Μη χάσετε τα "Ερωτευμένα άλογα" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ερωτευμένα άλογα Εύη Φυλακτού

Δεν είναι σύνηθες, όμως υπάρχει μια παράσταση από αυτές που καταρρίπτουν βολικά στερεότυπα, αποθεώνουν τη δύναμη της τέχνης και μπορούν να αλλάξουν το βλέμμα μας απέναντι στον κόσμο. Στα "Ερωτευμένα άλογα" της ομάδας Εν Δυνάμει που αποτελείται από εφήβους και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία, άνθρωποι που γεννήθηκαν διαφορετικοί έχουν δημιουργήσει μία σπάνιας ειλικρίνειας και εκρηκτικής δυναμικής σκηνική σύνθεση που υμνεί το δικαίωμά τους στον έρωτα και στην ερωτική επιθυμία. Την ιδέα για τη δημιουργία της παράστασης είχε η πολυπράγμων Ελένη Δημοπούλου (πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) και την παράσταση σκηνοθέτησε η ταλαντούχα Ελένη Ευθυμίου.

Ερωτευμένα άλογα

 

Όσοι την είδαν στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους 2018 ή στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 στην Πειραιώς 260, μιλούν για μια συγκλονιστική παράσταση και την ίδια άποψη έχουμε κι εμείς εδώ, στο Αθηνόραμα. Η κριτικός θεάτρου Τώνια Καράογλου, που χαρακτήρισε την παράσταση ως τη σημαντικότερη του Φεστιβάλ Αθηνών, επεσήμανε στο κείμενό της: "Τα "Ερωτευμένα άλογα" της ομάδας Εν Δυνάμει ήταν το καλύτερο φινάλε που μπορούσαμε να φανταστούμε - και, ελπίζουμε, μόνο μία προσωρινή στάση μιας δουλειάς που πρέπει να έχει συνέχεια". Η ευχή γίνεται πραγματικότητα και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι το θέατρο που θα φιλοξενήσει τα "Ερωτευμένα άλογα" για εννιά παραστάσεις, στις 10, 11, 12 και 14, 15, 16, 17, 18, 19 Ιουνίου.Ερωτευμένα άλογα

Ποια είναι η ομάδα "Εν Δυνάμει"


Η ομάδα "Εν Δυνάμει" είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών  με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Όλες οι δράσεις της ομάδας αναπτύσσονται όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών, συμβάλλοντας στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες  καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ομάδας "Εν Δυνάμει" είναι η Ελένη Δημοπούλου. Η έδρα της ομάδας είναι στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες

Ερωτευμένα άλογα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, της κολεκτίβας «Εν δυνάμει», πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
02/02/2023

"Ο τόρνος": Μια μαύρη κωμωδία για τη βία με ελληνική υπογραφή στο Olvio

Το έργο του Γιάννη Κεντρωτά που αντλεί από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Ξανθίας.

Το πάρτι της ζωής μου

Η Ελένη Ράντου στο ρόλο της ζωής της γίνεται το επίκεντρο μιας βαθιά συναισθηματικής και επιδραστικής σκηνικής εμπειρίας, που συνυπογράφεται από μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών.

Βρικόλακες

Κλασικότροπη παράσταση που έχει ως κύριο μέλημα να κατεβάσει το σπουδαίο δράμα στην πλατεία, όμως εγκλωβίζεται τελικά σε έναν στεγνό διδακτισμό και μόλις που καταφέρνει να μεταδώσει κάτι από την αιχμηρότητά του.

Στιγμιότυπα από το "Έκτο πάτωμα" του Γιώργου Βάλαρη στο Ακροπόλ

Ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστεί στη μουσική κωμωδία του Αλφρέντ Ζερί που ανεβαίνει σε μια μεγάλη παραγωγή.

Το "Τender Napalm" του Philip Ridley για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή

Σε αυτό το βαθιά ρομαντικό και ερωτικό έργο, ο συγγραφέας θίγει κατά κύριο λόγο ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξάρτησης, σεξουαλικότητας αλλά και βίας εντός μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΠΘ δημιουργούν 3 ομάδες εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Έργο των τριών ομάδων είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες.