Το πρώτο ελληνικό queer comedy club μας συστήνει η Χριστίνα Βούλγαρη

Η γνωστή stand up comedian και διοργανώτρια του “Snap - Athens Queer Comedy Club” μιλά στο “α” για το πρώτο στο είδος του comedy club στην Ελλάδα αποκλειστικά με queer καλλιτέχνες, που έχει στόχο την ορατότητα τόσο από πλευράς καλλιτεχνών όσο και κοινού.

Χριστίνα Βούλγαρη Κανένα κοινό

Το "Snap - Athens Queer Comedy Club” που παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη στο Red Jasper Cabaret Theatre είναι όπως μας είπε η Χριστίνα Βούλγαρη, διοργανώτρια του πρώτου στο είδος του σε ελληνικό έδαφος, comedy club που απαρτίζουν αποκλειστικά queer καλλιτέχνες και λειτουργεί με όρους καμπαρέ. Θα μπορούσε κάποιος να το πει ακόμη και επιθεώρηση ή βαριετέ. Βασικοί στόχοι του "Snap” είναι μεταξύ άλλων η ορατότητα τόσο από την πλευρά των καλλιτεχνών όσο και από εκείνη των θεατών αλλά και η διεκδίκηση χώρου στη σκηνή μέσα από τις ταυτότητες των καλλιτεχνών, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει κάτι παραπάνω από την ανάγκη ύπαρξης και συνύπαρξης.
Περισσότεροι από 5 καλλιτέχνες εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα και κάθε παράσταση είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, όπως μας επιβεβαιώνει η stand up comedian, με διαφορετικά σόου από stand up comedy και drag show μέχρι slam poetry, spoken word, τραγούδι και καμπαρέ. Συμμετέχουν οι Λευτέρης Κουλώνης, Δημήτρης Ψαράκος, Kangela Tromokratisch, Mochi, Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Lala Kolopi, Ειρήνη Ξυγκάκη, Παναγιώτης Τσουκάτος, Μελίνα Κόλλια, Φαίδων Διαμαντόπουλος και πολλοί άλλοι.

Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα του "Snap - Athens Queer Comedy Club”;
Βρεθήκαμε μέσα από παραστάσεις που κάναμε είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά και γεννήθηκε η ιδέα να συνυπάρξουμε όλοι μαζί και να δούμε αν αυτό μπορεί να σταθεί και μόνο του, πέρα από το να μοιραζόμαστε τη σκηνή δύο queer άτομα με 5 ή 10 κωμικούς. Θέλαμε να δούμε πως θα ήταν να είμαστε και οι δέκα queer. Βρεθήκαμε, επίσης, με παιδιά που κάνουν κωμικό περιεχόμενο αλλά όχι με τον αυστηρό όρο του stand up, όπως drag show, κωμικές βραδιές slam poetry, μονολόγους, κ.ά. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε έναν πιο παραδοσιακό επιθεωρησιακό ή βαριετέ τρόπο, που θα περιλαμβάνει περισσότερα είδη τέχνης. Ένα comedy club που λειτουργεί με όρους καμπαρέ. 

Είναι το πρώτο queer comedy club που βλέπουμε στην Ελλάδα;
Ναι είναι η πρώτη συλλογική προσπάθεια queer καλλιτεχνών σε αυτό το είδος. Δεν έχει υπάρξει ξανά κάτι παρόμοιο.

"Το ότι δεν θα ακουστούν κακοποιητικά αστεία και το γεγονός ότι θα ακουστεί περιεχόμενο με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί ένας τρανς ή ένας bysexual άντρας, ταυτότητες δηλαδή με τις οποίες δεν είμαστε εξοικειωμένοι στην Ελλάδα ως προς το κομμάτι της ορατότητας, είναι σημαντικό”.

 

Σε τι διαφέρει από τα comedy club που έχουμε συνηθίσει;
Συνήθως όταν μιλάμε για comedy club αναφερόμαστε μόνο σε stand up comedy. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Εδώ υπάρχουν πχ καλλιτέχνες που θα κάνουν καθαρά καμπαρέ με δικά τους πρωτότυπα τραγούδια. Φιλοδοξούμε να κάνουμε βραδιές με πολύ περισσότερο τραγούδι, μουσική, άλλες εκφράσεις φύλου και καλλιτεχνικές περσόνες, σε αντίθεση με το stand up comedy που έχει σαν κανόνα να βγαίνει κάποιος στη σκηνή ως ο εαυτός του με τα κανονικά του ρούχα. 

Snap - Athens Queer Comedy Club

Μπορεί η κωμωδία να ξορκίσει τις αρνητικές συμπεριφορές ατόμων εκτός της queer κοινότητας ή και να ευαισθητοποιήσει;
Δεν έχουμε μπει στη λογική ότι θα κάνουμε μία παράσταση με πολιτικό στόχο. Η ευαισθητοποίηση μπορεί να συμβεί όσο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα είδη τέχνης. Ας πούμε πηγαίνεις στο θέατρο ή σε μια συναυλία και ο στόχος είναι να μην είσαι ο ίδιος άνθρωπος φεύγοντας, να είσαι λίγο βελτιωμένος. Εμείς θέλουμε ουσιαστικά να υπάρξουμε. Το ζωτικό για εμάς είναι ότι διεκδικούμε χώρο στη σκηνή με τις δικές μας ταυτότητες, χωρίς να βασιζόμαστε απαραίτητα στην ταυτότητα. Η ταυτότητα, το βίωμα, η έκφραση θα υπάρχει αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό από μόνο του είναι ικανό να ξορκίσει όλο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και φτάνει και σε εμάς. Για μας είναι πολύ ενδιαφέρον και είναι κι ένας από τους βασικούς μας στόχους να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος και για τους ανθρώπους που είναι πάνω στη σκηνή αλλά και εκείνους που βρίσκονται στο κοινό. Το ότι δεν θα ακουστούν κακοποιητικά αστεία και το γεγονός ότι θα ακουστεί περιεχόμενο με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί ένας τρανς ή ένας bysexual άντρας, ταυτότητες δηλαδή με τις οποίες δεν είμαστε εξοικειωμένοι στην Ελλάδα ως προς το κομμάτι της ορατότητας, είναι σημαντικό.

Είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει;
Ελπίζουμε ότι ήρθε για να μείνει. Θα φανεί με ποιο τρόπο και τι σχήμα θα πάρει, γιατί καλώς ή κακώς είμαστε αρκετοί άνθρωποι, ξεκινήσαμε με μια βραδιά open mic με καλλιτέχνες που κι εμείς δεν τους γνωρίζουμε. Συνδιαμορφώνουμε, όμως, και με το κοινό το τι θα είναι το "Snap” εν τέλει. 

Red Jasper Cabaret Theatre
Ο ατμοσφαιρικός χώρος του Red Jasper Cabaret Theatre

Ποιές ήταν οι πρώτες εντυπώσεις του κοινού;
Έχουμε δεχτεί αρκετά θετικά σχόλια. Το κοινό που δεν είχε ιδέα από stand up και έβλεπε π.χ μόνο drag show ή πήγαινε σε βραδιές ποίησης, ξαφνικά γνωρίζει εμένα που κάνω κωμωδία. Αρχίζει κάπως έτσι και συγκεντρώνεται ένα κοινό που δεν είχε και πάρα πολλές επιλογές σε αυτό το κομμάτι στην Αθήνα. 

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Snap - Athens Queer Comedy Club

  • Stand up comedy – Music show

Μια ομάδα κουίρ καλλιτεχνών εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα στη σκηνή με stand up comedy, drag show, τραγούδι, spoken word, καμπαρέ, βραδιές ανοιχτού μικροφώνουν στο πρώτο και μοναδικό queer comedy club της Αθήνας. Περισσότεροι από 20 καλλιτέχνες αποτελούν τον πυρήνα του «Snap», ενώ καλεσμένοι του είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής κωμικής σκηνής. «Βασικοί στόχοι του Snap είναι μεταξύ άλλων η ορατότητα τόσο από την πλευρά των καλλιτεχνών όσο και από εκείνη των θεατών αλλά και η διεκδίκηση χώρου στη σκηνή μέσα από τις ταυτότητες των καλλιτεχνών, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει κάτι παραπάνω από την ανάγκη ύπαρξης και συνύπαρξης», σημειώνει η διοργανώτρια Χριστίνα Βούλγαρη. Στις 19/4: Αριστείδης Ψυλιάκος, Lionder, Lucumaki, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Κώστας Στέλλος. Στις 26/4: Κατερίνα Βρανά, Κανγκέλα Tromokratisch, Τάσος Αντωνίου, Σαββούλα Οικονόμου.

Red Jasper Cabaret Theatre

Κεφαλληνίας 18, Κέντρο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.