Βλέπουμε αρχαίο δράμα και στην Αττική

Οι αριστοφανικές «Θεσμοφοριάζουσες» και ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στα ανοιχτά θέατρα των δήμων.

κολάζ εξωφύλλου

Σπαρταριστές "Θεσμοφοριάζουσες"

Ο Γιάννης Μπέζος στη σκηνοθεσία και την ερμηνεία, ο Φοίβος Δεληβοριάς στη σύνθεση, η Σεσίλ Μικρούτσικου στην κίνηση, και μία εκλεκτή ομάδα ηθοποιών μεταξύ των οποίων ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο Λαέρτης Μαλκότσης και η Φωτεινή Μπαξεβάνη βρίσκονται πίσω από την αριστοφανική κωμωδία του καλοκαιριού. Στις "Θεσμορφοριάζουσες", ο Αριστοφάνης βρίσκει την ευκαιρία να παραθέσει μια κωμική σκηνική διαμάχη των δύο φύλων, αλλά και να παρωδήσει, όπως συνήθιζε και σε άλλες κωμωδίες του, τον Ευριπίδη. Όσο για το στόρι, θα δούμε τον Μνησίλοχο να καταφτάνει μεταμφιεσμένος σε γυναίκα στη μεγάλη γιορτή των Θεσμοφορίων, απεσταλμένος του Ευριπίδη, προκειμένου να τον υπερασπιστεί, καθώς κινδυνεύει με καταδικαστική απόφαση εξαιτίας του περιβόητου "μισογυνισμού" του. Γρήγορα, όμως, ο Χορός των Γυναικών θα αντιληφθεί την απάτη και θα φυλακίσει τον Μνησίλοχο, που θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη του την τέχνη προκειμένου να ξεφύγει (Κηποθέατρο Παπάγου 30/6-1/7, Θέατρο Αττικού Άλσους 2/7, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης 3-4/7, Θέατρο Βράχων 11/7).

Θεσμοφοριάζουσες
Δημήτρης Μακρής©

Ιδιαίτερος και ατμοσφαιρικός "Φιλοκτήτης"

Μία από τις τελευταίες και ιδιαιτέρως συναρπαστικές τραγωδίες του Σοφοκλή ανεβάζει η Μαρλέν Καμίνσκυ με ωραία διανομή και επικεφαλής τον Τάσιο Νούσια (Φιλοκτήτης) και τη Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας). Ένα επεισόδιο του τρωικού κύκλου δίνει την πρώτη ύλη στο έργο, σύμφωνα με το οποίο ο Οδυσσέας και ο νεαρός Νεοπτόλεμος πηγαίνουν στη Λήμνο, προκειμένου να πάρουν μαζί τους στην Τροία τον γενναίο τοξότη Φιλοκτήτη, καθώς σύμφωνα με μια προφητεία εκείνος και το τόξο του είναι απαραίτητοι για την άλωση της πόλης. Ο ήρωας, εγκαταλειμμένος στο νησί επί δέκα χρόνια, εξαιτίας μιας πληγής στο πόδι που τον είχε καταστήσει ανήμπορο να πάρει μέρος στην εκστρατεία, θα αναμετρηθεί με τον πατριωτισμό, την ανάγκη υπακοής στην εξουσία και το αίσθημα αδικίας που νιώθει για την προδοσία των συντρόφων του. Τα μυθικά στοιχεία και τα σύμβολα του έργου βρίσκονται στο επίκεντρο της παράστασης, ενώ την πρωτότυπη σύνθεση των ηχοτοπίων υπογράφει ο ξεχωριστός δημιουργός Constantine Skourlis, ο οποίος έχει συνθέσει ιδιαίτερα έργα τέχνης, που συνομιλούν με την τέχνη της μουσικής, του χορού και της περφόρμανς (Θέατρο Βράχων 4-5/7, Θέατρο Πέτρας 7/7, Βέακειο 8-9/7).

Φιλοκτήτης
Μάνος Ξυρουχάκης©

Περισσότερες πληροφορίες

Θεσμοφοριάζουσες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Οι Αθηναίες γυναίκες ετοιμάζονται να καταδικάσουν τον Ευριπίδη που τις κατηγορεί στις τραγωδίες του. Ο ίδιος, προκειμένου να τις αποτρέψει, μεταμφιέζει σε γυναίκα το συγγενή του Μνησίλοχο και τον στέλνει στη γιορτή των Θεσμοφορίων για να τον υπερασπιστεί.

Φιλοκτήτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία του μοναχικού αντιήρωα που εγκαταλείφθηκε στη Λήμνο κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νατάσα Εξηνταβελώνη - Λητώ Τριανταφυλλίδου: Το "Girls & Boys" μας καλεί να μιλήσουμε για το τραύμα χωρίς φίλτρα

Το "Girls & boys" του διάσημου θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Ντένις Κέλι κοιτά κατάματα την κανονικοποίηση της βίας. Εμείς μιλήσαμε για το καθόλα επίκαιρο θεατρικό έργο με την ηθοποιό Νατάσα Εξηνταβελώνη και τη σκηνοθέτρια Λητώ Τριανταφυλλίδου και αναμεταδίδουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
12/05/2025

Ο "Δον Ζουάν" Πάνος Βλάχος βγαίνει σε περιοδεία το καλοκαίρι του 2025

Μετά την χειμερινή επιτυχία του "Δον Ζουάν" που δημιούργησαν ο Πάνος Βλάχος και η σκηνοθέτις Λητώ Τριανταφυλλίδου, η παράσταση ταξιδεύει στα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας, κάνοντας πολλές στάσεις και στην Αττική.

4ο Διεθνές Πολυθεματικό Φεστιβάλ Dare Dance: "Η έννοια του κενού"

Το 4ο Dare Dance Festival επιστρέφει, με μια πολυδιάστατη συνάντηση τέχνης και επιστήμης σε τέσσερις χώρους στην Αθήνα και για πρώτη φορά συνεργάζεται με την την Cheapart. Με κεντρική θεματική "Η έννοια του κενού", το φεστιβάλ συνδυάζει videodance, ζωντανές performances, εκθέσεις και σεμινάρια.

Το "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στο Πτι Παλαί

10 χρόνια. 40 διεθνή φεστιβάλ. 19 χώρες. H περφόρμανς "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη που άφησε το αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου θεάτρου, επιστρέφει για τελευταία φορά στην Αθήνα.

"Πρόσεξε μην νυχτωθείς": Θρύλοι, ήχοι και έντονη ψευδαίσθηση φυσικής παρουσίας στο σκοτάδι

Μια αλλιώτικη παράσταση μας περιμένει στο Άβατον. Το "Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα μια κυθηραϊκή εμπειρία" είναι μια ηχητική τελετουργία στο…σκοτάδι.

"Τα σκυλιά" του Ανέστη Αζά: Μια φωνή αντίστασης απέναντι στον αυταρχισμό

Σε μια εποχή που ο αυταρχισμός επανεμφανίζεται με διάφορες μορφές, ο Ανέστης Αζάς επιλέγει να απαντήσει μέσα από τη θεατρική πράξη και την επανάληψη της παράστασή "Τα σκυλιά" στο θέατρο Κιβωτός. Με αφορμή την απαγόρευση εξόδου του Τούρκου ηθοποιού Τζεμ Ουζούμογλου, ο οποίος συμμετέχει στην παράσταση, ο σκηνοθέτης μιλά για τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και την καταγγελία, τη λογοκρισία και την ελευθερία, τον πόνο και την ελπίδα.

Η "Θελεστίνα" ταξιδεύει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα

Η επιτυχημένη παράσταση του ΚΘΒΕ "Θελεστίνα" του Φερνάντο ντε Ρόχας έρχεται στο Θέατρο Ήβη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ομώνυμο ρόλο και σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη.