Κλασικοί συγγραφείς σε πειραγμένη εκδοχή

Εφτά παραστάσεις φέρνουν έργα του Σέξπιρ και του Μολιέρου σε εναλλακτικές συνομιλίες με το σήμερα.

Μάκμπεθ - ο κύκλος του στΑΙΜΑτος

Η κλασική δραματουργία ανέκαθεν ήταν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για εναλλακτικές σκηνικές προτάσεις. Φέτος την τιμητική του έχει ο Σαίξπηρ, από ανήσυχους καλλιτέχνες που βλέπουν τη δραματουργία του αλλιώς, και ειδικά τον "Μάκβεθ", τη σπουδαία τραγωδία για την εξουσία. Τρεις διαφορετικές παραστάσεις -σε τρεις διαφορετικές εκδοχές μετάφρασης του ονόματος του ήρωα- αποδεικνύουν πως οι Έλληνες δημιουργοί δεν πτοούνται από τους θρύλους που λένε ότι το "σκοτσέζικο έργο" είναι καταραμένο. 

Μακμπέθ

Ο Θανάσης Δόβρης σκηνοθετεί τη δική του εκδοχή στον "Μακμπέθ", εστιάζοντας στο μοτίβο του φόνου που το διατρέχει. Έξι ηθοποιοί αναλαμβάνουν την ερμηνεία του, με τον Θάνο Τοκάκη και την Εύη Σαουλίδου να ερμηνεύουν το ζεύγος του στρατηγού Μακμπέθ και της Λαίδης Μακμπέθ, και τους Κώστα Κουτσολέλο, Κώστα Ξυκομηνό, Γρηγόρη Ποιμενίδη και Κωνσταντίνο Πλεμμένο να μοιράζονται όλους τους υπόλοιπους ρόλους (Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο). Ο Δημήτρης Μυλωνάς με τον "Μάκμπεθ - Ο κύκλος του στΑΙΜΑτος" δημιουργεί μια εναλλακτική περφόρμανς-σχόλιο για την εξουσία σε μια σκηνική πρόταση για τρεις μόνο ηθοποιούς, με τους Γιάννη Νταλιάνη, Άννα Ελεφάνη και Θανάση Βλαβιανό (Από Μηχανής). Επίσης, η Λίλη Τέγου προτείνει τη δική της "Σπουδή στον Μάκβεθ", ως ένα διαχρονικό παιχνίδι εξουσίας  (Δρόμος).

This is not Romeo & Juliet

 

Η ενασχόληση με τον Σαίξπηρ συνεχίζεται με δύο παραστάσεις: με την πιο διάσημη ερωτική ιστορία όλων των εποχών καταπιάνεται ο Αργύρης Πανταζάρας, διαβεβαιώνοντάς μας, πάντως, ότι "This is not Romeo & Juliet": Μαζί με τη Σίσσυ Τουμάση πειραματίζονται με το σαιξπηρικό έργο και ψάχνουν στους ρόλους των δύο αιώνιων εραστών να βρουν τι είναι η αγάπη, σε ένα φρέσκο σκηνικό εγχείρημα (Πορεία), ενώ ο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετεί μια άλλη σαιξπηρική ερωτική ιστορία, που εμπνέεται από την αρχαία Ελλάδα: ο λόγος για το "Τρωίλος και Χρυσηίδα" που διαδραματίζεται κατά τον έβδομο χρόνο του Τρωικού Πολέμου και αφηγείται μια ερωτική ιστορία που καταλήγει σε προδοσία. Στην παράσταση συγκεντρώνεται ένας ωραίος γυναικείος θίασος: Αιμιλία Υψηλάντη, Ραφίκα Σαουίς, Αγγελική Καρυστινού κ.ά. (Αργώ). 

Ντον Ζουάν

 

Αλλά και ο Μολιέρος, ο κλασικός των γαλλικών γραμμάτων, εμπνέει νέες αναγνώσεις: ο Αλέξανδρος Διαμαντής σκηνοθετεί σε μια αφαιρετική εκδοχή τριών ηθοποιών (Όμηρος Πουλάκης, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή) τον "Ντον Ζουάν", που διηγείται τα έργα και τις ημέρες του αρχέτυπου της αποπλάνησης και της… παραπλάνησης (Σημείο), ενώ η Σοφία Καραγιάννη ετοιμάζει τον "Κατά φαντασίαν ασθενή", όπου ο υποχόνδριος Αργκάν πέφτει θύμα επιτήδειων που εκμεταλλεύονται τις φοβίες του (104, από 1/1/22).

 

Περισσότερες πληροφορίες

Μακμπέθ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Η δύναμη που ασκεί ο φόβος και η εξουσία στην ψυχή και το σώμα του ανθρώπου βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας σκηνικής προσέγγισης του έργου.

Τρωίλος και Χρυσηίδα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Μια ιστορία αγάπης που καταλήγει σε προδοσία με φόντο τον έβδομο χρόνο του Τρωικού Πολέμου διαδραματίζεται στο έργο που μιλά για τον έρωτα, την εξουσία και την απομυθοποίησή τους.

Μάκμπεθ-ο κύκλος του στΑΙΜΑτος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ επαναπροσδιορίζεται σε μια διασκευή για τρία πρόσωπα, αποκαλύπτοντας την εμπειρία των ηρώων για την εξουσία και την αιώνια μάχη των δύο φύλων.

Σπουδή στον Μάκβεθ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας έμπνευση από τον «Μάκμπεθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η παράσταση διερευνά το ρόλο της μοίρας αλλά και της εξουσίας στη ζωή του ανθρώπου.

Ντον Ζουάν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Ντον Ζουάν χωρίς ίχνος μεταμέλειας προκαλεί τον έρωτα των γυναικών, την οργή των αντρών, ενώ παράλληλα σκανδαλίζει με τις απόψεις του περί θείου και κοσμικής νομοτέλειας.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Αργώ

Ελευσινίων 15

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber