Το Arc For Dance Festival κλείνει 15 χρόνια και το γιορτάζει

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού με το σύνθημα "Fall into Place" συνεχίζεται μέχρι τις 2 Οκτωβρίου σε 5 διαφορετικούς χώρους: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Θέατρο Ροές, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Gaz Symphony Studio και Dance Cultural Centre (DAN.C.CE). Μην χάσετε το κυρίως πρόγραμμα της διοργάνωσης από 29 Σεπτεμβρίου όπου φιλοξενούνται 7 πρωτότυπα χορευτικά έργα, 3 στην παγκόσμια πρεμιέρα τους και 4 σε πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα.

Ηλίας Λαζαρίδης Hooked Alberto Mocellin©

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc For Dance Festival επιστρέφει από 6 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου και γιορτάζει τα δεκαπέντε του χρόνια, επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην ανοιχτή δυναμική του χορού όπως αυτή εκφράζεται στη διαρκή αλληλεπίδρασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Θέατρο Ροές, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Gaz Symphony Studio και Dance Cultural Centre (DAN.C.CE): αυτοί είναι οι πέντε διαφορετικοί χώροι που θα φιλοξενήσουν την φετινή διοργάνωση. 

IOANNIS MANDAFOUNIS-YANNIS ADONIOU
Ιωάννης Μανταφούνης & Γιάννης Αντωνίου "Extra Vaganzzza”

Με κεντρικό σύνθημα "Fall into place”, η διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ, DAN.C.CE Unitiva, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού Aerowaves, σχολιάζει χαρακτηριστικά την φετινή θεματική: "Γλώσσες πολλές, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική, συνδέουν την πτώση με τον τόπο σε μια παράξενη εικόνα ελεύθερης γείωσης των σωμάτων". Το ARCFEST15 ξεκινά από τη διαπίστωση αυτή, καθώς ταυτόχρονα συνδέεται με την πραγματικότητα που ορίζουν οι κάθε λογής κρίσιμες μετατοπίσεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, περιβαλλοντικές αλλαγές, πολεμικές καταστροφές και μεταναστευτικές ροές.
Σε αυτή τη βίαιη κίνηση/πτώση των σωμάτων, το Φεστιβάλ στοχάζεται "τον τρομακτικό πόθο του ανήκειν". Προτείνει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο χορός μας δείχνει τι σημαίνει να έχει και να αφήνει κανείς έναν τόπο, να βρίσκει δηλαδή το σημείο στο οποίο ταιριάζει μια δεδομένη στιγμή (fall into place) και να προχωρά χωρίς να το κατέχει".

Εύα Γεωργιτσοπούλου A signal that travels down through the heart
Kata Kwiatkowska©
Εύα Γεωργιτσοπούλου "A signal that travels down through the heart"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Φρόσω Τρούσα, σημειώνει: "Όλα τα χορευτικά έργα στο φετινό ARCFEST15 συναντώνται στον εξαιρετικό τόπο όπου το ανήκειν σημαίνει την επιλογή ελεύθερης, ισότιμης συμπόρευσης, και εστιάζουν σε εκδοχές της περίπλοκης αυτής συνθήκης: στη λοξοδρόμηση, το γίγνεσθαι από κοινού, την ατίθαση αγάπη, τις εμπρηστικές εναντιώσεις και επακόλουθες συμφιλιώσεις, την ποιητική της ατέλειας και της αστάθειας, τον συντονισμό με ξένους ήχους, τα μοτίβα της φυγοδικίας, το "μουρμούρισμα" –τους οργανικούς συσχετισμούς των πουλιών στο πέταγμά τους–, την ξαφνική αιώρηση, τη δραστική αμφισβήτηση της επικράτειας, την αποτροπή του φόβου".
Η επετειακή έκδοση του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Arc For Dance Festival "απο/γειώνεται" και ξετυλίγεται σε διάφορους χώρους της Αθήνας, με την κορύφωσή του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με 7 πρωτότυπα χορευτικά έργα: 3 στην παγκόσμια πρεμιέρα τους και 4 σε πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα. Τα έργα αυτά συνθέτουν το "MAIN FEST” της διοργάνωσης, το οποίο θα μεταδίδεται ζωντανά και διαδικτυακά μέσω του "ARC FLOW” αξιοποιώντας τις πρόσφατες μνήμες από τους περιορισμούς της καραντίνας και επιδιώκοντας να προσεγγίσει την προβληματική της "αναμετάδοσης" σε σχέση με τον χορό, ανοίγοντας έτσι μια ευρύτερη συζήτηση για τη σημασία της παρουσίας, την οικονομία της εμπειρίας στα χρόνια του διαδικτύου, και την πολιτική της προσβασιμότητας.

Γιάννης Αντωνίου STRANGERS
George Halikias©
Γιάννης Αντωνίου "Strangers"

Όσα θα δούμε στο "MAIN FEST”

29/9, 8.30 μ.μ.: Δάφνη Αντωνιάδου "Dreams of time” πρεμιέρα - Γιάννης Αντωνίου "Strangers” πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα
30/9, 8.30 μ.μ.: Ιωάννης Μανταφούνης & Γιάννης Αντωνίου "Extra Vaganzzza” πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα - Andreas Hannes "Warping soul” πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα
1/10, 8.30 μ.μ.: Εύα Γεωργιτσοπούλου "A signal that travels down through the heart” πρεμιέρα - Silvia Gribaudi "Graces” πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα
2/10, 8.30 μ.μ.: Ηλίας Λαζαρίδης "Hooked” πρεμιέρα

ANDREAS HANNES WARPING SOUL
Andreas Hannes "Warping soul”

Οι υπόλοιπες δράσεις του ARCFEST15

Στις 17, 18 και 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του "ARC_HITECTS” παρουσιάζονται χορευτικά έργα που αμφισβητούν τα όρια ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργικής γλώσσας και συνθήκης βίωσης ενός έργου τέχνης: Igor x Moreno με την virtual reality παράσταση "Idiot-Syncracy” (Dance Cultural Centre - DAN.C.CE, 17/9, 7 μ.μ.), Alessandro Carboni με το "The angular distance of a celestial body” (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 18/9, 5 μ.μ., πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα), Αναστασία Βαλσαμάκη με το virtual reality "Body monologue” (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 18/9, 6 μ.μ., πρεμιέρα) και Χάρης Κούσιος με το "17000” (Θέατρο Ροές, 23/9, 8.30 μ.μ.)
Το διήμερο "PRIME MOVERS” (24–25/9) τέσσερις νέοι χορογράφοι παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Θέατρο Ροές: Ελιάν Ρουμιέ "Intekal” & Εμμανουέλα Σακελλάρη "Remembering a line dance” (24/9, 8.30 μ.μ.), Χριστιάνα Κοσιάρη "Chained” & Διαμάντω Χατζηζαχαρία "Αίθριο” (25/9, 8.30 μ.μ.).

SILVIA GRIBAUDI – GRACES
Silvia Gribaudi "Graces”

Τις συζητήσεις του  στο Θέατρο Ροές συντονίζει η Χρυσάνθη Μπαδέκα Η ενότητα "ARC DIALOGUES” καθιστά την πολυφωνία του φεστιβάλ προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Μέσα από συνομιλίες με τη χορογράφο Χρυσάνθη Μπαδέκα, οι νέοι δημιουργοί μοιράζονται τις επιρροές τους, τις ανησυχίες τους και τη δημιουργική διαδικασία της δουλειάς τους, ενώ απαντούν και σε ερωτήσεις του κοινού. (24–25/9, 9.15 μ.μ.) 

Το ARC15 βγαίνει στον δρόμο και ανοίγεται στα ενδεχόμενα του δημόσιου χώρου και την τυχαία απόκριση του περαστικού με την ενότητα "ARC HOOD”, η οποία περιλαμβάνει δύο σύντομες χορευτικές παραστάσεις, επαναλαμβανόμενες εναλλάξ, στον ανοικτό προαύλιο χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (πριν τις παραστάσεις του "MAIN FEST”: Le Grand Jete "Turn around boy” (29/9-1/10, 8 μ.μ.), Διαμάντω Χατζαζαχαρία "A walk in the park” (30/9 & 2/10, 8 μ.μ.).

DIAMANTO HADJIZACHARIA A WALK IN THE PARK
Διαμάντω Χατζαζαχαρία "A walk in the park”

Η παιδαγωγική της κίνησης διαχρονικά απασχολεί το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc for Dance Festival με στόχο να ενισχύσει τη γνώση για τις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, για τα στοιχεία που συνθέτουν τη διαρκώς μεταβαλλόμενη γλώσσα του χορού, τα εννοιολογικά και παραστατικά ιδιώματά της. Το φεστιβάλ εκπληρώνει αυτή του την επιθυμία με την ενότητα "ARC HOTHOUSES”. Μια σειρά, δηλαδή, masterclasses και σεμιναρίων για επαγγελματίες χορευτές: Bush Hartshorn "Giving and receiving feedback” (workshop για καλλιτέχνες και κοινό, Gaz Symphony Studio, 27-29/9, 2 μ.μ., διάρκεια 6 ώρες), Ηλίας Λαζαρίδης "Δημιουργικό εργαστήριο” (masterclass για επαγγελματίες χορευτές, Dance Cultural Centre (DAN.C.CE), 30/9, 12 μ. - 1/10, 1 μ.μ., διάρκεια 5 ώρες), Silvia Gribaudi "A free body” (Dance Cultural Centre (DAN.C.CE), 1/10, 11 π.μ., διάρκεια 90’)

Όλες οι παραστάσεις καθώς και οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό. Για την παρακολούθηση των παραστάσεων και των παράλληλων δράσεων απαιτείται προκράτηση (εκτός από τις παραστάσεις στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ("ARC HOOD”).
Για τις κεντρικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τους Prime Movers στο θέατρο Ροές: https κρατήσεις στο www.ticketservices.gr. Για τους ARC_HITECTS και τα HOT_HOUSES: 6931459880.

Δείτε το trailer εδώ | www.arcfordancefestival.gr 

φωτό εξωφύλλου: Ηλίας Λαζαρίδης "Hooked"

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Arc for Dance Festival 15

  • Φεστιβάλ

To φεστιβάλ, που ξεκίνησε φέτος με ένα συμπεριληπτικό εργαστήρι χορού και σύνθεσης χορογραφίας σε συνεργασία με τη Liminal, περιλαμβάνει επίσης στο πρόγραμμά του virtual reality εγκαταστάσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (18/9) και άλλα έργα (17, 23/9) στην ενότητα ARC_hitects, δημιουργίες νέων χορογράφων στο Θέατρο Ροές (Prime Movers, 24–25/9, ακολουθεί συζήτηση) και κορυφώνεται με τις παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ όπου 7 πρωτότυπα χορευτικά έργα (3 στην παγκόσμια πρεμιέρα τους και 4 σε πρώτη παρουσίασή τους στην Αθήνα) θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (MAIN FEST, 29/9–2/10). Οι παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ θα μεταδοθούν ζωντανά διαδικτυακά (ARC_Flow), ενώ το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ συμπληρώνουν τα masterclasses και σεμινάρια για επαγγελματίες χορευτές (ARC_Hothouses, 27/9–1/10) στον χώρο του Dance Cultural Centre (DAN.C.CE), καθώς και οι παραστάσεις που συναναντούν τυχαία τους περαστικούς στο Προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ARC_Hood, 29/9-2/10).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.