"Κάποιος να με προσέχει": Για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου

Κάποιος να με προσέχει Νίκος Βαρδακαστάνης©

Στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αυλαία θα γίνει η πρεμιέρα του έργου "Κάποιος να με προσέχει" του Φράνκ Μακ Γκίνες (11/11) που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου με τους Αντίνοο Αλμπάνη, Δημήτρη Μάριζα, Πήτερ Ραντλ. Τον Φεβρουάριο (2023), η παράσταση θα παιχτεί και, στην Αθήνα στο Σύγχρονο Θέατρο. Ο Μακ Γκίνες ανήκει στη νέα γενιά Ιρλανδών δραματουργών που εντυπωσιάζουν με τον ρεαλιστικό λόγο τους και αναφέρονται στις αντιπαλότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις θρησκείες, στους λαούς, στην κοινωνία. Το "Κάποιος να με προσέχει" (Someone who’ll watch over me – 1991), "ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς. Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους" γράφει στο σημείωμα της η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

Το έργο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή "παιχνίδια" διαφυγής. Μετά από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. "Θέλω το έργο μου να μιλήσει για το πώς τα ανθρώπινα όντα αντέχουν κάτω από φριχτές συνθήκες", λέει ο Φρανκ Μακ Γκίνες στο πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στο Λονδίνο. "Αν και αληθινά τραυματικές και απειλητικές για τη ζωή τους, οι συνθήκες αυτές μπορούν να γίνουν κατανοητές ως προς τη φύση του κτήνους... Ήθελα να είναι ένα έργο για το "εδώ και τώρα" αυτών των τριών ανθρώπων, για το πώς επιβιώνουν, ποιες είναι οι οδοί διαφυγής τους. Μια πολύ βαθιά αγάπη γεννιέται ανάμεσα στους τρεις άντρες. Μια αγάπη που δεν τους τρομάζει και δεν θέλουν να την αποφύγουν. Καθώς είναι καρφωμένοι στο πάτωμα και φυλακισμένοι, η εξάρτηση μεταξύ τους εντείνεται και η απώλεια του ενός θα γίνει απόλυτα τρομαχτική για τον άλλον".  Πληροφορίες www.avlaiatheater.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Από την κωμωδία στο δράμα: Η Αγγελική Μαρίνου ανάμεσα σε δύο θεατρικά σύμπαντα

Θελήσαμε να γνωρίσουμε την ηθοποιό που πρωταγωνιστεί ταυτόχρονα στους "Κάλπηδες" και τον "Δεσμώτη" και, μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση, μας μίλησε για την πολιτική διάσταση του θεάτρου, τη σημασία της ομάδας, τα δεσμά της σύγχρονης ζωής, όσα την αποφορτίζουν και τα αγαπημένα της στέκια στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
11/02/2026

"Μέσα στο Μυαλό σου – Part 2": Εξτρα παραστάσεις στο θέατρο Αλίκη

Η διαδραστική θεατρική πρόταση του Δρ. Γιώργου Λάγιου έχει ενθουσιάσει το κοινό με τον τρόπο που εξερευνά σχέσεις, επιθυμίες, φόβους και τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία και τον έρωτα.

"Bacon": Το θρίλερ - φαινόμενο από το Λονδίνο στο θέατρο Άνεσις

Ποια παράσταση ταράζει τα νερά τον Απρίλιο 2026; Ένα ωμό, ηλεκτρισμένο θρίλερ για τη βία, την επιθυμία και τα τραύματα που δεν κλείνουν ποτέ σκηνοθετεί η Έμιλυ Λουίζου, με τους Γιώργο Μπένο και Αλέξανδρο Πιεχόβιακ.

"Hotel Amour": Το πολυσυζητημένο μιούζικαλ στο Spotify και στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ

Ακούστε τα τραγούδια του "Hotel Amour" των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη στο Spotify και δείτε την παράσταση στο Ακροπόλ που συνεχίζει δυναμικά.

Θα κλείσει τελικά το Ηρώδειο για εργασίες συντήρησης;

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, όμως το ενδεχόμενο της διεξαγωγής παραστάσεων τον Ιούνιο συζητείται έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες και δηλώσεις αξιωματούχων.

Ένα διαρκές "so fucking what" στο έργο του Ουελμπέκ που ανεβάζουν οι Εlephas Tiliensis

Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου, μετά τη "Σεροτονίνη", επιστρέφουν στον Μισέλ Ουελμπέκ, αυτή τη φορά με την "Εκμηδένιση" (Anéantir), σε μια παγκόσμια πρώτη σκηνική εκδοχή που μοιάζει λιγότερο με θεατρικό έργο και περισσότερο με ακτινογραφία της ψυχής μας.

Αντωνία Οικονόμου, μήπως το πιο μοναχικό μέρος στο σύμπαν είναι μέσα μας;

Για το νέο της, σκοτεινά ποιητικό, χοροθεατρικό έργο "'the great nothing' στα Τζάμια Κρύσταλλα μιλά στο 'α' η χορογράφος Αντωνία Οικονόμου - αλλά και για την απώλεια, τον αποχωρισμό και την απουσία της επαφής.