"Αίμα στο αίμα" και αυτοδικία στον Πειραιά: Πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού

Η Πέτρινη Αποθήκη Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς μετατρέπεται στο σκηνικό της ατμοσφαιρικής παράστασης-εγκατάστασης του γνωστού σκηνοθέτη στο πλαίσιο του Πειραιάς Artport ΙΙ.

Αίμα στο αίμα Ελίνα Γιουνανλή©

Από την αρχή μας κίνησε το ενδιαφέρον η περιπατητική παράσταση - εγκατάσταση "Αίμα στο αίμα” (21/9-2/10) που παρουσιάζει ο Γιάννης Καλαβριανός στο πλαίσιο του Πειραιάς Artport ΙΙ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το κεντρικό θέμα της, η αυτοδικία, είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που σκεφτόμαστε όταν ακούμε αυτόν τον τίτλο.

Αίμα στο αίμα
Ελίνα Γιουνανλή©

"Εμείς είμαστε το δικαστήριο!": Από την αρχαιότητα οι πράξεις αυτοδικίας αποτέλεσαν έναν ατομικό τρόπο αναζήτησης της δικαίωσης, παρακάμπτοντας τον Νόμο. Η παράσταση επιλέγει περιστατικά από την ειδησεογραφία, το δημοτικό τραγούδι και τη λογοτεχνία και οι θεατές περιηγούνται ελεύθερα και για όσο διάστημα επιθυμούν (με προτεινόμενη διάρκεια παραμονής τα 60’) στον χώρο της Πέτρινης Αποθήκης Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Αίμα στο αίμα
Ελίνα Γιουνανλή©

Από τα εγκλήματα τιμής, τις βεντέτες, μέχρι τα λιντσαρίσματα και τις βιτριολίστριες, το ζήτημα της αυτοδικίας επανέρχεται συνεχώς και με διαφορετικές μορφές. Ο εικαστικά διαμορφωμένος χώρος (Μαρία Καραθάνου), τα βίντεο (Φώτης Φωτόπουλος), οι φωτογραφίες, τα πρωτοσέλιδα, οι φωτισμοί (Νίκος Βλασόπουλος), οι τέσσερις ηθοποιοί -Γιάννης Βαρβαρέσος, Αλεξία Μπεζίκη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κέλλυ Παπαδοπούλου- και ο μουσικός Νικήτας Κίσσονας με την ηλεκτρική κιθάρα του, δημιουργούν μία εγκατάσταση αφιερωμένη στις πράξεις εκδίκησης χωρίς προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αίμα στο αίμα

  • Performance/Εγκατάσταση
  • Διάρκεια: 60 '

Μια περιπατητική παράσταση-εγκατάσταση αφιερωμένη στις μεμονωμένες πράξεις εκδίκησης και δικαίωσης που λαμβάνουν χώρα εκτός του νόμου από την αρχαιότητα, με πρώτη ύλη από την ειδησεογραφία, το δημοτικό τραγούδι και τη λογοτεχνία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.