"Μάτια τέσσερα" του Γιάννη Τσίρου και "170 τετραγωνικά/Moonwalk" του Γιωργή Τσουρή στο Ιλίσια-Βολανάκης τον Οκτώβριο

Με δύο διακεκριμένα νεοελληνικά έργα ανοίγει τη νέα σεζόν το θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

Τα μάτια τέσσερα

Το Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης ποντάρει στο νεοελληνικό έργο, ανοίγοντας τη νέα σεζόν τον Οκτώβριο με τα "Μάτια τέσσερα” του Γιάννη Τσίρου που σκηνοθετεί μέσα από μια νέα ματιά ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και την επανάληψη της sold out παράστασης "170 τετραγωνικά/Moonwalk” σε κείμενο του Γιωργή Τσουρή και σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.
Ο ποιητικός, οξυδερκής και συνάμα βιωματικός λόγος του Γιάννη Τσίρου αναδεικνύει πολύ εύστοχα τα στερεότυπα, τον καθωσπρεπισμό, την έλλειψη επικοινωνίας και τον κοινωνικό εφησυχασμό ("Άγριος Σπόρος", "Αξύριστα πηγούνια") που μαστίζουν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Από τη νέα σεζόν ο Γιώργος Πυρπασόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία του βραβευμένου με Βραβείο Δραματουργίας Καρόλου Κουν (2010) έργου του "Τα μάτια τέσσερα”. Μια σπουδή στην αδυναμία και το απύθμενο χάος των Αρχών και του Νόμου, σε μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και ο κοινωνικά αδύναμος είναι καταδικασμένος στη μοίρα του. Όταν ένα νεαρό κορίτσι συλλαμβάνεται για μια μικροκλοπή κινητοποιείται ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός για να τιμωρήσει τον παραβάτη. Το αστυνομικό όργανο, άκαμπτο, εφαρμόζει το νόμο, ο νομοθέτης αποποιείται τις προσωπικές του σχέσεις με τον παραβάτη, ο δικαστής τηρεί τις δέουσες αποστάσεις. Μόνο ο δημοσιογράφος αναζητά "δικαίωση" για τον αδύναμο. Τότε η τηλεοπτική δημοσιοποίηση, γίνεται το έσχατο καταφύγιο του παραβάτη, έτοιμο να τον κατασπαράξει. Αυτή είναι η υπόθεση του έργου στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Μαρία Κατσανδρή, Χρήστος Σαπουντζής, Ιωακείμ Πανάγος και Ναταλία Σουίφτ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άννας Ζούλια και οι φωτισμοί της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου.

170 τετραγωνικά / Moonwalk

Για έναν τέταρτο και τελευταίο κύκλο παραστάσεων συνεχίζονται τα "170 τετραγωνικά/Moonwalk" του συγγραφέα και ηθοποιού Γιωργή Τσουρή, ο οποίος μάλιστα έλαβε το Βραβείο Χορν (2020) για την ερμηνεία του σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη. Με περισσότερα από 200 sold out στο ενεργητικό του, το έργο αποδείχτηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας των τελευταίων χρόνων, ακολουθώντας την σαρωτική πορεία του "Χαρτοπόλεμου" που σκηνοθέτησε επίσης ο Παλούμπης με τον Τσουρή να συμμετέχει στην ερμηνευτική ομάδα και να υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία. Όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α”, το κληροδότημα της γενιάς της Μεταπολίτευσης στους σημερινούς τριαντάρηδες έρχεται στο προσκήνιο μέσα από μια οικογενειακή ιστορία. Το πρώτο έργο που υπογράφει ο Γιωργής Τσουρής μαρτυράει την παράφορη ανάγκη του να εκφραστεί. Στην ανανεωμένη παράσταση της εταιρείας θεάτρου Ma non troppo παίζουν οι Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής.

Η προπώληση για τα "170 τετραγωνικά/Moonwalk" έχει ξεκινήσει.

Περισσότερες πληροφορίες

170 τετραγωνικά / Moonwalk

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 95 '

Η αγωνιώδης ιστορία δύο αδερφών, που επιστρέφουν στο πατρικό τους, σε μια μικρή πόλη της ελληνικής επαρχίας, μετά το θάνατο του πατέρα τους. Η συνύπαρξη κάτω από την ίδια στέγη θα προκαλέσει αντιθέσεις και διαφωνίες ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει. H εμφάνιση - βόμβα ενός προσώπου, θα φέρει αντιμέτωπους τους αντιήρωες με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.