"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" επιστρέφει τη νέα σεζόν και η προπώληση μόλις ξεκίνησε

Αν δεν προλάβατε να δείτε την σπιντάτη σκηνική εκδοχή της κωμωδίας του Ντάριο Φο από τον Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο, μην χάσετε την ευκαιρία από τη νέα σεζόν.

Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης του Γιάννη Κακλέα "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο, που αναδείχθηκε σε ένα από τα απόλυτα sold out της προηγούμενης σεζόν, μπορούσε μόνο να ακολουθήσει η σκηνική της συνέχεια. Από 5 Οκτωβρίου η talk of the town παράσταση που έθεσε μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις της σεζόν προσελκύοντας την ίδια στιγμή κοινό κατά βάση νεαρής ηλικίας στην θεατρική πλατεία, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια και η προπώληση μόλις ξεκίνησε. 

Ο Πάνος Βλάχος αποδείχθηκε δεινός ερμηνευτής που δεν δίστασε να μεταμορφωθεί στον "Αναρχικό” του Ντάριο Φο, τραγουδώντας, παίζοντας μουσική και υπογράφοντας τους στίχους των τραγουδιών παράλληλα, στην παράσταση που έδωσε νέα πνοή στην εκρηκτική πολιτική σάτιρα που χάρισε το Νόμπελ στον συγγραφέα το 1970. Ο Φο το 1969 είχε υπερασπισθεί τον Ιταλό αναρχικό Τζουζέπε Πινέλλι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί αδίκως για θανατηφόρα βομβιστική έκρηξη στο Μιλάνο. Ο εργάτης σιδηροδρόμων, κατά την ανάκριση από αστυνομικό επιθεωρητή, εκπαραθυρώθηκε από τον τέταρτο όροφο της Ασφάλειας, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η σύλληψη του Πιέτρο Βαλπρέντα (μίμος - χορευτής), ο οποίος αργότερα αποφυλακίστηκε, αφού αποδείχτηκε ότι την βόμβα είχε τοποθετήσει γνωστός φασίστας, πράκτορας μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ. Ο Ντάριο Φο, για όλη αυτή την ιστορία αποφάσισε να γράψει τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού", έργο-καταγγελία για τη βία, την αυθαιρεσία της εξουσίας και την "τυφλή" δικαιοσύνη της δικαστικής εξουσίας.

Η παράσταση βγάζει τη γλώσσα και μας ξεβολεύει με εμβόλιμες επικαιροποιημένες "σπόντες" για την αστυνομία, τη βία, την εξουσία, ακόμη και το ελληνικό θέατρο, εκπληρώνοντας το ζητούμενο του Φο για ένα θέατρο ζωντανό, μπουφονικό, σκεπτόμενο και διασκεδαστικό, που εκφράζει σκληρές αλήθειες, όπως διαβάζουμε στην αναλυτική κριτική του "α”

Με τον Πάνο Βλάχο συμπρωταγωνιστούν οι Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης. Ο Βάιος Πράπας υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης, την οποία ερμηνεύει ζωντανά.

Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τα σκηνικά επιμελήθηκαν ο σκηνοθέτης μαζί με την Ηλένια Δουλαδίρη, η οποία υπογράφει και τα κοστούμια. Οι χορογραφίες είναι της Αγγελικής Τρομπούκη και οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο αφορμάται από την πραγματική δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο, το έργο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στη κυβερνητική διαφθορά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Ταυτόχρονα, η παράσταση, που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200.000 θεατές, διαθέτει εκρηκτική ενέργεια και ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού, μίας φιγούρας διαχρονικής, αστείας και επικίνδυνης για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο, συνδυάζοντας τα τραγούδια και τη ζωντανή μουσική με το καυστικό χιούμορ.

Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Η καλύτερη φάση για να κλείσεις εισιτήριο είναι τώρα

Όλα όσα θα δεις στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση μέχρι τον Ιούνιο: Εκθέσεις από Γιώργο Λάνθιμο και Τίλντα Σουίντον, η εκρηκτική Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας, δύο νέες παραστάσεις του Τιάγκο Ροντρίγκες, το STEGI.RADIO Takeover 2026 και πολλά ακόμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/12/2025

Το "Hotel Amour" παίρνει παράταση για 2026 στο Ακροπόλ

Συνεχίζεται σε νέα μέρα και ώρα το 2026 το 'Hotel Amour' των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, για ακόμα περισσότερες νύχτες όπου όλα επιτρέπονται.

"Η Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα!": Μια ξέφρενη κωμωδία που γεμίζει το Coronet με γέλιο

Η "Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα!" του Χάρη Ρώμα είναι πολλά περισσότερα από μια ακόμα κωμωδία, είναι ένα sold out φαινόμενο.

Βόλτα στον Πειραιά με θέατρο: γιορτές, ελληνικό έργο και ζωντανές παραστάσεις

Με αφιέρωση στους Έλληνες συγγραφείς και με νέες πρεμιέρες, επιτυχημένες επαναλήψεις και άνοιγμα στην κοινωνία, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υποδέχεται τον εορταστικό Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως ζωντανό πυρήνα ελληνικής δραματουργίας.

"Κοιμώμενος Χαλεπάς" και "Family Secrets": Δύο έργα με κοινή καλλιτεχνική ματιά σας περιμένουν στις γιορτές

Η χημεία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου με τον Γιώργη Κοντοπόδη στις παραστάσεις "Κοιμώμενος Χαλεπάς" και "Family Secrets" έχει αγκαλιαστεί από το κοινό.

"Αόριστος": Μια παράσταση για την ψυχοθεραπεία

2,5 αυτοτελείς ιστορίες για τον θαυμαστό κόσμο της ψυχοθεραπείας σε ένα μιούζικαλ δωματίου περιμένουμε στο ΠΛΥΦΑ τον Φεβρουάριο από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών.

Θέατρο Νέου Κόσμου: 6 τολμηρές παραστάσεις που αξίζει να δεις στις γιορτές

Από τον πολιτικό "Εχθρό του λαού" έως τις υπαρξιακές "Καρέκλες", το Θέατρο του Νέου Κόσμου προτείνει για τις γιορτές έξι παραστάσεις που συνδυάζουν την απόλαυση της εξόδου με το θέατρο που έχει κάτι να πει.