Θεατρικό ταξίδι στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας ετοιμάζει ο Δημήτρης Μυλωνάς

Μέσα από το μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» ξεδιπλώνεται μια σύγχρονη «Οδύσσεια» από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας την οποία ο γνωστός σκηνοθέτης ανεβάζει στη σκηνή του θεάτρου Από Μηχανής.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

Το μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη "Όπου κι αν πας να μη χαθείς" αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ομότιτλη παράσταση που θα δούμε τον Μάρτιο στην Πάνω Σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου σε σκηνοθεσία και διασκευή του Δημήτρη Μυλωνά. Το βιβλίο που έχει πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού κειμένου γεννημένου εξολοκλήρου μέσα από τη διαδικασία των προβών, μια πρακτική συνεργασίας που συχνά ακολουθεί στις παραστάσεις του ο γνωστός σκηνοθέτης. 

Από κοινού με τη σύζυγο του, ηθοποιό και συνεργάτη του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Από Μηχανής Άννα Ελεφάντη, η οποία υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία, ανεβάζουν μια σύγχρονη "Οδύσσεια", το ταξίδι ενός ασυμβίβαστου άνδρα προς αναζήτηση της προσωπικής του "Ιθάκης" παράλληλα με τις στιγμές που σημάδεψαν την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας, αντικατοπτρίζοντας μέσα από την αναζήτηση του την προσδοκία και τη ματαίωση μιας ολόκληρης εποχής. Ο πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Ορέστης, ένας αριστερός κομμουνιστής από τη Σπάρτη ο οποίος αγωνίζεται να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Βλέπει την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, γεγονός πολύ σημαντικό για ανθρώπους σαν αυτόν για τους οποίους κατέρρευσε ένα όνειρο.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Δημήτρης Μυλωνάς σε συνέντευξη του στο "α”: "Κάνω αυτό το έργο γιατί πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν κομμουνισμό επειγόντως, ένα αντίπαλο δέος-φράχτη και τείχος απέναντι στον άκρατο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, ο οποίος θεωρεί τον εργαζόμενο ως ένα γρανάζι μιας μηχανής. Χρειαζόμαστε επειγόντως το όραμα, την Ατλαντίδα, να βλέπουμε στο βάθος του ορίζοντα το καλύτερο για να δίνουμε τα πάντα να το φτάσουμε. Να δημιουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο μια κοινωνία δικαιοσύνης, αγάπης και αλληλεγγύης με καλύτερες εργασιακές συνθήκες”.

Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Λιακόπουλος, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Τόνια Μαράκη, Δημήτρης Μπούρας, Κώστας Κουτρούλης. Ο Γιώργος Αγιαννίτης υπογράφει τους φωτισμούς και η Ειρήνη Κυρμιζάκη την επιμέλεια κίνησης.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Η ημερομηνία πρεμιέρας θα ανακοινθεί σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Το «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» λειτουργεί ως ένα σύγχρονο «έπος», μια σύγχρονη Οδύσσεια στην οποία ξετυλίγεται η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας και μαζί η ξενιτιά, η δικτατορία, τα κινήματα, η μεταπολίτευση, η πτώση του ανατολικού μπλοκ κ.α. Η περιπλάνηση του κεντρικού ήρωα Ορέστη στους τόπους της Ιστορίας, γίνεται ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική του «Ιθάκη» αλλά ταυτόχρονα αντανακλά την προσδοκία και τη ματαίωση μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης εποχής. Το βιβλίο που έχει πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού κειμένου γεννημένου εξολοκλήρου μέσα από τη διαδικασία των προβών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Open Call: Υποβολή συμμετοχών για το Off Off Athens Theatre Festival 2026

Το Off Off Athens Theatre Festival 2026 έρχεται στο Θέατρο Επί Κολωνώ και προσκαλεί νέους δημιουργούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2026

"Μέχρι να σβήσουν τ’ άστρα": Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Χώρα

Το "Μέχρι να σβήσουν τ’ άστρα", σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Θέατρο Χώρα, αφήνοντας πίσω του μια παράσταση ανθρώπινη, όπου το κοινωνικό βλέμμα, η τρυφερότητα και το σκοτάδι συνυπάρχουν με σπάνια ισορροπία.

"Στην εξοχή": Τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο Αποθήκη

Με κοφτερούς, καθημερινούς διαλόγους αποκαλύπτονται σκοτεινά υπόγεια στρώματα στις σχέσεις των ανθρώπων στο έργο του "Στην εξοχή" του Μάρτιν Κριμπ που ολοκληρώνει τις παραστάσεις στις 25 Ιανουαρίου.

"Ο Φιάκας" : Ο Οδυσσέας Σταμούλης μπαίνει στην παρέα της απίθανης κωμωδίας του Από Μηχανής

Η διαχρονική κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή "Ο Φιάκας" συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία με τον Οδυσσέα Σταμούλη και τον Δημήτρη Μυλωνά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο "Βυσσινόκηπος" ανθίζει στη σκηνή του Πορεία με Τάρλοου – Καλτσίκη

Ο Δημήτρης Τάρλοου επιστρέφει στον Τσέχοφ και θα σκηνοθετήσει τον "Βυσσινόκηπο" με την Αλεξια Καλτσίκη στο ρόλο της Λιούμποφ Αντρέγεβνα.

"Push Up": Ένας καυστικός καθρέφτης του σύγχρονου εργασιακού κόσμου

Χιούμορ και ανατροπές πυροδοτούν τη δράση στο "Push Up" του Roland Schimmelpfennig που ανεβαίνει στο Θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά, για 12 μόνο παραστάσεις.

Η βία που βαφτίστηκε ελευθερία: η Ειρήνη Λαμπρινοπούλου μιλά για τη "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας"

Η Ειρήνη Λαμπρινοπούλου σκηνοθετεί το συγκλονιστικό "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας" της Vanessa Springora. Με αφορμή την πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης, μας μιλά για τη συναίνεση όταν το σώμα είναι παιδικό, για την εξουσία που κρύφτηκε πίσω από τη λογοτεχνία και για τη σιωπή που έγινε τραύμα. Φέρνει στη σκηνή μια αναγκαία, επώδυνη αλήθεια-εδώ, σήμερα, τώρα.