Την "Πανούκλα" του 2022 αναζητά η Πηνελόπη Φλουρή και η ομάδα Abnormal

Με όχημα το εμβληματικό έργο του Αλμπέρ Καμί, η θεατρική ομάδα έρχεται στο Μπάγκειον και φωτογραφίζει τον παράλογο σύγχρονο κόσμο μας και την ανθρώπινη προσπάθεια για προσωπική ελευθερία.

Πανούκλα 2022 Κατερίνα Αρβανίτη©

Μετά τον "Ξένο" (Bios, 2016) του Αλμπέρ Καμί, η σκηνοθέτιδα Πηνελόπη Φλουρή και η ομάδα Abnormal εμπνέονται από ένα ακόμη εμβληματικό έργο της τριλογίας του Γάλλου συγγραφέα κι ενός από τους πιο δημοφιλείς φιλοσόφους του 20ού αιώνα, την "Πανούκλα". Στην παράστασή τους με τίτλο "Πανούκλα 2022” που παρουσιάζεται στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον από 27 Μαΐου, το έργο του Καμί συναντά την Ελλάδα του σήμερα και τον παραλογισμό του σύγχρονου κόσμου. Όπως σημειώνει η ομάδα πρόκειται για μια παράσταση "για όλα όσα πεθαίνουν γύρω μας και μέσα μας, γελώντας με αυτά, τραγουδώντας και πενθώντας για αυτά. Η παράσταση φωτογραφίζει έναν παράλογο, μονότονο και δίχως ζωή μοντέρνο κόσμο γεμάτο αντιφάσεις. Κάθε πλάσμα πασχίζει για την προσωπική του ελευθερία, όμως "κανείς δεν θα είναι ποτέ ελεύθερος όσο υπάρχουν μάστιγες"”.

Πανούκλα 2022
Κατερίνα Αρβανίτη©

Ο κεντρικός ήρωας, ο Ριέ, αφηγείται όλα τα γεγονότα που συνέβησαν σε μια πόλη που έπεσε επιδημία πανούκλας, ενώ σε δεύτερο επίπεδο παρακολουθούμε τους ήρωες-αντιήρωες να βρίσκονται μέσα στη διαδικασία ενός μαθήματος που περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις και αναπνοές. Τα πρόσωπα του έργου εξαντλούνται σωματικά για να βρεθούν στο αιώνιο παρόν, αναζητώντας την ισορροπία, την ψυχική και σωματική γαλήνη και την αποδοχή. Τραγουδούν, χορεύουν και γελούν μέχρι θανάτου.

Πανούκλα 2022
Κατερίνα Αρβανίτη©

"Η δυστυχία δεν είναι στα μέτρα του ανθρώπου, η δυστυχία δεν είναι πραγματική, είναι ένα κακό όνειρο που θα περάσει…”: η φράση αυτή του έργου αποτέλεσε την βάση της δημιουργικής διαδικασίας, πάνω στην οποία χτίστηκε η  παράσταση όπου κινείται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, όπως τονίζει η Πηνελόπη Φλουρή. "Μέσα σε αυτήν την ονειρική – εφιαλτική κατάσταση  με απασχόλησε  η αποτύπωση σωματικών αντιδράσεων όταν κανείς βιώνει την απώλεια, την μοναξιά και την απειλή του θανάτου . Έτσι το σώμα αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο και μέσο για να ειπωθεί η ιστορία”.

Πανούκλα 2022
Κατερίνα Αρβανίτη©

Η "Πανούκλα 2022" σκιαγραφεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, την ανάγκη για την ύπαρξη νοήματος όταν όλα καταρρέουν γύρω μας και μέσα μας. Το έργο αυτό επιβεβαιώνει το παράλογο της ύπαρξης, το παράλογο του κόσμου κι αποτελεί μία κραυγή απόγνωσης και απελπισίας απέναντι στον φόβο του θανάτου, βασισμένο στην ηχηρή γραφή του Καμί "Από την στιγμή που θα γεννηθούμε είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε.”

Πανούκλα 2022
Κατερίνα Αρβανίτη©

Παίζουν οι Ανδρέας Μυλόπουλος, Αναστασία Τζελέπη, Πηνελόπη Φλουρή. Στο ρόλο του αφηγητή ο Τάσος Ράπτης. Ο Φίλιππος Δραγούμης ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Καραθάνου, την κίνηση επιμελείται η Ανδρονίκη Μαραθάκη και τους φωτισμούς ο Βασίλης Κλωτσοτήρας.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Πανούκλα 2022: Για όλα όσα πεθαίνουν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Μετά τον «Ξένο», η ομάδα επιλέγει την «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμί για να μιλήσει για τον παράλογο σύγχρονο κόσμο, την απώλεια, τη μοναξιά και την απειλή του θανάτου.

Μπάγκειον Ξενοδοχείο

Πλατεία Ομονοίας 19

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.