"Κάποιος να με προσέχει": Για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου

Κάποιος να με προσέχει Νίκος Βαρδακαστάνης©

Στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αυλαία θα γίνει η πρεμιέρα του έργου "Κάποιος να με προσέχει" του Φράνκ Μακ Γκίνες (11/11) που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου με τους Αντίνοο Αλμπάνη, Δημήτρη Μάριζα, Πήτερ Ραντλ. Τον Φεβρουάριο (2023), η παράσταση θα παιχτεί και, στην Αθήνα στο Σύγχρονο Θέατρο. Ο Μακ Γκίνες ανήκει στη νέα γενιά Ιρλανδών δραματουργών που εντυπωσιάζουν με τον ρεαλιστικό λόγο τους και αναφέρονται στις αντιπαλότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις θρησκείες, στους λαούς, στην κοινωνία. Το "Κάποιος να με προσέχει" (Someone who’ll watch over me – 1991), "ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς. Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους" γράφει στο σημείωμα της η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

Το έργο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή "παιχνίδια" διαφυγής. Μετά από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. "Θέλω το έργο μου να μιλήσει για το πώς τα ανθρώπινα όντα αντέχουν κάτω από φριχτές συνθήκες", λέει ο Φρανκ Μακ Γκίνες στο πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στο Λονδίνο. "Αν και αληθινά τραυματικές και απειλητικές για τη ζωή τους, οι συνθήκες αυτές μπορούν να γίνουν κατανοητές ως προς τη φύση του κτήνους... Ήθελα να είναι ένα έργο για το "εδώ και τώρα" αυτών των τριών ανθρώπων, για το πώς επιβιώνουν, ποιες είναι οι οδοί διαφυγής τους. Μια πολύ βαθιά αγάπη γεννιέται ανάμεσα στους τρεις άντρες. Μια αγάπη που δεν τους τρομάζει και δεν θέλουν να την αποφύγουν. Καθώς είναι καρφωμένοι στο πάτωμα και φυλακισμένοι, η εξάρτηση μεταξύ τους εντείνεται και η απώλεια του ενός θα γίνει απόλυτα τρομαχτική για τον άλλον".  Πληροφορίες www.avlaiatheater.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Για τον Γιάννη Χουβαρδά, ο 'Ιβάνοφ' είναι καθρέφτης της εποχής και της ψυχής μας

Ο "Ιβάνοφ!" του Τσέχοφ ζωντανεύει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (από 23/1), αποκαλύπτοντας την αιώνια πάλη του ανθρώπου με τη ματαιότητα, την ηθική συνείδηση και την κατάθλιψη. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς μιλά για την παράσταση που συνδυάζει τραγωδία, κωμωδία και μουσική, αποκαλύπτοντας καθρέφτες του δικού μας εσωτερικού κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
17/01/2026

"αθανασία": Όταν η πίστη πρωταγωνιστεί στη νέα παράσταση της Νεφέλης Μαϊστράλη

Θυμάστε την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω; Την πίστη, τα θαύματα και το σκάνδαλο; Η ιστορία επιστρέφει στη σκηνή μέσα από το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη, "αθανασία", σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Τρίγγου.

Έφυγε από τη ζωή η Μέλπω Ζαρόκωστα

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η ηθοποιός Μέλπω Ζαρόκωστα, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική πορεία στο ελληνικό και ομογενειακό θέατρο, με θεατρικούς ρόλους, τηλεοπτικές εμφανίσεις και διεθνείς σπουδές στην υποκριτική.

Η κωμική όπερα Φάλσταφ επιστρέφει για έξι παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Στις 15, 18, 21, 26 Φεβρουαρίου και στις 1, 5 Μαρτίου αναβιώνει το κύκνειο άσμα του Βέρντι, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1893.

Ο Sidi Larbi Cherkaoui έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής να χορέψει ενάντια στη βία και τη λήθη

Ένα συγκλονιστικό έργο μνήμης και συμφιλίωσης από τον Sidi Larbi Cherkaoui θα δούμε στο Φεστιβάλ της Ανοιξης του Μεγάρου Μουσικής. Ο χορός, η ζωντανή μουσική και η εικαστική δύναμη ενώνονται σε μια τελετουργία ταυτότητας, απώλειας και ανθρωπιάς.

"Ο Γιάννης το βούδι": Η αθέατη ιστορία ενός παιδιού ζωντανεύει στο Ίδρυμα 'Μιχάλης Κακογιάννης'

Το συνταρακτικό έργο της Ευαγγελίας Γατσωτή 'Ο Γιάννης το βούδι' επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις για να μας θυμίσει πόσο βαθιά μέσα μας ριζωμένα είναι τα αγκάθια της "μικρής" μας κοινωνίας.

"Μάκβεθ" από την Κατερίνα Ευαγγελάτου με Γάλλο και Καραμπέτη

Μετά από μια καθοριστική και ουσιαστική πορεία στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επιστρέφει σε έναν χώρο που δεν είναι απλώς τόπος δημιουργίας, αλλά κομμάτι της θεατρικής της μνήμης. Το Αμφι-Θέατρο ανοίγει ξανά έναν κύκλο συνέχειας, με σεβασμό στην ιστορία του και βλέμμα στραμμένο στο παρόν.