Απεβίωσε ο Κώστας Καζάκος

Ο μεγάλος θεατράνθρωπος και ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Ματωμένα χώματα Σταύρος Χαμπάκης©

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Καζάκος σε ηλικία 87 ετών. Ο  μεγάλος θεατράνθρωπος και ηθοποιός με σημαντική θητεία στο σανίδι, στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη άφησε την τελευταία του πνοή μετά από νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο Απρίλιο είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει για λόγους υγείας από τα "Ματωμένα χώματα" της Διδώς Σωτηρίου λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στα 18 του χρόνια για να  σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο εξαιτίας της αριστερής κληρονομιάς του πατέρα του, το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε. Αποφάσισε, έτσι, να αλλάξει σταδιοδρομία και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου στο τμήμα Ηθοποιών και Σκηνοθετών (1953-1956) και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).
Έπαιξε σε 40 περίπου ταινίες, ενώ συμμετείχε και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1957 με το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία". Ακολούθησε μία πορεία με σπουδαίους ρόλους όπου έπαιξε Τενεσί Ουίλιαμς, Άρθουρ Μίλερ, Ζαν Πολ Σαρτρ, Κάρλο Γκολντόνι, καθώς και αρχαίο δράμα. Η Η σχέση της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου με το θέατρο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ήταν πάντα ιδιαίτερη. Με το "Μεγάλο μας Τσίρκο" έγραψαν ιστορία μεσούσης της Χούντας, ενώ έκτοτε το θέατρο που φέρει το όνομα της αγαπημένης ηθοποιού στην οδό Ακαδημίας έχει φιλοξενήσει αρκετά από τα έργα του συγγραφέα.

Κώστας Καζάκος - Ο δρόμος περνάει από μέσα
Στιγμιότυπο από την παράσταση "Ο δρόμος περνάει από μέσα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη (2017)

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Άδειας Άσκησης επαγγέλματος του Ηθοποιού, συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου (μαζί με τον Λέοντα Τριβιζά) και ιδρυτής του ιδρύματος "Τζένη Καρέζη". Τιμήθηκε με τον "Χρυσό Απόλλωνα", βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, το Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή ("Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη) και το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του. Το 1995 ίδρυσε το "Σχολείο Υποκριτικής – Κώστας Καζάκος”, τετραετούς φοίτησης.
Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Την γνώρισε στην κομβική για την πορεία του ταινία του Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο Νίκου Φώσκολου "Κοντσέρτο για πολυβόλα" (1967). Από το 1997 έως σήμερα σύντροφός του ήταν η ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζένη Κόλλια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.