H Ειρήνη Καλαϊτζίδη διερευνά το καινοτόμο πεδίο του σύγχρονου χορού

Ο κλασικός χορός ήταν η αφετηρία της Ειρήνης Καλαϊτζίδη, όμως στην πορεία την συνεπήρε ο κόσμος της τεχνολογίας και άρχισε να προσεγγίζει (και) ψηφιακά το υβριδικό πεδίο του σύγχρονου χορού.

H Ειρήνη Καλαϊτζίδη διερευνά το καινοτόμο πεδίο του σύγχρονου χορού

Η Ειρήνη Καλαϊτζίδη, ως καλλιτέχνης του χορού και της τεχνολογίας, με σπουδές χορού (Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης) και Computational Arts (Goldsmiths University of London), ερευνά τόσο στο «yaGrid» που θα παρουσιάσει στο 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης, όσο και στο σύνολο του έργου της, τον χώρο μεταξύ ανθρώπινων και μη, φυσικών και ψηφιακών, οικείων και ανοίκειων σωμάτων. Ποια είναι και τι σκέφτεται;

H Ειρήνη Καλαϊτζίδη διερευνά το καινοτόμο πεδίο του σύγχρονου χορού - εικόνα 1

Η πρώτη της δυνατή επαφή με τον χορό ήταν ως παιδί, σε κάποιο πανηγύρι της Τήνου. «Θυμάμαι να νιώθω τρομερή ευφορία χορεύοντας νησιώτικα, ασταμάτητα, σε κύκλο με τεράστιους ανθρώπους και σε αναμέτρηση με τα τεράστια χέρια τους. Στην πορεία ήρθε ο κλασικός χορός ως πιο εκλεπτισμένη εμπειρία και εδραιώθηκε για πολλά χρόνια που ακολούθησαν».

Η Alexandra Bachzetsis είναι μία χορογράφος που θαυμάζει και κρατά στις αναφορές της για τον τρόπο της να φέρνει το στοιχείο του αλλόκοτου στη διαδικασία επανεξέτασης και επαναδιαμόρφωσης του πολιτικού σώματος. Ταυτόχρονα, κι επειδή πλέον το ενδιαφέρον της έχει μετατοπιστεί προς την τέχνη και την τεχνολογία, οι άνθρωποι και οι πρακτικές που θαυμάζει δεν είναι αμιγώς χορογραφικές: «Ο Lawrence Abu Hamdan και οι Semiconductor είναι καλλιτέχνες που προτείνουν νέους, υπέροχους τρόπους ανάγνωσης της πραγματικότητας μέσω μιας πολιτικής και ποιητικής χρήσης της τεχνολογίας».

Πιστεύει πως κάθε σώμα έχει τον τρόπο του να αφουγκράζεται τα άλλα σώματα – κάποια με περισσότερο οπτικοκεντρικό τρόπο, άλλα με περισσότερη ενσυναίσθηση, με περισσότερο άγγιγμα κ.ο.κ. Πιστεύει στην ικανότητα των σωμάτων να συνυπάρχουν, να συγκρούονται και να συμπαρασύρονται ως συχνότητες, κύματα, δονήσεις.

Εκτιμά πολύ το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων ως θεσμό για την υποστήριξη που δίνει σε νέους δημιουργούς να μοιραστούν τον προσωπικό τους τρόπο να βλέπουν τον χορό και το σώμα σήμερα.«Είναι ωραίο να βρίσκεσαι ανάμεσα σε 11 καλλιτέχνες/ομάδες καλλιτεχνών που επιχειρούν ταυτόχρονα ένα τέτοιο μοίρασμα» μας είπε. «Έχω κάτι μεταξύ αγωνίας, ενθουσιασμού και περιέργειας να δω τι αίσθηση θα φτάσει απ’ το «yaGrid» στον θεατή. Νιώθω ότι ακόμα δεν έχω βρει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ ποίησης και κυριολεξίας και υποψιάζομαι ότι αφήνω τον θεατή σε έναν πολύ ρευστό κόσμο. Οπότε είμαι περίεργη να δω που θα ταξιδέψει ο καθένας κι αν κάποιοι θα έρθουν εκεί που είμαι εγώ».

H Ειρήνη Καλαϊτζίδη διερευνά το καινοτόμο πεδίο του σύγχρονου χορού - εικόνα 2

Το έργο της με τίτλο «yaGrid», το αντιλαμβάνεται σα μία σκηνή γιατί δημιουργήθηκε με τη σκέψη ότι βλέπουμε ένα μικρό απόσπασμα από κάτι συνεχές. «Αν χρειαστεί να ξεχωρίσω ένα απόσπασμα του αποσπάσματος, μάλλον αγαπώ λίγο περισσότερο τη στιγμή που οι συμμετέχουσες αυτής της φανταστικής τηλεδιάσκεψης καλούνται να αναζητήσουν την αγαπημένη τους γωνία. Κι έτσι κάποιες καταλήγουν πιο ανήσυχες να ψάχνουν από δω κι από κει, άλλες παραμένουν σταθερές στο χώρο τους και πολλές συνωστίζονται σε ένα παράθυρο. Την απολαμβάνω τη βαβούρα αυτή».

Για την Ειρήνη Καλαϊτζίδη ο μεγαλύτερος εχθρός της τέχνης είναι ο φόβος και η λογοκρισία
- είτε ξεκινά από την ίδια την εαυτή, είτε απ’ έξω και επισημαίνει: «να θυμηθούμε ότι ένα μήνα πριν, η κυβέρνηση παραλίγο να περάσει το άρθρο 8».

Καλλιτέχνις που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και θάρρος κάνει μια ευχή: «να μπορούμε να διακρίνουμε τα δυσλειτουργικά και βίαια κομμάτια του σήμερα που μας πληγώνουν και να χορογραφούμε εκ νέου σχέσεις και πρακτικές πιο φροντιστικές. Αυτό που στο «yaGrid» έρχεται ως το μη-ανθρώπινο ή το μετα-ανθρώπινο να σταθεί, να συγχορέψει και να μπλενταριστεί με το ανθρώπινο, είναι ισοδύναμο του ανοίκειου, του μη γνώριμου, του άλλου, του κοινωνικά στιγματισμένου ως «ευάλωτο», που είναι καιρός να ιδωθεί με αγάπη, πέρα από πατριαρχικά και ικανοκεντρικά φίλτρα».

Στο «yaGrid», που θα παρουσιάσει στο 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία και καθοδηγεί λεκτικά τις συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες «σε έναν κινητικό αυτοσχεδιασμό με διάθεση σχεδόν διαλογιστική». Δείτε το διαδικτυακά στις 20 & 21/3, μέσα από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, το Onassis.org και τα social media.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στο Τρένο για τη Μέση Ανατολή: Η Τατιάνα Λύγαρη παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό έργο

Έξι ήρωες από διαφορετικές περιοχές της Μέσης Ανατολής προσπαθούν να δημιουργήσουν ανθρώπινους δεσμούς εν μέσω συγκρούσεων και πολέμου στο δυνατό και επίκαιρο έργο "Πυρεξία – Τρία οράματα για την Μέση Ανατολή" της Ναόμι Γουάλας, που σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη στο Τρένο στο Ρουφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
11/09/2025

Η Στέγη Ωνάση ανοίγει τη νέα σεζόν: Η οικογένεια στη σκηνή και στο επίκεντρο

Η νέα σεζόν της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση φέρνει παραστάσεις που ανατέμνουν τις οικογενειακές και ανθρώπινες σχέσεις, με δράματα των Γκοσλέν, Άικ, Ροντρίγκες, Αγγελάκα και χορογραφία της Φρέιτας.

Ανδρομάχη

Ο Ευριπίδης μεταφέρει τον κύκλο του αίματος από τα πεδία μάχης του Τρωικού Πολέμου σε αυτά της οικογένειας και η Μαρία Πρωτόπαππα προτείνει μία ενδιαφέρουσα ανάγνωση, αναθέτοντας -όχι χωρίς λόγο- τους βασικούς γυναικείους ρόλους σε άνδρες ηθοποιούς.

Όρνιθες

Τρυφερή και γλυκόπικρη παράσταση, που εστιάζει στο ουμανιστικό και οικολογικό μήνυμα του αριστοφανικού έργου. Ωραίες ερμηνείες από τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου και μια δουλειά συνόλου, που συγκαταλέγεται στις αναθεωρημένες αναγνώσεις του αρχαίου κωμωδιογράφου των τελευταίων χρόνων.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Ξεκίνησε η προπώληση για τις παραστάσεις της σεζόν 2025-26

Ο Τόμας Οστερμάϊερ με Έλληνες ηθοποιούς, η νέα παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, άπαιχτα έργα, δυνατές επαναλήψεις, ξεχωριστές δραματουργικές φωνές και σκηνοθετικές υπογραφές στο νέο πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Όλα όσα θα δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2025

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κλείνει τα 130 του χρόνια με σπουδαίο ρεπερτόριο

Χουβαρδάς, Καραθάνος, Δαδακαρίδης, εορταστικές εκδηλώσεις, "Όσα παίρνει ο άνεμος", "Merde" κι όλα όσα θα δούμε εντός και εκτός των τειχών του τη σεζόν 2025-26.