Πρεμιέρα για τα "Κόκκινα φανάρια" του Βασίλη Μπισμπίκη και όσα θα δούμε στο Cartel

Η πολυαναμενόμενη queer εκδοχή των “Κόκκινων φαναριών” με την Μπέττυ Βακαλίδου κάνει πρεμιέρα την πρώτη μέρα του χρόνου, ενώ συνεχίζονται οι δύο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της ομάδας “Άνθρωποι και ποντίκια” και “Άρης”.

Κόκκινα φανάρια

Με νέα έδρα, αλλά με την ίδια πίστη σε ένα θέατρο που τροφοδοτεί τη σκέψη και συγκλονίζει το συναίσθημα, συνεχίζονται οι παραστάσεις της ομάδας του Cartel Τεχνοχώρου. Στον καινούργιο τους χώρο στο Παλιό Μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη που έχει παραχωρηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση κάνει πρεμιέρα την πρώτη του χρόνου η πολυαναμενόμενη queer εκδοχή των "Κόκκινων φαναριών”, τα οποία διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Βασίλης Μπισμπίκης με αφορμή το ομώνυμο έργο του Αλέκου Γαλανού.

Κόκκινα φανάρια
Γιώργος Καλφαμανώλης

Η Τρούμπα του ’60 πρόκειται να μεταφερθεί στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης ομοφοβικής και σεξιστικής Αθήνας με ωμά ρεαλιστικό και την ίδια στιγμή τρυφερό και ανθρώπινο τρόπο. Δεν συμμετέχουν μόνο οι ηθοποιοί της ομάδας, αλλά και ερασιτέχνες, καθώς και τρανς γυναίκες, που αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά σε μια παράσταση για τους ανθρώπους που η κοινωνία έχει τοποθετήσει στο περιθώριο. Στην μεταβατική περίοδο που διανύουμε, η οποία καθιστά αναγκαία την αλλαγή και την πορεία προς μια καλύτερη εκδοχή της ανθρωπότητας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, τα "Κόκκινα φανάρια" έρχονται να διεκδικήσουν "το αυτονόητο: την ορατότητα και την ελεύθερη ανάσα της ύπαρξης. Τον ζωτικό χώρο που όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό και διαφορετικό τρόπο, έχουμε ανάγκη”. Το κείμενο της παράστασης υπογράφουν ο σκηνοθέτης Βασίλης Μπισμπίκης από κοινού με τον Χρήστο Νικολόπουλο. 

Η Μπέττυ Βακαλίδου, μία από τις πρώτες τραβεστί της Αθήνας κρατά το ρόλο της Μαντάμ Παρί, ο Δημήτρης Παπάζογλου θα ερμηνεύσει την Κατερίνα την λεκανατζού, ενώ στη σκηνή ανεβαίνουν και οι Ερατώ Αγγουράκη, Λευτέρης Αγουρίδας, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Δημήτρης Γαλάνης, Γιανμάζ Ερντάλ, Μάρα Ζαλώνη, Μάνος Καζαμίας, Διονύσης Κοκκοτάκης, Αγγέλα Πατσέλη, Γιώργος Σιδέρης, Τάσος Σωτηράκης, Στέλιος Τυριακίδης, Πουριά Χοσεϊνί. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Κένι ΜακΛέλαν, την κίνηση η Αγγέλα Πατσέλη, τον ηχητικό σχεδιασμό ο Γιάννης Πακούκης και τους φωτισμούς ο Λάμπρος Παπούλιας.

Κόκκινα φανάρια
Γιώργος Καλφαμανώλης

Το στόρι που θα δούμε στα "Κόκκινα φανάρια”

Η Μαντάμ Παρί και τα κορίτσια της ανοίγουν με γενναιότητα την κουρτίνα του μπαρ τους, αφηγούνται τις ιστορίες τους, χορεύουν, τραγουδούν, ερωτεύονται, ονειρεύονται, ελπίζουν, διαψεύδονται, σκιαγραφώντας έναν κόσμο ζωντανό. Έναν κόσμο παλλόμενο, γεμάτο χρώματα, θραύσματα και σπαράγματα, γεμάτο φως και σκοτάδια, τραύματα και θαύματα. Έναν κόσμο υπαρκτό ανάμεσά μας, όσο κι αν επιλέγουμε ενδεχομένως να αποστρέφουμε το βλέμμα μας, όσο κι αν μας βολεύει ίσως να κάνουμε ότι είναι αόρατος. Μέσα από τις ιστορίες τους, ιστορίες βιωμένες στα μονοπάτια της queer νύχτας και του αγοραίου έρωτα, η Μαντάμ Παρί κι ο Μιχαήλος, η Μαρίνα κι ο Ντορής, η Μυρσίνη, η Ελένη κι ο Πέτρος, η Άννα κι ο Νικόλας, ο Δημήτρης κι η Ρόζα, η Κατερίνα κι ο Φερζά, η Νάντια και ο Σάμι έρχονται στη σκηνή για δηλώσουν και να μας υπενθυμίσουν την παρουσία τους στη ζωή.

Άνθρωποι και ποντίκια
Ελίνα Γιουνανλή

Συνεχίζονται "Άνθρωποι και ποντίκια" και "Άρης"

Στο νέο χώρο του Cartel που διατηρεί την ίδια βιομηχανική αισθητική με τον προηγούμενο, επαναλαμβάνονται και οι δύο μεγάλες επιτυχίες τους, η σκηνική μεταφορά του "Άνθρωποι και ποντίκια" του Τζον Στάινμπεκ και ο "Άρης" της Σοφίας Αδαμίδου, και οι δύο σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη. 

Με το "Άνθρωποι και ποντίκια", ο Στάινμπεκ κατοίκησε για τα καλά στη σύγχρονη Ελλάδα, στην πιο χειροκροτημένη παράσταση των τελευταίων ετών, που ξεκίνησε ως απόλυτο outsider και κατέκτησε τους θεατές με τη δύναμη και τον ωμό ρεαλισμό της. Οι Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Έρρικα Μπίγιου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Λευτέρης Αγουρίδας, Αγγέλα Πατσέλη, Μάρα Ζαλόνη και Ερατώ Αγγουράκη ζωντανεύουν τους περιθωριακούς ήρωες του Αμερικανού πεζογράφου, μεταφέροντάς τους στην Αθήνα και στις μάντρες υλικών του Ελαιώνα, σε μια παράσταση που δεν έχει πάψει να καταγράφει συνεχή sold out. Η παράσταση παίζεται από 21 έως 30 Δεκεμβρίου από Τρίτη έως Πέμπτη, ενώ από 5 Ιανουαρίου ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Άρης
Δήμητρα Ψυχογυιού

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 6 το απόγευμα συνεχίζεται ο "Άρης", ο μονόλογος που έγραψε η Αδαμίδου πάνω στην ιστορική προσωπικότητα του Άρη Βελουχιώτη. Ο Τάσος Σωτηράκης στην ερμηνεία του τον έχει αναδείξει σε προσωπικό στοίχημα, καθώς ακολουθεί με φοβερή ένταση τις ψυχολογικές διακυμάνσεις ενός άνδρα που ταυτίστηκε με μια από τις πιο αιματηρές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας, τον ελληνικό εμφύλιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Άρης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και τους αγώνες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.

Κόκκινα φανάρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 180 '

Με φόντο ένα σύγχρονο μπαρ ζωντανεύει η queer εκδοχή των «Κόκκινων φαναριών» του Αλέκου Γαλανού, που μεταφέρει την Τρούμπα του ‘60 στη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα.

Άνθρωποι και ποντίκια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 135 '

Το έργο του Τζον Στάινμπεκ μιλάει για την προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το ρατσισμό αλλά και την αλληλεγγύη, με την πλοκή να μεταφέρεται σε ένα παλιό μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Και λέγε λέγε": Νέες φωτογραφίες από την επικείμενη παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου

Το νέο έργο της αιρετικής δημιουργού αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον προσεχή Μάιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2024

Ο "Άτλας" του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη εφευρίσκει τον κοσμογονικό μύθο της μοναξιάς

Το έργο, που παρουσιάζεται στο PalmTree-MCA, ερευνά τις ψυχές τριών πλασμάτων που είναι χαμένα στην αιώνια λήθη και ταυτόχρονα γνωρίζουν τον πυρήνα και τη σκέψη όλου του σύμπαντος.

Θέατρο Στοά: Παράσταση υπέρ των συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Θανάση Παπαγεωργίου, για την παράσταση "Το επάγγελμα της μητρός μου".

"Fame The Musical": Μιλήσαμε με τους συντελεστές του αγαπημένου μιούζικαλ που παίζεται στο Christmas Theater

Το "α" μίλησε με τους πρωταγωνιστές και τους δημιουργούς της λαμπερής ελληνο-βρετανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα, που παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στην Αθήνα.

"Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης": Το έργο του Ματέι Βισνιέκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η βία του πολέμου, το πώς εγγράφεται στην ανθρώπινη συνείδηση αλλά και το θαύμα της ζωής από την άλλη πλευρά απασχολούν τον σύγχρονο Ρουμάνο συγγραφέα του "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα".

Μίρκα Παπακωνσταντίνου: "Στο θέατρο μια χρυσή κλωστή σε ενώνει με τον θεατή"

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στο "α" σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης με αφορμή το ανέβασμα της θρυλικής μουσικής κωμωδίας "Έκτο πάτωμα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, στο θέατρο Παλλάς.

Ο Γιώργος Αρμένης επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι

Ο σπουδαίος ηθοποιός σκηνοθετεί και ερμηνεύει ένα νέο ελληνικό έργο σε πρώτη παρουσίαση.