Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Πρεμιέρα για τα "Κόκκινα φανάρια" του Βασίλη Μπισμπίκη και όσα θα δούμε στο Cartel

Η πολυαναμενόμενη queer εκδοχή των “Κόκκινων φαναριών” με την Μπέττυ Βακαλίδου κάνει πρεμιέρα την πρώτη μέρα του χρόνου, ενώ συνεχίζονται οι δύο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της ομάδας “Άνθρωποι και ποντίκια” και “Άρης”.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Κόκκινα φανάρια

Με νέα έδρα, αλλά με την ίδια πίστη σε ένα θέατρο που τροφοδοτεί τη σκέψη και συγκλονίζει το συναίσθημα, συνεχίζονται οι παραστάσεις της ομάδας του Cartel Τεχνοχώρου. Στον καινούργιο τους χώρο στο Παλιό Μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη που έχει παραχωρηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση κάνει πρεμιέρα την πρώτη του χρόνου η πολυαναμενόμενη queer εκδοχή των "Κόκκινων φαναριών”, τα οποία διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Βασίλης Μπισμπίκης με αφορμή το ομώνυμο έργο του Αλέκου Γαλανού.

Κόκκινα φανάρια
Γιώργος Καλφαμανώλης

Η Τρούμπα του ’60 πρόκειται να μεταφερθεί στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης ομοφοβικής και σεξιστικής Αθήνας με ωμά ρεαλιστικό και την ίδια στιγμή τρυφερό και ανθρώπινο τρόπο. Δεν συμμετέχουν μόνο οι ηθοποιοί της ομάδας, αλλά και ερασιτέχνες, καθώς και τρανς γυναίκες, που αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά σε μια παράσταση για τους ανθρώπους που η κοινωνία έχει τοποθετήσει στο περιθώριο. Στην μεταβατική περίοδο που διανύουμε, η οποία καθιστά αναγκαία την αλλαγή και την πορεία προς μια καλύτερη εκδοχή της ανθρωπότητας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, τα "Κόκκινα φανάρια" έρχονται να διεκδικήσουν "το αυτονόητο: την ορατότητα και την ελεύθερη ανάσα της ύπαρξης. Τον ζωτικό χώρο που όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό και διαφορετικό τρόπο, έχουμε ανάγκη”. Το κείμενο της παράστασης υπογράφουν ο σκηνοθέτης Βασίλης Μπισμπίκης από κοινού με τον Χρήστο Νικολόπουλο. 

Η Μπέττυ Βακαλίδου, μία από τις πρώτες τραβεστί της Αθήνας κρατά το ρόλο της Μαντάμ Παρί, ο Δημήτρης Παπάζογλου θα ερμηνεύσει την Κατερίνα την λεκανατζού, ενώ στη σκηνή ανεβαίνουν και οι Ερατώ Αγγουράκη, Λευτέρης Αγουρίδας, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Δημήτρης Γαλάνης, Γιανμάζ Ερντάλ, Μάρα Ζαλώνη, Μάνος Καζαμίας, Διονύσης Κοκκοτάκης, Αγγέλα Πατσέλη, Γιώργος Σιδέρης, Τάσος Σωτηράκης, Στέλιος Τυριακίδης, Πουριά Χοσεϊνί. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Κένι ΜακΛέλαν, την κίνηση η Αγγέλα Πατσέλη, τον ηχητικό σχεδιασμό ο Γιάννης Πακούκης και τους φωτισμούς ο Λάμπρος Παπούλιας.

Κόκκινα φανάρια
Γιώργος Καλφαμανώλης

Το στόρι που θα δούμε στα "Κόκκινα φανάρια”

Η Μαντάμ Παρί και τα κορίτσια της ανοίγουν με γενναιότητα την κουρτίνα του μπαρ τους, αφηγούνται τις ιστορίες τους, χορεύουν, τραγουδούν, ερωτεύονται, ονειρεύονται, ελπίζουν, διαψεύδονται, σκιαγραφώντας έναν κόσμο ζωντανό. Έναν κόσμο παλλόμενο, γεμάτο χρώματα, θραύσματα και σπαράγματα, γεμάτο φως και σκοτάδια, τραύματα και θαύματα. Έναν κόσμο υπαρκτό ανάμεσά μας, όσο κι αν επιλέγουμε ενδεχομένως να αποστρέφουμε το βλέμμα μας, όσο κι αν μας βολεύει ίσως να κάνουμε ότι είναι αόρατος. Μέσα από τις ιστορίες τους, ιστορίες βιωμένες στα μονοπάτια της queer νύχτας και του αγοραίου έρωτα, η Μαντάμ Παρί κι ο Μιχαήλος, η Μαρίνα κι ο Ντορής, η Μυρσίνη, η Ελένη κι ο Πέτρος, η Άννα κι ο Νικόλας, ο Δημήτρης κι η Ρόζα, η Κατερίνα κι ο Φερζά, η Νάντια και ο Σάμι έρχονται στη σκηνή για δηλώσουν και να μας υπενθυμίσουν την παρουσία τους στη ζωή.

Άνθρωποι και ποντίκια
Ελίνα Γιουνανλή

Συνεχίζονται "Άνθρωποι και ποντίκια" και "Άρης"

Στο νέο χώρο του Cartel που διατηρεί την ίδια βιομηχανική αισθητική με τον προηγούμενο, επαναλαμβάνονται και οι δύο μεγάλες επιτυχίες τους, η σκηνική μεταφορά του "Άνθρωποι και ποντίκια" του Τζον Στάινμπεκ και ο "Άρης" της Σοφίας Αδαμίδου, και οι δύο σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη. 

Με το "Άνθρωποι και ποντίκια", ο Στάινμπεκ κατοίκησε για τα καλά στη σύγχρονη Ελλάδα, στην πιο χειροκροτημένη παράσταση των τελευταίων ετών, που ξεκίνησε ως απόλυτο outsider και κατέκτησε τους θεατές με τη δύναμη και τον ωμό ρεαλισμό της. Οι Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Έρρικα Μπίγιου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Λευτέρης Αγουρίδας, Αγγέλα Πατσέλη, Μάρα Ζαλόνη και Ερατώ Αγγουράκη ζωντανεύουν τους περιθωριακούς ήρωες του Αμερικανού πεζογράφου, μεταφέροντάς τους στην Αθήνα και στις μάντρες υλικών του Ελαιώνα, σε μια παράσταση που δεν έχει πάψει να καταγράφει συνεχή sold out. Η παράσταση παίζεται από 21 έως 30 Δεκεμβρίου από Τρίτη έως Πέμπτη, ενώ από 5 Ιανουαρίου ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Άρης
Δήμητρα Ψυχογυιού

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 6 το απόγευμα συνεχίζεται ο "Άρης", ο μονόλογος που έγραψε η Αδαμίδου πάνω στην ιστορική προσωπικότητα του Άρη Βελουχιώτη. Ο Τάσος Σωτηράκης στην ερμηνεία του τον έχει αναδείξει σε προσωπικό στοίχημα, καθώς ακολουθεί με φοβερή ένταση τις ψυχολογικές διακυμάνσεις ενός άνδρα που ταυτίστηκε με μια από τις πιο αιματηρές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας, τον ελληνικό εμφύλιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Άρης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και τους αγώνες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.

Άνθρωποι και ποντίκια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 135 '

Το έργο του Τζον Στάινμπεκ μιλάει για την προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το ρατσισμό αλλά και την αλληλεγγύη, με την πλοκή να μεταφέρεται σε ένα παλιό μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη.

Κόκκινα φανάρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 180 '

Με φόντο ένα σύγχρονο μπαρ ζωντανεύει η queer εκδοχή των «Κόκκινων φαναριών» του Αλέκου Γαλανού, που μεταφέρει την Τρούμπα του ‘60 στη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρώτες φωτογραφίες από τους "Πέρσες" του Σάββα Στρούμπου και της ομάδας Σημείο Μηδέν

Αυτά είναι τα πρώτα στιγμιότυπα από τη νέα παράσταση της ερευνητικής ομάδας με την οποία θα περιοδεύσει φέτος το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2022

Ακρόαση για το "γεια - the musical"

Η People Entertainment Group αναζητά καλλιτέχνες με γνώσεις στο τραγούδι, το θέατρο και το χορό για το θίασο της μουσικοθεατρικής παράστασης που ετοιμάζει ο Δημήτρης Μαλισσόβας.

Μια κωμωδία για τις "Συννυφάδες"

Πούλης, Μποσταντζόγλου, Φιλίππου και άλλοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στην καλοκαιρινή κωμωδία του Στέλιου Παπαδόπουλου με τίτλο "Συννυφάδες".

"Τί ζούμε, ρε;": Η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο Θοδωρής Αθερίδης πάνω και κάτω από τη σκηνή του Άλσους στη μεγαλύτερη παραγωγή του καλοκαιριού

Σαραντατρείς συνολικά ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές θα ανέβουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλσους φέτος το καλοκαίρι στην σπαρταριστή επιθεώρηση σε κείμενα της Δήμητρας Παπαδοπούλου και σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη.

Μουσικοθεατρικό "Ροβινσώνα Κρούσο" ανεβάζει το Μέγαρο Μουσικής τη σεζόν 2022 - 2023

Η Τατιάνα Λύγαρη θα σκηνοθετήσει τη μεγάλη θεατρική παραγωγή για όλη την οικογένεια, που βρίσκεται σε περίοδο ακροάσεων και αναζητά άνδρες ηθοποιούς ηλικίας 35-45 ετών.

Την "Πανούκλα" του 2022 αναζητά η Πηνελόπη Φλουρή και η ομάδα Abnormal

Με όχημα το εμβληματικό έργο του Αλμπέρ Καμί, η θεατρική ομάδα έρχεται στο Μπάγκειον και φωτογραφίζει τον παράλογο σύγχρονο κόσμο μας και την ανθρώπινη προσπάθεια για προσωπική ελευθερία.

"Μήδεια": Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης και Αναστάσης Ροϊλός περιοδεύουν με το ασύγκριτο δράμα του Ευριπίδη

Στο θέατρο Πέτρας κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση σε σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια με ένα δυνατό θίασο-έκπληξη.