Παπασπηλιόπουλος-Ναυπλιώτου: Σε ποιο έργο συνεργάζονται;

Φιλουμένα Μαρτουράνο

 Το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου έλαβε η Μαρία Ναυπλιώτου για το "Master Class" στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019 και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ήταν ο σκηνοθέτης με τον οποίο δούλεψε κάθε λεπτομέρεια του απαιτητικού ρόλου. Η χημεία και η καλή συνεργασία είναι αρκετά σοβαρός λόγος για να ξανά βρεθούν μαζί, στο θέατρο, αυτοί οι δυο καλλιτέχνες. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος θα σκηνοθετήσει τη Μαρία Ναυπλιώτου στη "Φιλουμένα Μαρτουράνο", τη γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, λαμπρό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού. Πολλά υποσχόμενη είναι η ομάδα των ηθοποιών που την πλαισιώνουν: Μελέτης Ηλίας (Ντομένικο Σοριάνο), Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Ροζαλία Σολιμένε), Κωνσταντίνος Γαβαλάς (Αλφρέντο Αμορόζο), Νεφέλη Μαϊστράλη (Λουτσία), Ιωάννα Τζίκα (Νταϊάνα), Βασίλης Ντάρμας (Ουμπέρτο), Βασίλης Μηλιώνης (Ρικάρντο), Βαγγέλης Δαούσης (Μικέλε). Οι φτωχογειτονιές της Νάπολης θα ζωντανέψουν στο θέατρο Δημήτρης Χορν από τον Οκτώβριο. Εκεί, όπου ο Ντομένικο Σοριάνο γνωρίζει τη Φιλουμένα σε έναν οίκο ανοχής. Την ερωτεύεται, την παίρνει στο σπίτι του και η Φιλουμένα τον υπηρετεί με αφοσίωση. Τα χρόνια περνούν και 20 χρόνια μετά ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νέα γυναίκα, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει την απάντηση... της Φιλουμένα.
 

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Μελέτης Ηλίας
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Μελέτης Ηλίας

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος γράφει για το έργο: "Όλα έγιναν κάποτε. Κάποτε της είπαν πως έγινε γυναίκα. Δεν είναι κορίτσι πια. Κάποτε έφυγε από το σπίτι της το πατρικό και πήγε σε εκείνο το άλλο "σπίτι". Κάποτε γνώρισε κι εκείνον. Κάποτε την γνώρισε κι αυτός. Κάποτε έμεινε  έγκυος και μετά ξανά και ξανά. Και κάποτε εκείνος της ζήτησε να μείνει μαζί του, χωρίς να της το ζητήσει και ποτέ αληθινά. Ύστερα το ξέχασε. Κάποτε γεννήθηκαν και τρία παιδιά. Που δεν έμαθαν ποτέ ποιανού παιδιά είναι. Και κάποτε...το κάποτε κουράστηκε. Και θέλησε να γίνει τώρα. Τώρα...ανάμεσα σε εκείνη και σε εκείνον. Που δεν συναντήθηκαν ποτέ, μέχρι τώρα. Που δεν έζησαν ποτέ αληθινά, μέχρι τώρα. Που δεν έμαθε ποτέ εκείνη ποιος στ' αλήθεια είναι εκείνος. Ο Ντομένικο Σοριάνο. Και δεν έμαθε ποτέ  εκείνος ποια στ' αλήθεια είναι εκείνη. Η Φιλουμένα Μαρτουράνο. Η γυναίκα που δεν κλαίει ποτέ. Μέχρι τώρα. Που θα μάθει. Μέχρι τώρα που θα μάθουμε κι εμείς. Και θα το μάθουν και εκείνα τα παιδιά. Πρέπει να το μάθουν. Γιατί όπως λέει και μία κρυφή φωνή μες στο σκοτάδι..."Τα παιδιά είναι παιδιά". Και σε λίγο χαράζει το πρώτο  φως της καινούριας ζωής".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Για την Kat Valastur, ο χορός είναι μια πράξη ελευθερίας και επαναπροσδιορισμού

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Kat Valastur μιλά για το έργο της "Dive into You", τη συμμετοχή της στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την πορεία της στο εξωτερικό, τη σχέση σώματος-χώρου και τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
08/07/2025

Οι κορυφαίοι χορευτές του κόσμου έρχονται στο Ηρώδειο

Το φθινόπωρο θα δούμε το μεγαλύτερο γκαλά μπαλέτου της χρονιάς για να αποχαιρετήσουμε το ρωμαϊκό ωδείο για τα τρία επόμενα χρόνια.

Αποκλειστικό: Ο Μπέζος σκηνοθετεί Δαδακαρίδη και Σαράντη στον "Οθέλλο"

Με εντυπωσιακό προγραμματισμό, οι Επιχειρήσεις Τάγαρη προετοιμάζουν για το καλοκαίρι του 2026 έναν "Οθέλλο" υψηλών προσδοκιών, με Μπέζο στη σκηνοθεσία και τους Δαδακαρίδη – Σαράντη σε πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Άξιζε τελικά η παράσταση της πολυσυζητημένης Καρολίνα Μπιάνκι;

Τι είδαμε στην πολυαναμενόμενη παράσταση για την έμφυλη βία, "Η νύφη και το ‘καληνύχτα Σταχτοπούτα’" που παρουσίασε η -πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα- τολμηρή περφόρμερ από τη Βραζιλία.

"Οι 12 Ένορκοι" – Η αγαπημένη παράσταση των τελευταίων ετών επιστρέφει με early bird προσφορά

Η παράσταση-φαινόμενο "Οι 12 Ένορκοι" σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη επιστρέφει για 11η χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη με early bird προσφορά Οκτωβρίου έως 31 Ιουλίου- ένα δυνατό θεατρικό δράμα για δικαιοσύνη και συνείδηση.

"Όλη Ελλάδα ένας πολιτισμός": Το πρόγραμμα της εβδομάδας 7-13/7

Επτά νέες παραγωγές φέρνει η δεύτερη εβδομάδα εκδηλώσεων του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Βεργίνα, Πέλλα, Κορινθία και Καρδίτσα.

"Dracula": Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου επιστρέφει με μια σκοτεινή, εικαστική παράσταση στο Θέατρο Πόρτα

Μια πύλη, ένας κόσμος σκοτεινής επιθυμίας: Ο "Dracula" θα ζωντανέψει στο Θέατρο Πόρτα από τον Οκτώβριο από τον Θάνο Παπακωνσταντίνου που σκηνοθετεί έναν εκλεκτό θίασο.