Το "Solaris" στο Άσυλο Ανιάτων από τον Θοδωρή Αμπαζή

Μάθαμε αποκλειστικά ότι το έργο του Στάνισλαβ Λεμ που έγινε γνωστό από την ομώνυμη αριστουργηματική ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι, γίνεται θεατρική παράσταση ειδικά σχεδιασμένη για το Άσυλο Ανιάτων.

Solaris

Ο Θοδωρής Αμπαζής και η ομάδα "Όπερα" δημιούργησαν μια σκηνική σύνθεση ειδικά σχεδιασμένη για το Άσυλο Ανιάτων -  Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων. Βασισμένος στο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ "Solaris", ο γνωστός σκηνοθέτης υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία μιας ομότιτλης site specific παράστασης που "συνομιλεί" με τον χώρο σε πολλά επίπεδα, αξιοποιώντας μέρος των εγκαταστάσεών του αλλά και την ενέργεια 130 χρόνων φροντίδας και αγάπης σε χιλιάδες άπορους ασθενείς πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. 
Το "Solaris" είναι μια φιλοσοφική κριτική στην ανθρώπινη δυνατότητα να κατανοήσει τον κόσμο και έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την αριστουργηματική -διακεκριμένη στο Φεστιβάλ των Καννών- κινηματογραφική μεταφορά του Αντρέι Ταρκόφσκι το 1971, ενώ ακολούθησε μία ακόμα ταινία το 2002 από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ. 
Η ομάδα "Όπερα" επικεντρώνεται στην αναζήτηση των ορίων της θεατρικής πράξης, κάθε φορά με ένα διαφορετικό τρόπο, στην προκειμένη περίπτωση αξιοποιώντας έναν διάδρομο (όπως βλέπετε παραπάνω) του Ασύλου Ανιάτων. Παράλληλα, η μουσική σκέψη καθορίζει τη δομή των παραστάσεων της ομάδας, χωρίς να υποβαθμίζει τη θεατρική λειτουργία αλλά να την αναδεικνύει. Το ίδιο συμβαίνει και στο "Solaris", όπου η  πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιάννη Αναστασάκη παίζεται ζωντανά από τον ίδιο. Η έντονη εικαστική προσέγγιση και η χρήση πολυμέσων είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του.
Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδάς και Δανάη Σαριδάκη. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Τσακνιά, ο σκηνικός χώρος, η εγκατάσταση και τα κοστούμια της Ναταλίας Μαντά και οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 28/9

Θοδωρής Αμπαζής
Θοδωρής Αμπαζής

Πλανήτης "Solaris"

Ο "Solaris", ένας μυστηριώδης μακρινός πλανήτης αποτελούμενος από ένα διαστημικό ωκεανό τυλιγμένο με σύννεφα, γίνεται στόχος επιστημονικής έρευνας. Θεωρείται πιθανό ολόκληρος ο πλανήτης να είναι ένα εξωγήινο νοήμον ον. Όταν αποφασίζουν να τον ενεργοποιήσουν με ακτίνες φωτός υψηλής ενέργειας, συμβαίνουν διάφορα παράξενα φαινόμενα που συνοδεύονται από παραισθήσεις του πληρώματος του διαστημικού σταθμού, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ’ τον πλανήτη. Πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλόκοτες σκέψεις και αναπάντεχες συναντήσεις, που γεννιούνται από τις ανομολόγητες επιθυμίες των ηρώων του μυθιστορήματος, διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διατυπώνονται ερωτήματα για την ζωή, το θάνατο, τον έρωτα τον φόβο και την εξιλέωση. 
"Τι είναι ένας "κανονικός” άνθρωπος; Κάποιος που δεν έχει κάνει ποτέ του έστω μία κακή πράξη; Έστω. Αλλά οι σκέψεις του δεν είναι ανεξέλεγκτες; Ίσως κάτι, ένα φάντασμα, ξύπνησε κάπου μέσα του πριν από δέκα ή τριάντα χρόνια κάτι που εκείνος απώθησε κι έπειτα ξέχασε, κάτι το οποίο δεν φοβάται, αφού ξέρει ότι ποτέ δεν θα το αφήσει ν’ αναπτυχθεί και άρα να τον οδηγήσει σε κάποια πράξη. Και τώρα, ξαφνικά, μέρα μεσημέρι, συναντά αυτό το πράγμα... αυτή η σκέψη, έχει πάρει σάρκα και οστά, έρχεται και προσκολλάται πάνω του και δεν μπορεί να καταστραφεί... Αναρωτιέται πού βρίσκεται... Ξέρεις πού βρίσκεται; Εδώ στον Σολάρις."

28,29,30 Σεπτεμβρίου & 1,2,5,6,7,8,9,17,18,24,25 Οκτωβρίου | Λόγω της μικρής χωρητικότητας θεατών (25 ανά παράσταση) και καθώς η παράσταση είναι μικρής διάρκειας (80’) είναι πιθανόν να γίνουν και κάποιες διπλές παραστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τα χορευτικά ραντεβού του Φεβρουαρίου

Ο Φεβρουάριος στην Αθήνα γεμίζει χορό και σωματική έκφραση: από ιδιαίτερες παραστάσεις σύγχρονου, ερευνητικού χορού έως φλαμένκο, μας καλούν να θαυμάσουμε την κίνηση και να νιώσουμε έντονα συναισθήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2026

Νέες φωτογραφίες από την "Αναπαραγωγή" που συνεχίζεται στο Studio Μαυρομιχάλη

Το έργο παρακολουθεί τη δύσκολη πορεία ενός ομόφυλου ζευγαριού προς τη δημιουργία οικογένειας, σχολιάζοντας πώς η η κοινωνία αντιλαμβάνεται την "κανονικότητα".

"Αναζητώντας την Ελένη" και το τραύμα στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Μια συνταρακτική ιστορία φέρνει στο προσκήνιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά η Νατάσα Νταϊλιάνη, αντλώντας από την κληρονομιά της οικογένειάς της.

15 Χρόνια Ισπανόφωνου Θεάτρου σε πρώτη ανάγνωση

Ξεκινά το 15ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων και φιλοξενείται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής κάθε Τρίτη του Φεβρουαρίου (3-24 Φεβρουαρίου) με ελεύθερη είσοδο.

"Ανεξάρτητα κράτη" : Εναρξη προπώλησης για την καλοκαιρινή περιοδεία

Μια παράσταση που μίλησε για την αλήθεια, την εξουσία και τη σιωπή επιστρέφει το καλοκαίρι του 2026 σε ανοιχτά θέατρα. Τα "Ανεξάρτητα Κράτη" συνεχίζουν να ταράζουν συνειδήσεις, αυτή τη φορά κάτω από open air θέατρα.

Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2024

Ποιοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό απέσπασαν τα βραβεία, ποιοι τους επαίνους και το σκεπτικό των κριτικών επιτροπών πίσω από την απόφαση.

"Ιβάνοφ!" και "Φονιάς βάζουν τον Πειραιά στο κέντρο της σκηνής

Ο "Ιβάνοφ" και ο "Φονιάς, έγκλημα και αθώωση" έχουν ήδη μετατρέψει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σημείο αναφοράς της φετινής θεατρικής σεζόν, με αλλεπάλληλες sold out παραστάσεις.