Updated | Αυτές είναι οι πέντε πρεμιέρες που περιμένουμε μέχρι την Άνοιξη στο Εθνικό Θέατρο

ματωμένος γάμος

Update: Νέες ημερομηνίες πρεμιέρας για όλες τις παραστάσεις.

Η Μαρία Μαγκανάρη σκηνοθετεί τον αγέραστο "Ματωμένο γάμο" του Φ. Γ. Λόρκα, μια τραγωδία για τα ανθρώπινα πάθη και τους πόθους, τις αξίες των ηθών και τις παραδόσεις των λαών. Η πρεμιέρα προγραμματίστηκε για τις 9/2 στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" με πρωταγωνιστές τους Μαρία Σκουλά, Βαγγέλη Αμπατζή, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Συρμώ Κέκε, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Πέτρο Μάλαμα, Νικόλα Παπαγιάννη, Γιάννη Σαμσιάρη.

Στο "Πονηρό πνεύμα"  ο Νόελ Κάουαρντ φτιάχνει ένα ξόρκι για τον "γάμο" και τις δυσκολίες της συζυγικής πίστης και ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς θα κάνει τα "μαγικά" του για να απολαύσουμε την απίθανη κωμωδία, από τις 18/2 στην Κεντρική Σκηνή με πρωταγωνιστές τους Θανάση Δήμου, Ειρήνη Λαφαζάνη, Κατερίνα Λέχου, Άννα Μάσχα, Αμαλία Μουτούση, Αργύρη Ξάφη, Κωνσταντίνα Τάκαλου.

Ο αυτόχειρ

Το έργο "Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές" του Μαξ Φρις είναι το ιδανικό έργο για εφήβους σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια της εφηβικής και παιδικής σκηνής του κρατικού θεάτρου.  Γιατί; Η Σοφία Βγενοπούλου υπογραμμίζει στο σημείωμα της: " Ένα έργο για όσα αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε –ως ανθρωπότητα, ως κοινωνίες, ως άτομα- για όσα αφήνουμε κλεισμένα στη συλλογική μας σοφίτα. Ένα έργο για τη θέση μας μέσα και απέναντι στον κόσμο και την πραγματικότητα. Ιδιαίτερα όταν αυτή καταλήγει να βγάζει όλο και λιγότερο νόημα. Ένα κλασικό έργο που διερευνά τα θέματα της επιλογής, της, συνείδησης, της  ιδιωτικής και δημόσιας ηθικής, της οικογένειας, του κακού, του πολέμου, της δυσπιστίας προς τον ξένο, της μοίρας, της ιδιοκτησίας, του ταξικού συστήματος". Θα το δούμε από τις 26/2 στην Εφηβική Σκηνή-Σκηνή "Κ. Παξινού" με πρωταγωνιστές τους Ασημίνα Αναστασοπούλου, Παναγιώτη Εξαρχέα, Βασίλη Καλφάκη, Μελίνα Κοτσέλου, Αλκιβιάδη Μαγγόνα, Γιώργο Πατεράκη, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργο Σκαρλάτο, Βασίλη Τρυφουλτσάνη, Αμαλία Τσεκούρα, Αλέξανδρο Τωμαδάκη, Εύα Φρακτοπούλου.

Το έργο του Σαίξπηρ "Τρωίλος και Χρυσιίδα" εξιστορεί μια μυθική ιστορία αγάπης: την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος έξω από τα τείχη της Τροίας, μέσα στα τείχη της πόλης ένας καινούργιος έρωτας φουντώνει, όλο ορμή και πάθος, ανάμεσα στον μικρότερο γιο του Πρίαμου, τον Τρωίλο, και τη Χρυσηίδα, την κόρη του μάντη Κάλχα. Η σκηνοθέτις Μαρία Πανουργιά ανέλαβε να ζωντανέψει την ιστορία, από τις 4/3 στη Σκηνή "Ελ.Παπαδάκη" με πρωταγωνιστές τους Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπη  Γαλιατσάτο, Λάμπρο Γραμματικό, Θανάση Ζερίτη, Γιάννη Κλίνη, Γιώργο Κριθάρα, Άρη Νινίκα, Θεανώ Μεταξά, Ηλία Μουλά, Μάνο Πετράκη, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Νάνσυ Σιδέρη.

"Ο αυτόχειρ" του Νικολάι Ερντμαν ένα εκρηκτικής δύναμης έργο που μιλά για την κοινωνική υποκρισία, τη λογοκρισία, αλλά και την εργαλειοποίηση ακόμη και του ίδιου του θανάτου σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης της ρωσικής κωμωδίας με εμφανείς επιρροές από τον Νικολάι Γκόγκολ και τον Τσέχοφ, ο Έρντμαν πλήρωσε με μακρόχρονη εξορία στη Σιβηρία τη συγγραφή του Αυτόχειρα, το 1928, που απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 16/3 στη Σκηνή "Μ. Κοτοπούλη".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η φάλαινα": Δείτε φωτογραφίες του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη με τον νέο θίασο

Πρώτη γεύση από τον ανανεωμένο θίασο της πολυσυζητημένης "Φάλαινας" με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, που κάνει πρεμιέρα για δεύτερη χρονιά τον Οκτώβρη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/09/2025

Οι "Σπυριδούλες" επιστρέφουν στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Η επιτυχημένη παράσταση "Σπυριδούλες" των 4Frontal φέρνει ξανά στη σκηνή τις αθέατες ιστορίες των γυναικών που πάλεψαν για αυτοδιάθεση, αναδεικνύοντας τη δύναμη, το θάρρος και την αντοχή τους σε μια σκληρή κοινωνία της δεκαετίας του ’50.

Το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Αρχαίας Ελλάδας ανοίγει στη ΔΕΘ – με Αρχαίο Θέατρο και διαδράσεις

Με την υπογραφή του Σωτήρη Τσαφούλια, το θεματικό πάρκο στη ΔΕΘ – HELEXPO περιλαμβάνει και τομέα Αρχαίο Θέατρο, με πλήρες σκηνικό της παράστασης "Όρνιθες", κουστούμια, μάσκες και υλικά που έσπασαν ρεκόρ στην Επίδαυρο.

Ποιος είναι ο "Ευγένιος" που μας συστήνει ο Γιώργος Καραμίχος;

Πόσο βαθιά βιώνουμε την απώλεια και τον πόνο; Ο Γιώργος Καραμίχος, επιστρέφοντας στο θέατρο ως σκηνοθέτης, διερευνά αυτά τα αινιγματικά ερωτήματα μέσα από το οικογενειακό δράμα "Ευγένιος" του Φράνκ ΜακΓκίνες.

"Ανδρομάχη" και "Ηλέκτρα": δύο τραγικές φωνές αντηχούν στο Ηρώδειο

Δύο γυναικείες μορφές του αρχαίου δράματος, η "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη και η "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, ζωντανεύουν στο Ηρώδειο, σε παραστάσεις που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν της θεατρικής μας παράδοσης.

Ποιο δικαστικό δράμα σε καλεί να αποφασίσεις για την ετυμηγορία;

Οι θεατές αποφασίζουν ποια θα είναι η ετυμηγορία στην "Ομολογία της 4ης Ιανουαρίου" των Αγνής και Χάρη Χιώτη που κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο.

Εκείνος και εκείνος

Το σπονδυλωτό έργο του Κώστα Μουρσελά παραμένει διαχρονικό πενήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του. Εδώ παρουσιάζεται σε μία ατμοσφαιρική -αλλά και κάπως ράθυμη ως προς τους ρυθμούς και τις κλιμακώσεις- παράσταση, με δύο απολαυστικές ερμηνείες από τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Λεωνίδα Κακούρη.