"Αγρυπνία" στου Ψυρρή και "Liturgia" στο Κακογιάννη

Ο ερωτικός Παπαδιαμάντης παρουσιάζεται σε Ιερό Ναό, ενώ μια τελετή για το φόβο στήνεται πάνω σε διασκευασμένους μεσαιωνικούς ύμνους.

Αγρυπνία, μια παράσταση για τον ερωτικό Παπαδιαμάντη

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γίνεται το ατμοσφαιρικό σκηνικό της ιδιότυπης λειτουργίας ή και μουσικής τελετουργίας του Πύρρου Μαρματάκη με τίτλο "Liturgia - Μια τελετή στον φόβο” που παρουσιάζεται την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Η "Liturgia" είναι μια υποθετική λειτουργία αόριστου θρησκευτικού προσανατολισμού που αντλεί το υλικό της από τον χριστιανικό ύμνο "Stabat Mater" του Τζοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι και τη χειρόγραφη συλλογή λατρευτικών κειμένων "Llibre Vermell de Montserrat". Οι μεσαιωνικές μελωδίες έρχονται στο σήμερα μέσα από διασκευές οι οποίες, εκσυγχρονίζουν το υλικό με επιρροές από την τζαζ και την μινιμαλιστική λιτότητα, ύμνους από το μεσαιωνικό προσκύνημα προς την Καταλανική μαύρη Μαντόνα -κατάλοιπο του ενδογενούς παγανισμού- σε συνδυασμό με την Καθολική Πίστη. Μπαίνοντας σε ένα πιο σκοτεινό κλίμα μουσικά θέματα που ανακυκλώνονται παλινδρομικά πλέκονται με το "Τραγούδι των μαγισσών”, μελοποιημένο απόσπασμα από το "Μάκμπεθ” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και αυτοσχεδιασμούς του Πύρρου Μαρματάκη με ιαπωνικές επιρροές. Το μουσικό υπόβαθρο του έργου αντιλαμβάνεται το αίσθημα του φόβου ως αναπόσπαστο στοιχείο κάθε αρχέγονης τελετής και το εξωτερικεύει μέσα από την προσωπική εμπειρία του κάθε περφόρμερ επί σκηνής, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Θεάτρου της Σκληρότητας του Αντονέν Αρτό και το Φτωχό Θέατρο του Γιέρζι Γκροτόφσκι. Ερμηνεύουν οι Ιόνυ Μοσχοβάκου και Σοφία Μαμμάση, σε σύμπραξη με την Μαρία Λατσινού στο τραγούδι.

Αγρυπνία, μια παράσταση για τον ερωτικό Παπαδιαμάντη

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή στις 17 και 18 Ιουνίου η Ιωάννα Λιούτσια παρουσιάζει την "Αγρυπνία, μια παράσταση για τον ερωτικό Παπαδιαμάντη", αντλώντας έμπνευση από πέντε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μέσα στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του ναού η γυναίκα που ερωτεύτηκε κρυφά τον σπουδαίο Σκιαθίτη πεζογράφο, η Μαχώ, ξετυλίγει την ιστορία της. Με φόντο τα ερωτικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη "Έρως στα χιόνια", "Το καμίνι", "Αγάπη στον κρεμνό", "Αμαρτίας φάντασμα" και "Θέρος-Έρος", θυμάται στιγμές που έζησαν μαζί, προσπαθώντας πολλά χρόνια μετά το θάνατό του να βρεθεί κοντά του. Ο έρωτας της ποτέ δεν ευοδώθηκε,ούτε καν ομολογήθηκε. Παντρεύτηκε κάποιον άλλον, ενώ ο Παπαδιαμάντης ήταν πάντοτε ο "κοσμοκαλόγερος", ισορροπώντας ανάμεσα στη μοναξιά και στους ανθρώπους. Στην παράσταση-ωδή στις χαμένες αγάπες και τις μνήμες που κρατάμε μέσα μας σαν φυλαχτό, η ποίηση και ο λόγος στέκονται αρωγοί στην αποκάλυψη των μύχιων συναισθημάτων της ηρωίδας, η οποία μας καλεί να γίνουμε κοινωνοί αυτής της "ιερής” διαδικασίας. Μοναδική ερμηνεύτρια είναι η Αναστασία Χατζηλιάδου. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Πάνος Τσαμουράς τα σκηνικά και τα κοστούμια η Χριστίνα Θαλασσά.

Περισσότερες πληροφορίες

Liturgia

  • Μουσική Παράσταση
  • Διάρκεια: 50 '

Μια μουσική τελετουργία για την ιδέα του φόβου που αντλεί από τον χριστιανικό ύμνο «Stabat Mater» του Τζοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι, τη χειρόγραφη συλλογή λατρευτικών κειμένων «Llibre Vermell de Montserrat» και άλλους μεσαιωνικούς ύμνους, με επιρροές από την τζαζ και από ιαπωνικούς ήχους.

Αγρυπνία, μια παράσταση για τον ερωτικό Παπαδιαμάντη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 50 '

Η γυναίκα που ερωτεύτηκε κρυφά τον σπουδαίο Σκιαθίτη πεζογράφο ξετυλίγει την ιστορία της μέσα από πέντε ερωτικά του διηγήματα: «Έρως στα χιόνια», «Το καμίνι», «Αγάπη στον κρεμνό», «Αμαρτίας φάντασμα» και «Θέρος-Έρος».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.