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Μπλέιν Ρέινινγκερ, Αναστάση Ροϊλό στην "Παρεξήγηση" του Αλμπέρ Καμύ (σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, από 1/2/23).

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Την "Άνοδο του Αρτούρο Ούι" σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης

Συν-σκηνοθεσία Καραζήση-Χατζόπουλου

Μια δίκη που έχει για αντικείμενο μια σπασμένη στάμνα γίνεται αφορμή για την χαρτογράφηση μιας ολόκληρης κοινωνίας στη "Σπασμένη στάμνα" του Χάινριχ φον Κλάιστ, έργο που βρίσκει αναλογίες σε κάθε εποχή, αφού ξεδιπλώνει θέματα όπως αυτά της εξουσίας, του έρωτα, του "είναι" και του "φαίνεσθαι". Το γεμάτο ανατροπές έργο συν-σκηνοθετούν στο Εθνικό Θέατρο οι Ακύλλας Καραζήσης και Νίκος Χατζόπουλος, οι οποίοι μάλιστα παίζουν μαζί με τους Γιώργο Γιαννακάκο, Έλενα-Μαρία Ηλία, Αλεξάνδρα Όσπιτση, Κίττυ Παϊταζόγλου, Παναγιώτη Παναγόπουλο, Χριστίνα-Μελίνα Πολυζώνη, Γιώργο Συμεωνίδη, Θάνο Τοκάκη, Μάρθα Φριντζήλα (από 10/12).

Νέοι σκηνοθέτες που συνεχίζουν δυναμικά

Οι επιλογές των έργων και η σκηνοθεσία που συμβάλλει στη δημιουργία έντασης στο θεατή μας έκαναν να προσέξουμε και να αναζητήσουμε τις δουλειές τεσσάρων νέων σκηνοθετών. Στο Εθνικό Θέατρο, ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί το ρωσικό έργο "Ο Άνθρωπος απ' το Παντόλσκ" του Ντμίτρι Ντανίλοφ (από 14/10) και η Σοφία Πάσχου το έργο της Πένυς Φυλακτάκη "Ο άλλος" (από 21/12). Ο Παντελής Φλατσούσης φέρνει στη σκηνή του Θησείον την "Άκρα ταπείνωση" της Ρέας Γαλανάκη (από 1/2/23). Στον πολυχώρο Κάμιρο, που άνοιξε μετά την καραντίνα και εξελίσσεται σε δυναμικό τόπο συνάντησης στην Κυψέλη, η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη παρουσιάζει το "Ελευθερία εις Θάνατον", δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα ζωντανής ή ψηφιακής παρουσίασης. Κάθε Κυριακή, η παράσταση θα προβάλλεται "λογοκριμένη" και σε live streaming μέσω του καναλιού της Θέρος στο Youtube (από 31/10).

Ο άνθρωπος απ΄ το Παντόλσκ
Τον "Άνθρωπο απ' το Παντόλσκ" μας συστήνει ο Γ. Κουτλής

Σάββας Στρούμπος: Πλώρη για τη Λυρική

Ο Σάββας Στρούμπος και η ομάδα του Σημείο Μηδέν επιμένουν στην έρευνα που δεν είναι μόνο θεωρητική, αλλά και ψυχοσωματική, πάνω στη δουλειά του ηθοποιού και δικαίως έχει κερδίσει την προσοχή των θεατρόφιλων. Μετά την πρεμιέρα της επανάληψης του σημαντικού καφκικού διηγήματος "Αναφορά για μια Ακαδημία" στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Παπαγεωργίου, Μπάμπη Αλεφάντη, Έλλη Ιγγλίζ, Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Έβελυν Ασουάντ, Γιάννη Γιαραμαζίδη, Ρόζυ Μονάκη (από 5/11), ξεκινά προετοιμασίες για την παρουσίαση ενός έργου του Μπέκετ στην Εναλλακτική Σκηνή. Θα σκηνοθετήσει το "Όχι εγώ", γραμμένο το 1972 για την ηθοποιό Μπίλι Ουάιτλω. Ξέρει πώς να χειριστεί την αυστηρή δομή των μπεκετικών έργων, όπως απέδειξαν τα επιτυχημένα ανεβάσματα των "Ευτυχισμένων μερών" και του "Περιμένοντας τον Γκοντό". Ο Στρούμπος "σκηνοθετεί τη χειμαρρώδη λογοδιάρροια ενός αιωρούμενου γυναικείου στόματος(!) στον απόηχο ενός απροσδιόριστου τραυματικού συμβάντος, υπό το βλέμμα της φιγούρας ενός μυστηριώδους ακροατή χωρίς ιδιότητες". Πρωταγωνιστούν οι Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Μπάμπης Αλεφάντης (από 1/2/23).

Διπλός Ευθύμης Φιλίππου

Διπλή είναι παρουσία του Ευθύμη Φιλίππου φέτος. Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται με τον Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus) στον σουρεαλιστικό μονόλογο "George". Εκείνος έγραψε το κείμενο και ο Larry Gus τη σύνθεση στη μουσική παράσταση. Μάλιστα, η αφήγηση και οι μελωδίες που θα παρουσιαστούν ζωντανά στη Στέγη θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα σε συλλεκτικό βινίλιο (1/12-28/2). Στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, η Τζωρτζίνα Λιώση και η Νάνσυ Μπούκλη εμπνέονται από το έργο του Φιλίππου "Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα" και ετοιμάζουν μια χειροποίητη παράσταση στην οποία παίζουν και σκηνοθετούν (από 6/2/23). 

Βρυκόλακες
"Βρυκόλακες" σκηνοθετεί ο Στ. Φασουλής

Ο Βασίλης Μπισμπίκης σκηνοθετεί στη Στέγη

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Θοδωρής Σκυφτούλης και οι ηθοποιοί της ομάδας Cartel θα πρωταγωνιστήσουν στη μεταφορά του μυθιστορήματος "Έγκλημα και Τιμωρία" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Η πρόκληση είναι τριπλή για τους θεατές και αφορά τη μεταφορά της δράσης στην Αθήνα του 2023, τη σκηνοθεσία του Μπισμπίκη για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης και τις ερμηνείες, τόσο τη δική του ως ανακριτή Πορφύρη, του Τσέζαρις Γκραουζίνις στο ρόλο του αλκοολικού Μαρμελάντοφ και του ταλαντούχου Θοδωρή Σκυφτούλη, ο οποίος θα ερμηνεύσει τον Ρασκόλνικοβ, υπό τις ακραία ρεαλιστικές σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Μπισμπίκη. Τη μεταγραφή και δραματουργία υπογράφουν οι Βασίλης Μπισμπίκης και Γιάννης Μελιτόπουλος (18/3-9/4).

Ένα "Χελιδόνι" δε φέρνει την άνοιξη

Ένας ύμνος στην αληθινή αγάπη και το θαύμα της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι το "Χελιδόνι" του Γκιλιέμ Κλούα, που αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση σε γκέι μπαρ του Ορλάντο, τον Ιούνιο του 2016. Ο Κλούα θεωρείται μία από τις πιο καινοτόμες και διεισδυτικές φωνές του σύγχρονου καταλανικού θεάτρου, ενώ το "Χελιδόνι" το πρωτοείδαμε πριν από λίγα χρόνια με τη Σοφία Σεϊρλή και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα. Τώρα, παίζεται στο θέατρο Μουσούρη σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου, με την Κατερίνα Διδασκάλου και τον Δημήτρη Τσίκλη, ερμηνεία τραγουδιού της Δήμητρας Γαλάνη και μουσική του Alex Sid.

Το Χελιδόνι
Διόνυσος Σούλης, Χριστίνα Φυλακτοπούλου©
Στο "Χελιδόνι" συναντιούνται Κ. Διδασκάλου και Δ. Τσίκλης

Βίντατζ επιτυχίες διά χειρός Βάλαρη

Ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας επιτυχιών βάζει την σκηνοθετική υπογραφή του σε θεατρικές παραγωγές που "παίζουν" με τη νοσταλγία. Μεταφέρει στη σκηνή του Πειραιώς 131 την εμβληματική κωμωδία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου "Ο Μπακαλόγατος" των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου που έμεινε στην ιστορία για την ερμηνεία του Κώστα Χατζηχρήστου στον ομώνυμο ρόλο. Ο Γιάννης Ζουγανέλης αναλαμβάνει να υποδυθεί τον Ζήκο στην παράσταση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά με ζωντανή μουσική (από 13/10). Τον Φεβρουάριο, ο Βάλαρης θα παρουσιάσει στο Ακροπόλ τη μουσική κωμωδία του Αλφρέντ Ζερί "Το έκτο πάτωμα", με τους Υρώ Μανέ, Κώστα Μακεδόνα κ.ά., και τραγούδια των Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου, από το πρώτο θρυλικό ανέβασμα της παράστασης.

Ο Γιάννης Καλαβριανός σε "Ανεμοδαρμένα ύψη"

Τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένες αγροικίες του Γιόρκσαϊρ, σημαδεύονται από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Χίθκλιφ και της Κάθριν, έναν έρωτα που τις οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτή είναι η υπόθεση του αριστουργηματικού μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ "Ανεμοδαρμένη ύψη", με το οποίο καταπιάνεται και πάλι ο Γιάννης Καλαβριανός, μετά την παράσταση στο ΚΘΒΕ, το 2017. Η νέα του σκηνοθεσία θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (από 25/1/23). Τη σύνθεση της μουσικής ανέλαβε ο Άγγελος Τριανταφύλλου και παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κατσιαδάκη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πασσάς, Σταύρος Σβήγκος, Νιόβη Χαραλάμπους, Μαρία Κωνσταντά, Γιώργος Μακρής, Λυγερή Μητροπούλου, Γιώργος Μπένος.

Μπακαλόγατος
Γιώργος Καλφαμανώλης©
Τον "Μπακαλόγατο" μεταφέρει στο σανίδι ο Γ. Βάλαρης

Bijouχ de kant: Αποθέωση της εικαστικότητας

Η ομάδα bijoux de kant και ο ευφυής σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης έχουν δώσει το στίγμα τους εδώ και καιρό: εικαστικότητα, βαθιά ματιά, αυθεντική λαϊκότητα χαρακτήρων. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τούς προσκάλεσε να παρουσιάσουν ένα video art πρότζεκτ. Ο τίτλος είναι "Οι 7 θάνατοι της Αντώνας" και θέλει την Μπέττυ Βακαλίδου, πρωτοστάτρια των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, να δίνει ένα αποκαλυπτικό ρεσιτάλ "νεκραναστάσεων" (9/11-4/12). Νωρίτερα θα παρουσιάσουν στο ανακαινισμένο Θέατρο Μπέλλος "Το μαύρο ταξίδι", αληθινή μαρτυρία ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε για να συμμετάσχει στη μικρασιατική εκστρατεία. Παίζουν οι Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Μηλιώνης και η μουσικός Θεοδώρα Αθανασίου (από 12/10).

Βιογραφίες στη σκηνή

Οι εκρηκτικές προσωπικότητες και η μοναδικότητα του ταλέντου κάποιων καλλιτεχνών, που έχουν περάσει στην αιωνιότητα, τραβούν το ενδιαφέρον των σύγχρονων δημιουργών. Μία από αυτές τις προσωπικότητες είναι η Σωτηρία Μπέλλου. Με την εξουσιοδότηση της ίδιας της Μπέλλου να συγγράψει τη βιογραφία της, η πρόωρα χαμένη δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου κατάφερε να φωτίσει όλες τις πτυχές μιας πολυτάραχης ζωής στο έργο "Σωτηρία με λένε". Το έχουμε δει στο παρελθόν με την αείμνηστη Ντίνα Κώνστα και τώρα θα το δούμε με την Κάτια Γκουλιώνη, την ηθοποιό που ερμήνευσε την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην ταινία "Ευτυχία". Σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου στο Μικρό Χορν (Νοέμβριος). Ο πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, "Το τραγούδι της Φλέρυς", αφιερώνοντάς το στη σπουδαία Φλέρυ Νταντωνάκη. Το σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης και ερμηνεύει η Ελένη Κοκκίδου (Σταθμός, από το Φεβρουάριο). Επίσης, στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου έρχεται άλλη μία ισχυρή προσωπικότητα, ο Άντι Γουόρχολ. Στην παράσταση "Andy", ο Δημήτρης Μπογδάνος ξεδιπλώνει στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου τη ζωή του εκκεντρικού βασιλιά της pop art, τον οποίο ερμηνεύει ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, πατώντας σε όσα καταγράφονται στα ημερολόγιά του (από 24/2/23).

Ο συνεργός
Δομνίκη Μητροπούλου©
Τον "Συνεργό" γράφει και σκηνοθετεί ο Γ. Χριστοδούλου

Παραστάσεις βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα

Το θέατρο και η λογοτεχνία βαδίζουν σταθερά χέρι χέρι, και η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και φέτος, με τέσσερα λογοτεχνικά κείμενα να βρίσκουν το δρόμο για τη σκηνή: "Θάνατος στη Βενετία" του Τόμας Μαν σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου στο Πορεία με τους Νίκο Χατζόπουλο, Γιάννη Λεάκο, Ορέστη Χαλκιά, Γρηγορία Μεθενίτη (από 28/2/23), "Η Αφροδίτη με τις Γούνες" του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ, σε μετάφραση-θεατρική διασκευή της νουβέλας από τους Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σπύρο Κυριαζόπουλο, με τους Θανάση Κουρλαμπά και Αμαλία Νίνου στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων, ενώ θα δούμε επίσης, στο Σφενδόνη, τον "Αφανισμό" του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία (με τον Τάσο Κωλέτση) της Άννας Κοκκίνου (από 8/12), αλλά και το μυθιστόρημα του Μπότο Στράους "Αφιέρωση" σε σκηνοθεσία του Χάρη Φραγκούλη, με τους Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Κορνήλιο Σελαμσή, Θεοδώρα Τζήμου, Μιχάλη Τιτόπουλο, κ.ά. (από 16/2/23).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.