Σε αναστολή ο αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ με υπουργική απόφαση

Διαβάστε όσα λέει το Υπουργείο Πολιτισμού για την απόφαση της να αναστείλει τα καθήκοντα του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος καθώς και την επιστολή του κ. Νικολάου προς το Υπουργείο.

Σε αναστολή ο αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ με υπουργική απόφαση

Χθες, Πέμπτη 11 Μαρτίου, σε συνέχεια δημοσιεύματος που εμφανίστηκε στο διαδικτυακό μέσο «news2u.gr», με τίτλο «Νίκος Νικολάου: Το Mega διώχνει τον ηθοποιό της «Έξαψης» – Κατηγορίες και καταγγελίες», δημοσίευμα στο οποίο για πρώτη φορά έγινε ονομαστική αναφορά, εστάλη επιστολή από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προς τον αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκο Νικολάου, με την οποία ζητήθηκε να τοποθετηθεί εγγράφως, τόσο ενώπιον του Υπουργείου, όσο και δημοσίως, εντός της ημέρας, επί των όσων αναφέρονται, προσθέτοντας πως το Υπουργείο επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Σήμερα, Παρασκευή 12 Μαρτίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε την ανάκληση άσκησης καθηκόντων του Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού του ΚΘΒΕ κ. Νικόλα Νικολάου. Στο δελτίου τύπου εξέδωσε το αρμόδιο γραφείο του υπουργείου γράφει: «H δικαίωση οποιουδήποτε πιθανού θύματος οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού βίας ή κατάχρησης εξουσίας, καθώς και η διαλεύκανση οποιασδήποτε καταγγελίας από τη Δικαιοσύνη, είναι αδιαπραγμάτευτες σε ένα ευνομούμενο κράτος. Προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η προστασία του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του συνόλου των εποπτευομένων φορέων του. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, το Υπουργείο προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την πρώτη στιγμή. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του, ή να προκύψει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, δεν μπορεί το ΚΘΒΕ να λειτουργεί στη σκιά δημοσιευμάτων κι αντεγκλήσεων. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του φορέα, για την άμεση και μέχρι νεωτέρας αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Νικολάου, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του Υπουργείου ή να υπάρξουν σαφέστερα δεδομένα».

Η επιστολή του κ. Νικολάου προς τον Υφυπουργό

Σε αναστολή ο αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ με υπουργική απόφαση - εικόνα 1

«Κύριε Υφυπουργέ, Σε απάντηση του με αρ. 101311/11.3.2021 εγγράφου σας, σας αναφέρω τα εξής: Προφανώς είδα κι εγώ το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε και το οποίο αναπαράχθηκε πολλές φορές μετά. Αμέσως προχώρησα σε δημόσια δήλωση, πριν μου την ζητήσετε και την οποία ήδη γνωρίζετε. Απαντώ και σε σας τα εξής: Αγνοώ τελείως σε τι αναφέρονται τα άθλια αυτά δημοσιεύματα. Καμιά καταγγελία δεν μου έχει γνωστοποιηθεί ποτέ και κανείς δεν μου ζήτησε ποτέ να δώσω εξηγήσεις για οποιοδήποτε περιστατικό, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στην πολυετή σταδιοδρομία μου και αυτό θα το βεβαιώσουν όλοι οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μου. Άλλωστε, και στα ίδια τα – πανομοιότυπα - δημοσιεύματα τίποτα δεν αναφέρεται ώστε να μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Μιλούν αορίστως για «σεξουαλική παρενόχληση» κάπου, κάποτε, σε κάποιαν και αφιερώνουν όλο το υπόλοιπο «ρεπορτάζ» τους σε πολιτικές μου δηλώσεις και στην ιδιότητά μου ως αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ. Όμως, δεν χρειάζομαι κανένα στοιχείο από τους συκοφάντες για να σας δηλώσω, όπως ήδη δήλωσα και δημοσίως, ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθώ. Στα 46 χρόνια της πορείας μου στο θέατρο, ποτέ δεν έδωσα το παραμικρό δικαίωμα και ποτέ δεν επέδειξα οποιαδήποτε αντιδεοντολογική ή ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ποτέ δεν έχω προσβάλλει, ούτε με λόγια, ούτε με πράξεις, οποιονδήποτε από όσους βρέθηκαν δίπλα μου ως συνεργάτες σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή. Η καθαρότητα της διαδρομής μου και η εντιμότητά μου δε θα επιτρέψω να αμφισβητηθούν. Πέραν της όποιας καλλιτεχνικής αξίας των πεπραγμένων μου, το προσωπικό μου ήθος συνιστά την παρακαταθήκη που θέλω να αφήσω στο χώρο του θεάτρου και στην οικογένειά μου. Πρώτος εγώ, που έχω περάσει όλη μου την ζωή στο σανίδι, επιθυμώ να μην υπάρχει καμιά αντιδεοντολογική συμπεριφορά στον χώρο του θεάτρου και να διαλευκανθεί κάθε τέτοια σοβαρή υπόθεση. Και αντιλαμβάνομαι και την πίεση που δέχεστε. Αλλά δεν είναι νοητό να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σ’ ένα κράτος δικαίου. Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε τυχάρπαστος, κρυπτόμενος πίσω από ανώνυμες, δήθεν δημοσιογραφικές, πληροφορίες, να εξαπολύει αόριστες κατηγορίες, χυδαία υπονοούμενα, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, χωρίς καμιά δυνατότητα άμυνας του συκοφαντούμενου και αντί να καλείται ο συκοφάντης να εξηγήσει, να τινάζονται στον αέρα οι ζωές και οι σταδιοδρομίες ανθρώπων και να ρίχνονται βορά στον αγριεμένο όχλο.

Σ’ ένα κράτος δικαίου, ακόμη και η απαίτηση να δώσει εξηγήσεις κάποιος χωρίς να ξέρει για ποιο πράγμα να τις δώσει, θα ήταν παράνομη και προσβλητική. Αλλά δεν θα κάνω αυτήν την χάρη στους χυδαίους, δεν θα τους επιτρέψω να κραυγάζουν ότι αρνήθηκα ή ότι κρύβομαι πίσω από τον νόμο. Αντιθέτως, αυτοί θα υποχρεωθούν να εμφανιστούν μπροστά του. Εξηγούμαι, λοιπόν, και ταυτόχρονα προειδοποιώ: Όπως ήδη είπα στην δημόσια δήλωσή μου, δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι, τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπομαι, στα 46 χρόνια που υπηρετώ το θέατρο. Και όποιος αμφισβητήσει την εντιμότητα και το ήθος μου ή βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο εμένα και την οικογένεια μου, θα συρθεί στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια και θα κληθεί να αποδείξει τις χυδαιότητές του και να αποκαταστήσει μέχρι κεραίας κάθε είδους ζημιά που θα υποστώ εξ αιτίας του. Έκαναν λάθος όσοι επέλεξαν εμένα για να παίξουν τα γελοία πολιτικά παιχνίδια τους ή για να εισπράξουν πενταροδεκάρες από τα κλικ τα πρόστυχα «μέσα ενημέρωσης» στα οποία ψωμίζονται.

Κύριε Υφυπουργέ,
Θεωρώ, όπως σας είπα, αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Αλλά βρίσκομαι σε μια ηλικία και έχω πίσω μου μια μακρά και πολλαπλά πετυχημένη σταδιοδρομία που μου δίνει την δυνατότητα να μην νοιάζομαι ούτε για τα αξιώματα, ούτε για τον μισθό. Και μου επιβάλει το καθήκον να νοιάζομαι για το θέατρο, τους νεότερους από μένα συναδέλφους μου και την τιμή μου. Γι’ αυτό, αν μου ζητηθεί, θα αποχωρήσω από την θέση για την οποία επιλέχθηκα αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια, προκειμένου να μην επιτρέψω να πληγεί το ΚΘΒΕ και ο χώρος που όλη μου την ζωή υπηρετώ. Το έργο μου θα το ολοκληρώσω όταν, με το τέλος αυτής της υπόθεσης, που θα έρθει αναπόφευκτα και θα είναι οδυνηρό για τους συκοφάντες, θα επιστρέψω σ’ αυτήν».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Galtuk – Η Χώρα των Ονείρων": Ένα μαγικό ταξίδι για όλη την οικογένεια

Το "Galtuk – Η Χώρα των Ονείρων" ζωντανεύει στο Παλλάς. Είναι ένα μαγικό ταξίδι όπου κάθε όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μικροί και μεγάλοι, ετοιμαστείτε να ζήσετε τη μαγεία και να ονειρευτείτε μαζί με τους ήρωες του Galtuk.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/09/2025

Στο Τρένο για τη Μέση Ανατολή: Η Τατιάνα Λύγαρη παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό έργο

Έξι ήρωες από διαφορετικές περιοχές της Μέσης Ανατολής προσπαθούν να δημιουργήσουν ανθρώπινους δεσμούς εν μέσω συγκρούσεων και πολέμου στο δυνατό και επίκαιρο έργο "Πυρεξία – Τρία οράματα για την Μέση Ανατολή" της Ναόμι Γουάλας, που σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη στο Τρένο στο Ρουφ.

Η Στέγη Ωνάση ανοίγει τη νέα σεζόν: Η οικογένεια στη σκηνή και στο επίκεντρο

Η νέα σεζόν της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση φέρνει παραστάσεις που ανατέμνουν τις οικογενειακές και ανθρώπινες σχέσεις, με δράματα των Γκοσλέν, Άικ, Ροντρίγκες, Αγγελάκα και χορογραφία της Φρέιτας.

Ανδρομάχη

Ο Ευριπίδης μεταφέρει τον κύκλο του αίματος από τα πεδία μάχης του Τρωικού Πολέμου σε αυτά της οικογένειας και η Μαρία Πρωτόπαππα προτείνει μία ενδιαφέρουσα ανάγνωση, αναθέτοντας -όχι χωρίς λόγο- τους βασικούς γυναικείους ρόλους σε άνδρες ηθοποιούς.

Όρνιθες

Τρυφερή και γλυκόπικρη παράσταση, που εστιάζει στο ουμανιστικό και οικολογικό μήνυμα του αριστοφανικού έργου. Ωραίες ερμηνείες από τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου και μια δουλειά συνόλου, που συγκαταλέγεται στις αναθεωρημένες αναγνώσεις του αρχαίου κωμωδιογράφου των τελευταίων χρόνων.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Ξεκίνησε η προπώληση για τις παραστάσεις της σεζόν 2025-26

Ο Τόμας Οστερμάϊερ με Έλληνες ηθοποιούς, η νέα παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, άπαιχτα έργα, δυνατές επαναλήψεις, ξεχωριστές δραματουργικές φωνές και σκηνοθετικές υπογραφές στο νέο πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Όλα όσα θα δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2025

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου.