Ακολουθώντας "Ίχνη της Αντιγόνης" με το φακό του #ΜeΤoo"

Ίχνη της Αντιγόνης Μαρίζα Καψαμπέλη©

Ένα θέατρο σε άμεση σχέση με τη ζωή κάνει η Έλλη Παπακωνσταντίνου: όλα όσα συμβαίνουν την επηρεάζουν και γίνονται η βάση μιας ποιητικής έρευνας. Φοβερά δραστήρια και τολμηρή από νωρίς, επιδίωξε να εδραιώσει τη θέση της σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα ως σκηνοθέτρια, πίστεψε στην έννοια της συλλογικότητας, πρωτοστάτησε στο κίνημα των Αγανακτισμένων και με την ομάδα της ODC Ensemble έκαναν το εγκαταλειμμένο Βυρσοδεψείο στον Βοτανικό κέντρο συνάντησης εκατοντάδων καλλιτεχνών και ακτιβιστών.
 

Έλλη Παπακωνσταντίνου
Η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου

Ο εγκλεισμός ως δημιουργική αφορμή

Μια σκηνοθέτρια με τα δικά της αντανακλαστικά, άποψη και προσωπικότητα, δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση απέναντι σε θέματα που μας "καίνε", όπως είναι ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας και το #MeToo. Με αφορμή το πρόσφατο παγκόσμιο λοκντάουν πειραματίστηκε με μία νέα μορφή ψηφιακού θεάτρου, ειδικά σχεδιασμένου για την πλατφόρμα του Zoom, που ονόμασε "θέατρο του εγκλεισμού", αντλώντας από τον αρχαίο μύθο και το υλικό της τραγωδίας. Το 2020 πρωτοπαρουσίασε το "Traces of Antigone", μία από τις πρώτες ζωντανές διαδικτυακές παραστάσεις παγκοσμίως και τον περασμένο Δεκέμβριο η παράσταση της "Alkestis" έκανε πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου και χειροκροτήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας. Η Έλλη Παπακωνσταντίνου "ξαναέγραψε" και σκηνοθέτησε την "Άλκηστη" του Ευριπίδη, με ένα σύνολο σπουδαίων Σουηδών ηθοποιών, μεταξύ αυτών ο Περ Μάτσον και η Κίκι Μπράμπεργκ, τους οποίους έχει σκηνοθετήσει ο Μπέργκμαν, ενώ το ρόλο της Άλκηστης ερμήνευσε η Μελίντα Κίναμαν, πρωταγωνίστρια της γνωστής σειράς μυστηρίου "Modus", που μεταδόθηκε για δύο σεζόν από το BBC.

Ίχνη της Αντιγόνης
Σοφία Μανώλη©

Τα "Ίχνη της Αντιγόνης"  είναι μια περφόρμανς που μαγνήτισε σύγχρονους queer theorists και κριτικούς

Στην εποχή του #MeΤoo

Τα τελευταία χρόνια η Έλλη εμπνεύστηκε νέα έργα από μύθους και αρχαίες πηγές και το κοινό την χειροκρότησε με θέρμη, ενώ τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Fulbright για την έρευνα της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τη δημιουργία του έργου "Oedipus: Sex with Mum was Blinding". Η πιο πρόσφατη δουλειά της είναι το φεμινιστικό υβριδικό show "Ίχνη της Αντιγόνης" (Traces of Antigone), που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ζωντανά στη Ελλάδα, από τις 19 έως τις 29 Μάϊου στο θέατρο του Νέου Κόσμου, μετά την παρουσίασή της σε σημαντικούς σταθμούς της Ευρώπης και της Αμερικής όπως το Centre Pompidou/ IRCAM (Γαλλία), το Romaeuropa Festival (όπου και απέσπασε την υποψηφιότητα για το βραβείο των Ιταλών Κριτικών Θεάτρου), το O. Festival (Ολλανδία) και το Εθνικό Θέατρο της Γένοβα (Ιταλία). 

"Είναι σημαντικό να σκεφτούμε πόσο γρήγορα το ελληνικό #MeToo ποινικοποιήθηκε και εργαλειοποιήθηκε από την κυρίαρχη πολιτική, από τα κόμματα, κι αυτό δεν μας επέτρεψε πραγματικά να περάσουμε σε μια άλλη περιοχή" δήλωνε στο "α" τον περασμένο χειμώνα. Τα "Ίχνη της Αντιγόνης", μια τολμηρή προσέγγιση του μύθου της Αντιγόνης, που σχολιάζει την διαχρονική έμφυλη βία γραμμένη από την Σουηδή θεατρική συγγραφέα Χριστίνα Ουζουνίδη δεν είναι απλά μια αναφορά πάνω στο πλήθος γυναικοκτονιών για τις οποίες ακούμε όλο πιο έντονα στην Ελλάδα, αλλά "ένα τραγικό σχόλιο" σύμφωνα με τη σκηνοθέτρια. "Ποτέ ξανά! Φτάνει. Με ξαφνιάζει (και το περιλαμβάνω αυτόν τον προβληματισμό στο έργο) που το political correctness δεν έχει μειώσει τα νούμερα των γυναικτονιών. Δηλαδή την πατήσαμε αν απλώς βάλουμε υπό αυστηρό έλεγχο και καταστείλουμε την συμπεριφορά. Η καταστολή της ορθότητας τελικά μειώνει την βία;".

Ίχνη της Αντιγόνης
Piero Tauro©
Η μουσική της Nalyssa Green και της Κατερίνας Παπαχρήστου ερμηνεύεται ζωντανά στην παράσταση

Στην παράσταση, όπου με ένα τρόπο συντίθεται επί σκηνής η διερεύνηση της γυναικείας ταυτότητας, συμμετέχουν έξι υπέροχες καλλιτέχνιδες: οι Nalyssa Green και Κατερίνα Παπαχρήστου που υπογράφουν και τη μουσική και οι Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Gemma Hansson Carbone, Βάλια Παπαχρήστου, Σοφία Μανώλη. Λόγος, μουσική και νέα μέσα συνθέτουν ένα τοπίο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση χωρίς να είναι ζητούμενο η πρόσκληση. Αρκεί ίσως, ένα από τα πιο ζεστά σχόλια που γράφτηκαν στο εξωτερικό για την παράσταση, από την Αμερικανίδα φιλόσοφο Τζούντιθ Μπάτλερ: "Λάτρεψα την παράσταση και είμαι ευγνώμων που μεταφέρατε το έργο στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες. Είναι κοινωνικά δυνατό και υπέροχα πειραματικό. Με συγκίνησε και με έκανε να νιώσω ιδιαίτερα ευγνώμων για την φεμινιστική τέχνη που συνδέει την οργή μας με την αλληλεγγύη".

Περισσότερες πληροφορίες

Ίχνη της Αντιγόνης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Το φεμινιστικό υβριδικό σόου για τη διαχρονική έμφυλη βία που εντυπωσίασε ολόκληρη την Ευρώπη, αντλεί από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber