"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" βομβαρδίζει τον εφησυχασμό μας

Ενώ οι βόμβες πέφτουν στην Ευρώπη και αδυνατούμε να συνεννοηθούμε για το ποιος φταίει, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Αγροτική Τράπεζα του Μιλάνου το 1969 που αναπαριστά το έργο του Φο μοιάζουν… νοσταλγικά ξεκάθαρα.

Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μια από εκείνες τις ξεχωριστές θεατρικές στιγμές –ένα γεμάτο θέατρο, με τις νεαρές ηλικίες να κυριαρχούν, τραγουδούσε και χειροκροτούσε μαζί με τον αστείρευτο Πάνο Βλάχο και σύσσωμο τον εκρηκτικό θίασο της παράστασης το τραγούδι του Βάιου Πράπα σε στίχους του Βλάχου που ξεκινάει κάπως έτσι "Ένα τυχαίο γεγονός, μια νύχτα με αστέρια, βρέθηκε αναρχικός σε λάθος μπάτσου χέρια…"– ζήσαμε την Κυριακή που μας πέρασε στην εξαιρετικά καλοκουρδισμένη παράσταση "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" σε σκηνοθεσία του - σε μεγάλα κέφια - Γιάννη Κακλέα.

"Αλλεργικός στην κάθε εξουσία", με στιβαρή πολιτική θέση, εμβριθής ερευνητής και την ίδια στιγμή ένας πραγματικός "γελωτοποιός", ο Ντάριο Φο εκσυγχρονίζεται εδώ έξυπνα σε μια απολύτως επίκαιρη παράσταση που επιβεβαιώνει τη ρήση του συγγραφέα: "Σε περίπτωση που παρατηρήσετε παραλληλισμούς με πραγματικά περιστατικά θα πρέπει να το αποδώσετε στην πασίγνωστη μαγεία του θεάτρου, τη μαγεία που κάνει την πραγματικότητα να ξεπερνά και την πιο καλπάζουσα φαντασία".

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Σε μια εποχή που η διαφθορά της εξουσίας, η προβοκάτσια και η προπαγάνδα έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο και, ενώ οι βόμβες πέφτουν στην Ευρώπη, αδυνατούμε να συνεννοηθούμε για το ποιος φταίει, τα γεγονότα που αναπαριστά το έργο του Φο μοιάζουν… νοσταλγικά ξεκάθαρα. Τουλάχιστον σήμερα, που έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στην Αγροτική Τράπεζα του Μιλάνου το 1969 αποτέλεσαν μέρος της λεγόμενης "στρατηγικής της έντασης", την οποία υποστήριξε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και συνδέθηκε με ένα ιταλικό παρακλάδι του νατοϊκού σχεδίου Stay Behind, που αφορούσε τη συγκρότηση δικτύου πρακτόρων και νεοφασιστών με σκοπό τη διεξαγωγή ανορθόδοξου πολέμου για την ανάσχεση κομμουνιστικών απειλών στη Δυτική Ευρώπη κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

"Απέναντι στο άδικο κανείς μη μένει μόνος, δεν φτιάχτηκαν οι άνθρωποι να ζουν χωριστά" σιγοτραγουδάει ο κόσμος αποχωρώντας από το θέατρο, αλλά εμένα μου έχει κολλήσει η ατάκα "Κράτα τη γη σου, φτύσε την τιμή σου" του σπαραχτικού γελωτοποιού στην αρχή της παράστασης.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο αφορμάται από την πραγματική δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο, το έργο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στη κυβερνητική διαφθορά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Ταυτόχρονα, η παράσταση, που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200.000 θεατές, διαθέτει εκρηκτική ενέργεια και ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού, μίας φιγούρας διαχρονικής, αστείας και επικίνδυνης για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο, συνδυάζοντας τα τραγούδια και τη ζωντανή μουσική με το καυστικό χιούμορ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.